Kvinoja je usjev nalik na žitarice koja se u Južnoj Americi jede već tisućama godinama. Obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, esencijalnim aminokiselinama, kalcijem, fosforom i željezom.
U Latinskoj Americi kvinoja se često sljubljuje s drugim izvorima bjelančevina i masnoća biljnog porijekla – od graha do avokada.
Donosimo vam recept za kvinoju s grahom koja se priprema u jednom loncu te za manje od pola sata, a poslužuje s jednostavnim umakom na bazi avokada.
Sastojci za kvinoju:
- 360 ml povrtnog temeljca
- 300 g sjeckane rajčice iz konzerve
- 240 g kuhanog graha
- 180 g kvinoje
- 180 g kukuruza iz konzerve
- 2 žlica limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- 1 zreli avokado
- 1 žlica kumina u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema kvinoje:
- Isperite kvinoju pod mlazom obične vode.
- Prebacite ocijeđenu kvinoju u lonac s povrtnim temeljcem. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se kuha na laganoj temperaturi oko 10 minuta.
- Isključite štednjak. Dodajte sjeckane rajčice iz konzerve i kumin, promiješajte sve zajedno i ponovo poklopite lonac. Pustite da preostala toplina u loncu nastavi termički obrađivati kvinoju i sljubljivati je s ostalim okusima još oko pet minuta.
- Dodajte grah i kukuruz iz konzerve. Posolite i popaprite jelo.
- Napravite dressing od zrelog avokada, češnjaka, limunova soka, malo ulja, soli i papra. Pomiješajte sve zajedno sastojke u blenderu i poslužite s kuhanom kvinojom s povrćem. Dobar tek!
Brzo i sa supernamirnicom: Recept za zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća +6