Kvinoja je usjev nalik na žitarice koja se u Južnoj Americi jede već tisućama godinama. Obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, esencijalnim aminokiselinama, kalcijem, fosforom i željezom.

U Latinskoj Americi kvinoja se često sljubljuje s drugim izvorima bjelančevina i masnoća biljnog porijekla – od graha do avokada.

Donosimo vam recept za kvinoju s grahom koja se priprema u jednom loncu te za manje od pola sata, a poslužuje s jednostavnim umakom na bazi avokada.

Sastojci za kvinoju:

  • 360 ml povrtnog temeljca
  • 300 g sjeckane rajčice iz konzerve
  • 240 g kuhanog graha
  • 180 g kvinoje
  • 180 g kukuruza iz konzerve
  • 2 žlica limunova soka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 zreli avokado
  • 1 žlica kumina u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema kvinoje:

  1. Isperite kvinoju pod mlazom obične vode.
  2. Prebacite ocijeđenu kvinoju u lonac s povrtnim temeljcem. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se kuha na laganoj temperaturi oko 10 minuta.
  3. Isključite štednjak. Dodajte sjeckane rajčice iz konzerve i kumin, promiješajte sve zajedno i ponovo poklopite lonac. Pustite da preostala toplina u loncu nastavi termički obrađivati kvinoju i sljubljivati je s ostalim okusima još oko pet minuta.
  4. Dodajte grah i kukuruz iz konzerve. Posolite i popaprite jelo.
  5. Napravite dressing od zrelog avokada, češnjaka, limunova soka, malo ulja, soli i papra. Pomiješajte sve zajedno sastojke u blenderu i poslužite s kuhanom kvinojom s povrćem. Dobar tek!

Brzo i sa supernamirnicom: Recept za zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 10 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 9 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 8 +6 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju