• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Zdrava prehrana

Kako prepoznati dobro maslinovo ulje? Krčki maslinar upozorava na što treba pripaziti

Malo po malo, pripitomljujući obrasle, često teško dostupne površine u šumi i slažući suhozide, David je nakon nekoliko godina otvorio i svoj OPG, a danas ulje većinom prodaje na kućnom pragu...
Nika Borovac 13.03.2025 11:38 komentari
viber Created with Sketch.
Masline
Masline (Foto:Shutterstock)

Dok se čašice krčkog zlata griju u dlanovima u malenoj prostoriji punoj boca ulja, ali i nepopijene rakije te starih fotografija s kojih promatraju djedovi i bake, David Mrakovčić nam priča o maslinama i maslinicima, životu na Krku te razlozima zbog kojih se nakon završetka Agronomskog fakulteta u Zagrebu vratio doma, pokazujući nam kako se kuša maslinovo ulje. Ono treba biti toplo kako bismo bolje mogli osjetiti odlike kraja u kojem je nastalo i vještinu pripreme.

U trendu Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Sandnøtter norveški božićni keksi Ispečeni za 10 minuta Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

David Mrakovčić David Mrakovčić (Foto: Saša Prižmić)

Davidu Mrakovčiću i vino i ulje su u genima, ali nakon treće godine fakulteta trebalo je odlučiti u kojem će smjeru krenuti. Može li raditi bolja vina, ili bolja ulja, pitao se – a odluka je pala na voćarstvo. Nakon diplome baka mu je za nagradu poklonila stari zapušteni maslinik. Malo po malo, pripitomljujući obrasle, često teško dostupne površine u šumi i slažući suhozide, David je nakon nekoliko godina otvorio i svoj OPG, a danas ulje većinom prodaje na kućnom pragu.

Savršene mjere 

Osim stalnih kupaca pronađu ga i putnici-namjernici koji se zaustave na njegovoj adresi češljajući internetske karte -  na pet, šest kilometara od Krka prema Vrhu, gdje prodaje maslinovo ulje 10-30-10.

"Naziv 10-30-10 je simbolička brojčana interpretacija vrijednosti koje određuju i omogućuju proizvodnju visokovrijednog ulja. Prvi broj označava mjesec listopad u kojem berba započinje i tada rani plodovi daju najvišu kvalitetu ulja. Drugi broj označava maksimalan prosječan urod po stablu koji omogućuje dobivanje željene kvalitete ulja. Treći broj je u posljedičnoj vezi sa prva dva. On označava medijan randmana ulja (prosječna količina ulja koju izvučemo preradom iz ploda masline) koji se dobije u preradi kada obavljamo raniju berbu i ne opterećujemo stabla previsokim prinosom. Ovo su samonametnute savršene mjere za dobivanje vrhunskog ulja“, objašnjava.

OPG David Mrakovčić OPG David Mrakovčić (Foto: Saša Prižmić)

Oznaka izvornosti 

Krčko maslinovo ulje, koje David proizvodi, ovjenčano je oznakom izvornosti. Za takvu kvačicu postotak autohtonih sorti mora biti osamdeset ili viši. Radi se o sortama kojima imena otkrivaju ponešto o osobinama: Slatka (Plominka), Naška (Drobnica), Rosulja i Debela (Oblica).

Ponekad se umiješaju i druge sorte, ali njih je malo, i uvijek ispod 20 posto. Iako većinom radi kupaže, u dobrim godinama Davidu se omakne i monosortno ulje, poput onog od plominke koje i ima najviše. Svoja ulja opisuje kao ona srednjeg intenziteta, tek nešto pikantnije i gorče od prosjeka, a prodaje ih po cijeni od 25 eura za litru. Iza svake boce je puno truda i rada na terasastim krškim terenima.

David nam priča kako je proizvodnja ekološka. Tlo se obrađuje ručno, baš kao što se i beru masline, povremeno uz pomoć lako prenosive opreme, poput mreže ili platna na koje ubrane masline padaju. Gnoji se dodavanjem komine masline.

"Za ekstrakciju "Krčkog maslinovog ulja" smiju se primjenjivati samo mehanički i fizikalni procesi, pranja, centrifugiranja, dekantacije i/ili filtracije. Tijekom procesa ekstrakcije ulja nije dozvoljena uporaba nikakvih aditiva osim vode, a temperatura maslinovog tijesta i ulja tijekom prerade mora biti niža od 27°C. Prerada maslina u ulje mora se obaviti u roku od 48 sati od njihove berbe. Nakon prerade, ulje se mora skladištiti u zatvorenim spremnicima izrađenim od materijala koji je inertan u odnosu na ulje. Spremnici u koje se sprema "Krčko maslinovo ulje", moraju biti posebno označeni. Skladište u kojem se čuva ulje mora biti suho i prozračno, a temperatura u skladištu mora biti od 12 do 20 stupnjeva Celzijusa“, otkriva.

David Mrakovčić David Mrakovčić (Foto: Nika Borovac)

Kako se kuša ulje?

Dok je čaša u jednoj ruci poklopi se drugim dlanom i tako se drži minutu, dvije – sve dok se više ne osjeti razlika između temperature dlana i ulja. Ulje se poklopi da mirisi ne pobjegnu dok se zagrijava u rukama. Nakon što se čašica otklopi, udahnu se arome voća i začina, kao kod kušanja vina.

Kušači potom nekoliko puta, kratko usišu zrak (ne bojte se čudnih zvukova) i izdahnu na nos, kako bi osjetili nove, (retronazalne) arome. Prilikom usisavanja zraka valja prisloniti jezik na nepce, a usta trebaju biti blago otvorena.

Potom se otpije gutljaj, ne previše skroman - dovoljan da se oblože usta. Kod pikantnijih ulja možete osjetiti trnce u grlu pa čak se i nakašljati, ali upravo je ta karakteristika ono što poznavatelji traže. Nekima treba neko vrijeme da se naviknu, baš kao i na gorčinu koja pruža karakter. Ona ovisi od više faktora, ali ulje od zrelijeg voća ima manje gorčine od zelenijeg.

OPG David Mrakovčić OPG David Mrakovčić (Foto: Nika Borovac)

Mane ulja 

Voćnost, gorčina i pikantnost su i odlike dobrog ulja, a loše ćete prepoznati po užeglosti i mirisu octa, starog podruma ili metala. Mane se javljaju se kada se masline nepravilno skladište ili prerađuju te kada se predugo čuvaju do prerade. Prisutnosti neugodnih mirisa i okusa znak su niske kvalitete. Boja ulja ne otkriva njegovu kvalitetu, zbog čega profesionalni kušači koriste plave čaše, kako nijanse ne bi utjecale na odluku.

Voćne note jabuka, rajčice, aromatične trave, zelenih badema, gorčina, pikantnost, kao i mirisi svježe pokošene trave ili lista maslina su dobrodošli u maslinovom ulju i mogu biti pokazatelj kvalitete.

Ulje na Krku

Maslinama godi klima najsjevernijeg hrvatskog otoka, a krčka ulja se odlikuju visokim sadržajem oleinske kiseline i polifenola. Osim finog mirisa i svježine, upravo su ti spojevi zaslužni za zdravlje zelenog zlata.

OPG David Mrakovčić OPG David Mrakovčić (Foto: Saša Prižmić)

"Navedeni spojevi daju ulju svježinu i aromatičnost, ali i visoku nutritivnu vrijednost te oksidativnu stabilnost štiteći ih od kvarenja. Niske temperature tijekom zimskih mjeseci, pa čak i pojava snijega, te visoke temperature ljeti, zajedno sa sušom i osiromašenom zemljom, izazivaju biološki stres na koji maslina odgovara stvaranjem, sekundarnih metabolita-polifenola, visokovrijednih komponenti koje "Krčkom maslinovom ulju" daju specifično pikantan i gorkast okus“, objašnjava David.

Najljepše izletište na Krku? Dom sireva koji osvajaju svjetske medalje, čuda od janjetine i jela koja se čuvaju od zaborava Magriž Magriž - 2 Magriž - 3 +20 Magriž - 4

 

 

  • #Zdrava prehrana
  • #maslinovo ulje
  • #krk
  • #punkufer preporuka
  • #David Mrakovčić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Život u mraku: kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Ni prst pred nosom
Život u mraku: Kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Savršen za jutra: Mimoza kolač s brusnicama
Jednostavno
Savršen za svako jutro: Recept za mimoza kolač s brusnicama
Dobro došli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Poput feniksa
Dobrodošli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Kolač s ananasom, kokosom i pekan orasima recept
Bez imalo muke
Najlakši kolač od ananasa, kokosa i oraha koji možete napraviti – ovo znaju ispeći i najveći amateri u kuhinji
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Stručnjaci upozoravaju
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Razbojnik hara Trešnjevkom: U pola sata napao dvojicu muškaraca, a na meti su mu bile ove stvari
Traje potraga
Razbojnik hara Trešnjevkom: U pola sata napao dvojicu muškaraca, a na meti su mu bile ove stvari
Ozbiljan inicident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
Službe na terenu
VIDEO Ozbiljan incident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
show
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Kako izgleda partner Mirele Holy?
zajedno 28 godina
Kako izgleda partner Mirele Holy? S njim je prošetala Cvjetnim trgom, rijetko ga vidimo
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
sport
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad aostali šokirani satnicom utakmica
bizarno!
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad ostali šokirani satnicom utakmica
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Nevjerojatno
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
sve jasno
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
tv
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
neke su blizu
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
lifestyle
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
sve
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Ulje treba držati podalje od izvora topline
Opasno za zdravlje

Nemojte ga tu držati! Ovo je najgore mjesto u kuhinji gdje možete spremiti ulje za kuhanje

Ulje bi trebalo biti udaljeno što je više moguće od izvora topline – po mogućnosti na tamnom i hladnom mjestu poput smočnice ili u podrumu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close