Tsampa je temeljna tibetanska namirnica koja se smatra lijekom za sve bolesti – snižava loš kolesterol i krvni tlak, stavlja se na bolni zub, jede se za bolju probavu… Tibetanci vjeruju da ne postoji problem koji ova namirnica ne može riješiti.

Riječ je o prženom brašnu od ječma koji se tradicionalno dodaje slanom tibetanskom čaju s dodatkom maslaca, ali se može pomiješati s običnom vodom i pivom.

Slika nije dostupna Putovanja Rijetki znaju postoji li još uopće: Grad u oblacima u kojem je strancima zabranjen posjet

Obično se od tekućine i brašna prstima zamijesi glatka kuglica koja se jede za doručak, ručak ili večeru. Izvrsno zasićuje jer je bogata proteinima, no sadrži i vrijedne vitamine te minerale. Od tsampe se peče kruh, peciva i kolači, a dodaje se i kao zgušnjivač u juhe i gulaše.

Upotreba ovog brašna u Tibetu ne čudi ako je poznato da je ječam jedna od rijetkih žitarica koje uspijevaju na visokim nadmorskim visinama.

Ječam se sadi u proljeće, a dozrijeva u ljeto. Prvo se stavlja sušiti, pa se prži, a na kraju se melje kako bi se dobilo brašno.

Obično brašno od ječma dostupno je i u hrvatskim trgovinama zdrave hrane, prodaje se po cijeni od oko 18 kuna za kilogram, no rijetko kad se koristi u domaćim kućanstvima.

3 razloga zbog kojih biste trebali početi jesti maslac od kikirikija Maslac od kikirikija - 3 Maslac od kikirikija - 2 Maslac od kikirikija - 1 +2 Maslac od kikirikija - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju