• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #pića

U podrumu ili garaži: 6 važnih savjeta za kuhanje piva kod kuće

Domaće pivo možete proizvoditi u svojoj kuhinji, podrumu ili garaži, naravno u kontroliranim uvjetima i uz pojačani oprez.
Punkufer avatar placeholder
Jelena Nišević / Udruga Pivara Sjever 23.05.2023 10:54 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Živin toplomjer Na teži način... Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih pića. Prema statistikama, najveće ljubitelje piva danas možemo naći u Češkoj, Austriji, Poljskoj, Njemačkoj i Rumunjskoj, dok Hrvatska u tom poretku zauzima visoko 11 mjesto.

S obzirom na sve veću popularnost ovog omiljenog pića, ne čudi i privlačnost trenda homebrewinga ili kuhanja piva kod kuće. Jedna od velikih prednosti homebrewinga je iznimna kvaliteta piva koja se ističe u posebnosti okusa, boje i mirisa.

Ako se i sami želite okušati u ovom modernom hobiju, ovih šest savjeta mogu vam poslužiti kao početnica za proizvodnju vlastitog piva.

1. Započnite s odabirom odgovarajuće opreme

Domaće pivo možete proizvoditi u svojoj kuhinji, podrumu ili garaži, naravno u kontroliranim uvjetima i uz pojačani oprez. O vašim prostornim uvjetima te o količini piva ovisit će i oprema koju ćete koristiti. Iako danas na tržištu postoje brojne specijalizirane trgovine s opremom za kućno pivarstvo, većinu potrebnog vjerojatno imate u svojem domu.

Osnovnu opremu za kuhanje piva kod kuće čine:

  • posuda za ukomljavanje (lonac s tzv. lažnim/propusnim dnom ili lonac u kombinaciji s vrećom za kuhanje – BIAB = brew in a bag)
  • lonac s poklopcem (ovisi o količini piva koju želite proizvesti)
  • kuhinjski termometar
  • fermentor (zatvorena posuda s vrenjačom)
  • ambalaža.

Na odgovarajuću opremu za proizvodnju kućnog piva možete potrošiti mnogo novaca, što ovisi o razini ozbiljnosti i profesionalnosti s kojom želite pristupiti. Važno je zapamtiti da za svoje prvo pivo ne morate imati profesionalnu opremu jer su snalažljivost i kreativnost u kuhanju upravo onaj zabavni dio pripremanja domaćeg piva.

2. Temelj odličnog piva je kvalitetan slad

Postupak izrade kućnog piva započinje pripremom slada, tj. mljevenog zrnja pšenice, raži ili ječma. Danas se najviše koristi ječmeni slad jer je ta žitarica jeftina i jednostavna za skladištenje, a daje pivu karakteristični okus. Kvaliteta piva ovisi o kvaliteti slada, a to pak ovisi o kvaliteti zrnja i vremenu klijanja.

Slad se dobiva mljevenjem ili drobljenjem zrna da bi se došlo do unutrašnjosti i time omogućila bolja ekstrakcija šećera. Samljeveno zrnje ne smije biti ni presitno ni prekrupno – sitno mljeveno zrnje će u kombinaciji s vodom biti veoma gusto te time onemogućiti cijeđenje sladovine, a prekrupno mljeveno zrnje će zbog manjka šećera biti slabije iskoristivo.

Dakle, dobar slad za vaše pivo trebao bi sadržavati što kvalitetnije zrnje samljeveno u omjeru da sadrži dio u formi brašna, dio krupno mljevenog zrnja kao i dio cjelovitih ljuski.

Danas postoje brojne specijalizirane internetske trgovine u kojima možete kupiti već samljeven slad kao i one koje nude usluge mljevenja slada. Ovdje imajte na umu da je kupljeni slad poželjno potrošiti što prije, najbolje unutar mjesec dana.

3. Pripazite na temperaturu i vrijeme ukomljavanja

Nakon što ste pripremili slad, iz njega želite izvući šećer pa ga morate pomiješati s vrućom vodom. Pritom imajte na umu da se slad uvijek dodaje u vodu, a ne obrnuto. Idealna temperatura za ekstrakciju šećera je između 63 °C i 69 °C, a proces traje između 45 i 90 minuta.

Temperatura i vrijeme ukomljavanja utječu na proces djelovanja enzima, tj. na sam identitet i kvalitetu piva. Primjerice, niža temperatura dovest će do više fermentabilnih šećera pa će pivo sadržavati više alkohola i biti ‘’suho’’. S druge strane, viša temperatura rezultirat će ‘’punijim’’ pivom jer će se proizvesti više nefermentabilnih šećera.

Nakon ukomljavanja sladovinu treba odvojiti od tropa, tj. iscijediti je u lonac te kuhati otprilike jedan sat. Vrenje mora biti jako, a pivo se kuha bez poklopca.

4. Začinite pivo

Četiri osnovna sastojka piva su slad, voda, kvasac i hmelj – tako je barem zapisano u Uredbi o čistoći piva koja je donesena 1516. godine prema bavarskom zakonu. No, s obzirom na to da se danas pivo proizvodi na različite načine, dodaci pivu postali su eksperiment kako bi se istražile drugačije arome, okusi, pa čak i boje piva.

Veliki je mit da se “pivo radi od hmelja”, baš kao što se ni juha ne “radi od soli”. Hmelj je začin koji pivu daje gorčinu i aromu, a za kućno pivo potrebno je tek stotinjak grama hmelja – ovisno o samom receptu. Hmelj se dodaje u nekoliko navrata tijekom samog kuhanja sladovine. Na početku za gorčinu, u sredini kuhanja za okus, dok završno dodavanje hmelja na kraju kuhanja pivu daje aromu.

Hmelj se proizvodi u mnogim zemljama svijeta, a najveći proizvođač je SAD. Njemački hmelj smatra se vrlo kvalitetnim i ima dugogodišnju tradiciju. Ostale zemlje s visokom proizvodnjom hmelja su Kina (treća po veličini proizvođača), Češka (poznata po svojim češkim hmeljevima), Poljska (u porastu) te Slovenija (mala, ali visoko cijenjena zbog svog hmelja).

Hmelj se kao i ostale sirovine može nabaviti u svim boljim internetskim trgovinama, a odabir vrste hmelja svakako će odrediti karakter piva svojim specifičnim karakteristikama okusa i arome, koje mogu varirati od cvjetnih i voćnih do biljnih i začinskih nota.

Osim samog hmelja, ako želite da vaše domaće pivo bude što posebnije, razmislite o dodavanju meda, začina (npr. ljute paprike) ili voća kao što su borovica, mirta, naranča, limun, pa čak i đumbir. Primjerice Belgija je poznata po voćnim pivima Krek i Frambozen koje sadrže trešnje i maline što daje pivo crvene boje. Dodavanje bilja također može naglasiti ili promijeniti okus piva – jedno od najpoznatijih takvih piva je Hoegaarden koje je obogaćeno korijanderom i korom naranče.

Pivo je danas vjerojatno piće s najviše različitih okusa i kombinacija pa su i time otvorene brojne mogućnosti za okusne poduhvate. Na vama je da se odlučite kojim smjerom će krenuti vaše kućno pivo – tradicionalnim ili novim i neočekivanim.

5. Kvasac oživljava pivo

Nakon što je pivo kuhano, prelijeva ga se u fermentor – plastični, metalni ili stakleni spremnik koji ima jednosmjerni ventil, poznatiji kao “vrenjača”. On omogućuje izlazak ugljičnog dioksida koji se stvara tijekom fermentacije, a ujedno sprječava ulazak zraka ili drugih nečistoća u spremnik.

U ovom koraku sladovini se dodaje pivski kvasac – živi mikroorganizam koji se počinje razmnožavati i metabolizirati šećere u sladovini. Tijekom ovog procesa, kvasac stvara alkohol i CO2 kao nusproizvode, što uzrokuje fermentaciju sladovine i stvara pivo. Kvasac također može utjecati na okus, aromu i druga svojstva piva. Stoga je važno odabrati odgovarajući kvasac za vrstu piva koju želite napraviti.

Veliki dio znanosti o pivu bavi se upravo kvascima, ali za prvo pivo bit će najvažnije pronaći neki jednostavni kvasac. Različite vrste kvasaca fermentiraju na različitim temperaturama. Primjerice, kvasci za lager piva traže niže temperature (7°C –15 °C) što će biti vrlo teško postići ako vaše pivo bude fermentiralo u kuhinji ili dnevnom boravku. Obično se za prvo kuhanje u kućnim uvjetima savjetuje koristiti tzv. ale kvasce čija radna temperatura može biti i do 25 °C.

Fermentacija piva traje obično između jednog i tri tjedna, ovisno o vrsti kvasca koji se koristi. Nakon što se proces fermentacije završi, pivo treba ostaviti da se "smiri", a zatim se može pretočiti u boce. Uobičajena praksa kućnih pivara je dodavanje malo šećera (oko 5 grama) prilikom punjenja boca, kako bi se aktivirali zaostali kvasci da stvore još malo CO2 koji će se zadržati u začepljenoj ambalaži i tako gazirati pivo.

6. Napravite dobro istraživanje

Navedenih pet savjeta samo su polazna informativna točka za pokretanje kućne pivovare. Kao i u svakom ozbiljnom poslu, prije upuštanja u ovaj projekt treba svakako provesti dobro istraživanje.

S obzirom na to da je ovaj hobi u zadnje vrijeme sve rašireniji, informacije na internetu su lako dostupne, a uvijek se možete i obratiti iskusnim pivarima okupljenima u udruge, kao što je Udruga pivara Sjever. Oni će vam rado pomoći savjetima i uputama, ali i otvoriti vam nove vidike svijeta craft pivara.

Odlična prilika za naučiti nešto o pivarstvu iz prve ruke su pivski festivali u organizaciji craft pivara te festivali kućnog pivarstva koji se kod nas održavaju u Osijeku, Splitu i Varaždinu.

Udruga Pivara Sjever kod Varaždinske Arene u subotu 8. srpnja 2023. priređuje UPS fest – festival i natjecanje kućnih pivara. Osim što ćete moći uživo upoznati kućne pivare uz kupljenu ulaznicu moći ćete konzumirati neograničene količine piva.

O homebrewingu možete saznati i u stručnoj literaturi, primjerice "The Complete Joy of Homebrewing" Charliea Papaziana ili "How To Brew" Johna J. Palmera. Od domaćih naslova možete uroniti u pivske savjete Andreja Colariča i Davora Mišmaša u knjizi "Pivo – piće doživljaja" ili proučiti zanimljive ilustracije ljubitelja craft piva Dalibora Antunovića u knjizi "U početku bijaše pivo".

Proizvodnja piva kod kuće zahtijevat će vremena, truda i upornosti. Za početak odaberite svoj stil i idealno pivo koje želite proizvesti te tome prilagodite cijeli postupak.

Naravno da će proces pripreme domaćeg piva biti ispunjen pokušajima i pogreškama, no kad jednom pronađete savršeni recept, moći ćete uživati ne samo u konačnom proizvodu nego i u samoj proizvodnji.

Jelena Nišević je magistra prehrambenog inženjerstva koja uživa u kućnom pivarstvu. Trenutno je zadužena za marketinške aktivnosti Udruge pivara Sjever koja ima za cilj promicanje, izučavanje, razvitak, unapređenje te širenje kulture kućne izrade piva kao hobija.

4 mudraca: Craft pivo koje se u Križu kuha na drva punog je okusa s aromom slada, a osvaja i teksturom +0 4 mudraca - craft pale ale pivo nepasterizirano je i svijetlo

  • #pića
  • #Pivo
  • #kako kuhati pivo
  • #udruga pivara sjever
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Šator Mavericks Blue Ice tvrtke Heimplanet
Stvoren za ekspedicije
Najbolji šator na svijetu? Nije jeftin, ali može izdržati vjetrove i do 180 kilometara na sat
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Povratak u prošlost
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Okružena planinama i zvijezdama: Prigorka, kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
Prigorka
Okružena planinama i zvijezdama: Kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Od sutra vrijede nova pravila: tko sve može dobiti vaučer za struju i plin
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Od subote vrijede nova pravila: Tko sve može i kako dobiti vaučer za struju i plin
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
Drama u Berlinu
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
show
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
Iva Majoli čestitala rođendan kćeri Miji uz zajedničku fotografiju
ne kriju sreću
Veliko slavlje prekrasne kćeri Ive Majoli! Ponosna mama otkrila razlog uz zajedničku fotku
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
zabava
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
Urnebesno
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
tech
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
sport
Dinamo srušio Rijeku u derbiju kola, a onda su dobili još jednu lijepu vijest
Evo o čemu se radi
Modri najprije srušili Rijeku u derbiju kola pa saznali još jednu sjajnu vijest
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
nema svađe tribine i svlačionice
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
Evo o čemu se radi
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
U DOBRU I ZLU
Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
Kumovi: Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
KUMOVI
Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
putovanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
sve
Dinamo srušio Rijeku u derbiju kola, a onda su dobili još jednu lijepu vijest
Evo o čemu se radi
Modri najprije srušili Rijeku u derbiju kola pa saznali još jednu sjajnu vijest
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
nema svađe tribine i svlačionice
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
Evo o čemu se radi
Dinamo slavio, ali scena nakon utakmice sve zasjenila – Mišić izazvao skandal!
Točeno pivo
Tajne zanata

"Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Rosé Aperol Spritz Hrana i piće
    Živjeli!

    Rosé Aperol Spritz: "Produžena" ljetna inačica omiljenog koktela

  • Prvi gutljaj nakon napornog dana mali je trenutak koji nas usrećuje Hrana i piće
    Pokrovitelj Heineken®

    Mali trenuci koji znače najviše: Zašto volimo prvi gutljaj nakon dugog dana

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close