Sezona je tikvica koje obožavamo na sve načine, a jedan od recepata koje vrijedi isprintati kada vam se jede nešto brzo i fino je umak u koji ne ide niti meso, niti mlijeko, a ovisno o tome s čime ga poslužite, ne mora sadržavati nit gluten.

U trendu Ljetna salata od rajčica A tako jednostavno Recept za najbolju salatu od rajčice! Toliko je fina da je možete jesti i bez mesa Nova plaža Žnjan - 4 Već je gužva Ča će mi Copacabana: Nova plaža Žnjan u Splitu izgleda svjetski, ali do kada? Njoki s tikvicama Gotovo za 20 minuta Nevjerojatno dobro, a tako jednostavno: Recept za prefine njoke s tikvicama

„Ovaj recept si sačuvajte za one dane kada vam treba nešto brzo, lagano i kremasto uz njoke, tjesteninu ili rižu. Umak od tikvica može u suštini biti i malo gušća krem juha od tikvica – toliko je jednostavno“, kaže Marinka Minko, vrsna kuharica veganskih recepata koje možete potražiti i na portalu Kreni Zdravo.

Sastojci za umak od tikvica:

  • 2 srednje velike tikvice
  • 1 šaka salate rukole
  • 1 jušna žlica pinjola ili indijskih oraščića
  • 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola glavice češnjaka (ili po želji)
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol i papar

Priprema umaka od tikvica:

  1. Tikvice nasjeckajte na kockice ili oblik koji želite. Ako su tikvice manje, preferiram sjeckanje na kolutiće pa još napola.
  2. Na tavi kratko tostirajte pinjole ili orašide po vašem izboru.
  3. Tikvice dinstajte dok ne porumene na ulju zajedno sa češnjakom na listiće.
  4. Dio tikvica po želji izvadite, a ostatak podlijevajte temeljcem.
  5. Kada dobro omekšaju, maknite ih s vatre. Dodajte rukolu i dio tostiranih pinjola ili orašida te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete kremu.
  6. Poslužite uz njoke, tjesteninu, rižu ili po želji, a ako ste dio pinjola i tikvica sačuvali, posipajte po vrhu.