Palačinke najčešće jedemo sa slatkim nadjevima – šećerom, orasima, pekmezom, namazom od čokolade i sličnim poslasticama. No one mogu biti i sjajna baza za slana jela.
Palačinke sa šunkom i sirom odlična su ideja za doručak, ručak ili večeru. Najfinije su kada su tople i svježe pečene, no možete ih pripremiti i unaprijed i zagrijati prije konzumacije na tavi ili u mikrovalnoj pećnici.
U nadjev stavite šunku po želji i topivi sir poput gaude, cheddara ili čak gruyerea.
Palačinke sa šunkom i sirom - sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 100 g brašna
- 100 g šunke
- 100 g naribanog sira
- 40 g maslaca
- 1 jaje
- sol po želji
- biljno ulje
Palačinke sa šunkom i sirom - priprema:
- Izmućkajte jaje, mlijeko i pola čajne žličice biljnog ulja. Postupno dodajte brašno i malo soli. Miješajte smjesu dok ne postane glatka i bez grudica.
- Zagrijte malo ulja na tavi i na njemu ispecite palačinke na uobičajeni način. Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela. Izlijete četvrtinu smjese na tavu – okrećite je u svim smjerovima kako bi prekrila površinu cijele tave i pecite oko jedne minute.
- Okrenite palačinku i nastavite peći još oko trideset sekunde. Dodajte 10 g maslaca na palačinku, četvrtinu naribanog sira i šunke i zarolajte je. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Poslužite palačinke tople s umakom po želji. Dobar tek!
Bolje od palačinki? Specijalitet iz Zemlje Vatre za koji vam je potrebno tek nekoliko eura