Falafel je bliskoistočno jelo od mljevenog slanutka i/ili boba i začina koje se prži u dubokom ulju, a potom poslužuje u lepinji s humusom i povrćem po želji.
Da biste dobili popečke sličnog izgleda možete se poslužiti i nekim drugim sastojcima – poput kombinacije pečenog batata i kuhanog bulgura.
Jelu možete dodatno smanjiti kalorijsku vrijednost, a sebi skratiti vrijeme pripreme i čišćenja, ako ove popečke ispečete u pećnici umjesto u dubokom ulju na štednjaku.
Sastojci:
- 500 g oguljenog slatkog krumpira
- 200 ml povrtnog temeljca
- 150 g bulgura
- 2-3 češnja češnjaka
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 manji luk
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- sol po želji
- biljno ulje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Oguljeni slatki krumpir narežite na kocke veličine oko dva centimetra. Pomiješajte ih s narezanim lukom i očišćenim češnjakom, malo biljnog ulja i začinima – kuminom, korijanderom i kajenskim paprom.
- Pecite sve zajedno oko pola sata, odnosno dok povrće ne omekša.
- Pomiješajte povrtni temeljac i bulgur u loncu i zagrijte na štednjaku. Kada temeljac zavrije, kuhajte sve zajedno oko pet do sedam minuta, odnosno dok bulgur ne „popije“ svu tekućinu. Stavite sa strane.
- U blenderu ili sjeckalici povrća pretvorite pečeni slatki krumpir, luk i češnjak u pire.
- Pire od povrća pomiješajte s kuhanim bulgurom. Posolite i popaprite smjesu po želji, te dodajte nasjeckani svježi peršin.
- Od dobivene smjese napravite popečke – koristite otprilike jednu žlicu smjese za svaki popečak.
- Ohladite kuglice u hladnjaku oko 30 minuta prije termičke obrade.
- Ispecite kuglice od slatkog krumpira i bulgura u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Na pola pečenja izvadite lim iz pećnice i okrenite svaku kuglicu na drugu stranu.
- Poslužite popečke s humusom, lepinjom i salatom po želji. Dobar tek!
Hrskave okruglice: Falafel u pita kruhu koji će vam postati prvi izbor za gablec +40