Sezona je tikvica koje obožavamo na sve načine, a jedan od recepata koje vrijedi isprintati kada vam se jede nešto brzo i fino je umak u koji ne ide niti meso, niti mlijeko, a ovisno o tome s čime ga poslužite, ne mora sadržavati nit gluten.
„Ovaj recept si sačuvajte za one dane kada vam treba nešto brzo, lagano i kremasto uz njoke, tjesteninu ili rižu. Umak od tikvica može u suštini biti i malo gušća krem juha od tikvica – toliko je jednostavno“, kaže Marinka Minko, vrsna kuharica veganskih recepata koje možete potražiti i na portalu Kreni Zdravo.
Sastojci za umak od tikvica:
- 2 srednje velike tikvice
- 1 šaka salate rukole
- 1 jušna žlica pinjola ili indijskih oraščića
- 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
- pola glavice češnjaka (ili po želji)
- 1 l povrtnog temeljca
- sol i papar
Priprema umaka od tikvica:
- Tikvice nasjeckajte na kockice ili oblik koji želite. Ako su tikvice manje, preferiram sjeckanje na kolutiće pa još napola.
- Na tavi kratko tostirajte pinjole ili orašide po vašem izboru.
- Tikvice dinstajte dok ne porumene na ulju zajedno sa češnjakom na listiće.
- Dio tikvica po želji izvadite, a ostatak podlijevajte temeljcem.
- Kada dobro omekšaju, maknite ih s vatre. Dodajte rukolu i dio tostiranih pinjola ili orašida te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete kremu.
- Poslužite uz njoke, tjesteninu, rižu ili po želji, a ako ste dio pinjola i tikvica sačuvali, posipajte po vrhu.
7 jela za svaki dan ovog tjedna koja se mogu napraviti za 10 do 15 minuta +0