Nakon blagdanskih pečenja, kolača i drugih bakanalija, u skladu s novogodišnjim odlukama, u prvi tjedan krećemo laganije pa tko zna, možda se nove zdrave navike "zalijepe" i na tjedan kasnije. Iako ne držimo dijetu, prednost dajemo zasitnim jelima na žlicu, kao i onima s puno povrća – a ako ste se istrošili posljednjih tjedana, bez brige, i o tome smo mislili pa ćemo skuplje komade mesa ili ribe za sada preskočiti. 

Utorak, 2. 1. – Švicarska juha

Švicarska u tanjuru je milchsuppe – jednostavna i ukusna juha koja se tradicionalno radila od dva sastojka: mlijeka i kruha. S vremenom se ubacio i treći sastojak, sir sličan parmezanu koji se naziva sbrinz. Također, ponekad se dodaju i popržene kockice kruha i sjeckani peršin. Uzbudljivu prošlost te juhe, kao i recept – potražite ovdje.
 

Srijeda, 3. 1. - Curry grah

Curry grah je fino jelo na žlicu za koje vam ne treba meso, a ni gomila sastojaka. Spas za ručak kada ne znate što biste kuhali uključuje nešto povrća i začina koji pružaju fini okus i aromu te kuhanu rižu koja se poslužuje kao prilog koji možete dodati u tanjur s varivom. Ako nemate vremena za kuhanje, poslužit će i grah iz limenke zahvaljujući kojemu će ručak biti na stolu za pola sata. Recept potražite ovdje.

Četvrtak, 4. 1. – Grčko varivo od leće 

Od leće se mogu pripremati raznovrsna jela, a najčešće se kuhaju ukusna variva. U Grčkoj je, primjerice, popularan fakes. Fino i vrlo jednostavno varivo od leće, krumpira, mrkve i celera začinjava se origanom i lovorovim listom. Recept je ovdje.

Waldorfska salata s jogurtom, orasima i grožđem Hrana i piće Lagana, a neodoljiva: Slavna salata s kojom i jučerašnje pečenje – ima smisla

Petak, 5. 1. - Salata od tune i krumpira

Salata od tune jednostavno je jelo koje se uz prave dodatke lako pretvara u hranjivi ručak ili večeru. Kako bi bila slasna, birajte voštani krumpir. Brašnasti će se lako prekuhati i raspadati prilikom miješanja. Ovdje je i recept.

Kvinoja s povrćem pripremljena u jednom loncu Hrana i piće Tanjur zdravlja i senzacionalnih okusa: Najlakši recept za finu kvinoju  

Subota, 6. 1. - Amiško varivo od kupusa i mljevene junetine

Ovo varivo u kojem ćete pronaći mljeveno meso i povrće jednostavan je, ali obilan i zasitan obrok. Kupus se kuha zajedno s mesom, krumpirom, mrkvom, lukom, celerom i jednostavnijim začinima. Ovdje je i recept.

Nedjelja, 7. 1. - Piletina u umaku od senfa i gljiva

Piletina u finom umaku jednostavno je jelo punog okusa idealno za kraj tjedna kada se zaželite nekog pravog domaćeg safta. Umak možete poslužiti s rižom, palentom, kvinojom ili ječmom. Za recept kliknite ovdje.

3 doručka za 5 minuta: Ideje za dobro jutro uz koje ćete se lakše suočiti s povratkom u stvarni svijet nakon blagdana Brz i zdrav doručak - 4 Brz i zdrav doručak - 1 Brz i zdrav doručak - 2 +0 Brz i zdrav doručak - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju