Falafel je bliskoistočno jelo od mljevenog slanutka i/ili boba i začina koje se prži u dubokom ulju, a potom poslužuje u lepinji s humusom i povrćem po želji.

Da biste dobili popečke sličnog izgleda možete se poslužiti i nekim drugim sastojcima – poput kombinacije pečenog batata i kuhanog bulgura.

Jelu možete dodatno smanjiti kalorijsku vrijednost, a sebi skratiti vrijeme pripreme i čišćenja, ako ove popečke ispečete u pećnici umjesto u dubokom ulju na štednjaku.

Sastojci:

  • 500 g oguljenog slatkog krumpira
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 150 g bulgura
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 manji luk
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandera
  • ½ čajne žličice kajenskog papra
  • sol po želji
  • biljno ulje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Oguljeni slatki krumpir narežite na kocke veličine oko dva centimetra. Pomiješajte ih s narezanim lukom i očišćenim češnjakom, malo biljnog ulja i začinima – kuminom, korijanderom i kajenskim paprom.
  3. Pecite sve zajedno oko pola sata, odnosno dok povrće ne omekša.
  4. Pomiješajte povrtni temeljac i bulgur u loncu i zagrijte na štednjaku. Kada temeljac zavrije, kuhajte sve zajedno oko pet do sedam minuta, odnosno dok bulgur ne „popije“ svu tekućinu. Stavite sa strane.
  5. U blenderu ili sjeckalici povrća pretvorite pečeni slatki krumpir, luk i češnjak u pire.
  6. Pire od povrća pomiješajte s kuhanim bulgurom. Posolite i popaprite smjesu po želji, te dodajte nasjeckani svježi peršin.
  7. Od dobivene smjese napravite popečke – koristite otprilike jednu žlicu smjese za svaki popečak.
  8. Ohladite kuglice u hladnjaku oko 30 minuta prije termičke obrade.
  9. Ispecite kuglice od slatkog krumpira i bulgura u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Na pola pečenja izvadite lim iz pećnice i okrenite svaku kuglicu na drugu stranu.
  10. Poslužite popečke s humusom, lepinjom i salatom po želji. Dobar tek!

Hrskave okruglice: Falafel u pita kruhu koji će vam postati prvi izbor za gablec Falafel - 19 Falafel - hrskav izvana i mekan iznutra Falafel - 1 +40 Falafel pecite do lijepe smeđe boje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju