Sezona je tikvica koje obožavamo na sve načine, a jedan od recepata koje vrijedi isprintati kada vam se jede nešto brzo i fino je umak u koji ne ide niti meso, niti mlijeko, a ovisno o tome s čime ga poslužite, ne mora sadržavati nit gluten.

„Ovaj recept si sačuvajte za one dane kada vam treba nešto brzo, lagano i kremasto uz njoke, tjesteninu ili rižu. Umak od tikvica može u suštini biti i malo gušća krem juha od tikvica – toliko je jednostavno“, kaže Marinka Minko, vrsna kuharica veganskih recepata koje možete potražiti i na portalu Kreni Zdravo.

Sastojci za umak od tikvica:

  • 2 srednje velike tikvice
  • 1 šaka salate rukole
  • 1 jušna žlica pinjola ili indijskih oraščića
  • 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola glavice češnjaka (ili po želji)
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol i papar

Priprema umaka od tikvica:

  1. Tikvice nasjeckajte na kockice ili oblik koji želite. Ako su tikvice manje, preferiram sjeckanje na kolutiće pa još napola.
  2. Na tavi kratko tostirajte pinjole ili orašide po vašem izboru.
  3. Tikvice dinstajte dok ne porumene na ulju zajedno sa češnjakom na listiće.
  4. Dio tikvica po želji izvadite, a ostatak podlijevajte temeljcem.
  5. Kada dobro omekšaju, maknite ih s vatre. Dodajte rukolu i dio tostiranih pinjola ili orašida te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete kremu.
  6. Poslužite uz njoke, tjesteninu, rižu ili po želji, a ako ste dio pinjola i tikvica sačuvali, posipajte po vrhu.

7 jela za svaki dan ovog tjedna koja se mogu napraviti za 10 do 15 minuta Piletina s limunom i vrhnjem Kuglice laddoo +0 Pizza u tavi

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju