• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Zdrava prehrana

Kako prepoznati dobro maslinovo ulje? Krčki maslinar upozorava na što treba pripaziti

Malo po malo, pripitomljujući obrasle, često teško dostupne površine u šumi i slažući suhozide, David je nakon nekoliko godina otvorio i svoj OPG, a danas ulje većinom prodaje na kućnom pragu...
Nika Borovac 13.03.2025 11:38 komentari
viber Created with Sketch.
Masline
Masline (Foto:Shutterstock)

Dok se čašice krčkog zlata griju u dlanovima u malenoj prostoriji punoj boca ulja, ali i nepopijene rakije te starih fotografija s kojih promatraju djedovi i bake, David Mrakovčić nam priča o maslinama i maslinicima, životu na Krku te razlozima zbog kojih se nakon završetka Agronomskog fakulteta u Zagrebu vratio doma, pokazujući nam kako se kuša maslinovo ulje. Ono treba biti toplo kako bismo bolje mogli osjetiti odlike kraja u kojem je nastalo i vještinu pripreme.

U trendu Manastir Sümela u Turskoj - 6 Manastir Sümela Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

David Mrakovčić David Mrakovčić (Foto: Saša Prižmić)

Davidu Mrakovčiću i vino i ulje su u genima, ali nakon treće godine fakulteta trebalo je odlučiti u kojem će smjeru krenuti. Može li raditi bolja vina, ili bolja ulja, pitao se – a odluka je pala na voćarstvo. Nakon diplome baka mu je za nagradu poklonila stari zapušteni maslinik. Malo po malo, pripitomljujući obrasle, često teško dostupne površine u šumi i slažući suhozide, David je nakon nekoliko godina otvorio i svoj OPG, a danas ulje većinom prodaje na kućnom pragu.

Savršene mjere 

Osim stalnih kupaca pronađu ga i putnici-namjernici koji se zaustave na njegovoj adresi češljajući internetske karte -  na pet, šest kilometara od Krka prema Vrhu, gdje prodaje maslinovo ulje 10-30-10.

"Naziv 10-30-10 je simbolička brojčana interpretacija vrijednosti koje određuju i omogućuju proizvodnju visokovrijednog ulja. Prvi broj označava mjesec listopad u kojem berba započinje i tada rani plodovi daju najvišu kvalitetu ulja. Drugi broj označava maksimalan prosječan urod po stablu koji omogućuje dobivanje željene kvalitete ulja. Treći broj je u posljedičnoj vezi sa prva dva. On označava medijan randmana ulja (prosječna količina ulja koju izvučemo preradom iz ploda masline) koji se dobije u preradi kada obavljamo raniju berbu i ne opterećujemo stabla previsokim prinosom. Ovo su samonametnute savršene mjere za dobivanje vrhunskog ulja“, objašnjava.

OPG David Mrakovčić OPG David Mrakovčić (Foto: Saša Prižmić)

Oznaka izvornosti 

Krčko maslinovo ulje, koje David proizvodi, ovjenčano je oznakom izvornosti. Za takvu kvačicu postotak autohtonih sorti mora biti osamdeset ili viši. Radi se o sortama kojima imena otkrivaju ponešto o osobinama: Slatka (Plominka), Naška (Drobnica), Rosulja i Debela (Oblica).

Ponekad se umiješaju i druge sorte, ali njih je malo, i uvijek ispod 20 posto. Iako većinom radi kupaže, u dobrim godinama Davidu se omakne i monosortno ulje, poput onog od plominke koje i ima najviše. Svoja ulja opisuje kao ona srednjeg intenziteta, tek nešto pikantnije i gorče od prosjeka, a prodaje ih po cijeni od 25 eura za litru. Iza svake boce je puno truda i rada na terasastim krškim terenima.

David nam priča kako je proizvodnja ekološka. Tlo se obrađuje ručno, baš kao što se i beru masline, povremeno uz pomoć lako prenosive opreme, poput mreže ili platna na koje ubrane masline padaju. Gnoji se dodavanjem komine masline.

"Za ekstrakciju "Krčkog maslinovog ulja" smiju se primjenjivati samo mehanički i fizikalni procesi, pranja, centrifugiranja, dekantacije i/ili filtracije. Tijekom procesa ekstrakcije ulja nije dozvoljena uporaba nikakvih aditiva osim vode, a temperatura maslinovog tijesta i ulja tijekom prerade mora biti niža od 27°C. Prerada maslina u ulje mora se obaviti u roku od 48 sati od njihove berbe. Nakon prerade, ulje se mora skladištiti u zatvorenim spremnicima izrađenim od materijala koji je inertan u odnosu na ulje. Spremnici u koje se sprema "Krčko maslinovo ulje", moraju biti posebno označeni. Skladište u kojem se čuva ulje mora biti suho i prozračno, a temperatura u skladištu mora biti od 12 do 20 stupnjeva Celzijusa“, otkriva.

David Mrakovčić David Mrakovčić (Foto: Nika Borovac)

Kako se kuša ulje?

Dok je čaša u jednoj ruci poklopi se drugim dlanom i tako se drži minutu, dvije – sve dok se više ne osjeti razlika između temperature dlana i ulja. Ulje se poklopi da mirisi ne pobjegnu dok se zagrijava u rukama. Nakon što se čašica otklopi, udahnu se arome voća i začina, kao kod kušanja vina.

Kušači potom nekoliko puta, kratko usišu zrak (ne bojte se čudnih zvukova) i izdahnu na nos, kako bi osjetili nove, (retronazalne) arome. Prilikom usisavanja zraka valja prisloniti jezik na nepce, a usta trebaju biti blago otvorena.

Potom se otpije gutljaj, ne previše skroman - dovoljan da se oblože usta. Kod pikantnijih ulja možete osjetiti trnce u grlu pa čak se i nakašljati, ali upravo je ta karakteristika ono što poznavatelji traže. Nekima treba neko vrijeme da se naviknu, baš kao i na gorčinu koja pruža karakter. Ona ovisi od više faktora, ali ulje od zrelijeg voća ima manje gorčine od zelenijeg.

OPG David Mrakovčić OPG David Mrakovčić (Foto: Nika Borovac)

Mane ulja 

Voćnost, gorčina i pikantnost su i odlike dobrog ulja, a loše ćete prepoznati po užeglosti i mirisu octa, starog podruma ili metala. Mane se javljaju se kada se masline nepravilno skladište ili prerađuju te kada se predugo čuvaju do prerade. Prisutnosti neugodnih mirisa i okusa znak su niske kvalitete. Boja ulja ne otkriva njegovu kvalitetu, zbog čega profesionalni kušači koriste plave čaše, kako nijanse ne bi utjecale na odluku.

Voćne note jabuka, rajčice, aromatične trave, zelenih badema, gorčina, pikantnost, kao i mirisi svježe pokošene trave ili lista maslina su dobrodošli u maslinovom ulju i mogu biti pokazatelj kvalitete.

Ulje na Krku

Maslinama godi klima najsjevernijeg hrvatskog otoka, a krčka ulja se odlikuju visokim sadržajem oleinske kiseline i polifenola. Osim finog mirisa i svježine, upravo su ti spojevi zaslužni za zdravlje zelenog zlata.

OPG David Mrakovčić OPG David Mrakovčić (Foto: Saša Prižmić)

"Navedeni spojevi daju ulju svježinu i aromatičnost, ali i visoku nutritivnu vrijednost te oksidativnu stabilnost štiteći ih od kvarenja. Niske temperature tijekom zimskih mjeseci, pa čak i pojava snijega, te visoke temperature ljeti, zajedno sa sušom i osiromašenom zemljom, izazivaju biološki stres na koji maslina odgovara stvaranjem, sekundarnih metabolita-polifenola, visokovrijednih komponenti koje "Krčkom maslinovom ulju" daju specifično pikantan i gorkast okus“, objašnjava David.

Najljepše izletište na Krku? Dom sireva koji osvajaju svjetske medalje, čuda od janjetine i jela koja se čuvaju od zaborava Magriž Magriž - 2 Magriž - 3 +20 Magriž - 4

 

 

  • #Zdrava prehrana
  • #maslinovo ulje
  • #krk
  • #punkufer preporuka
  • #David Mrakovčić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pržene i posute parmezanom: Dajte prokulicama (ipak) još jednu šansu
Hrskave, a ne bljutave!
Pržene i posute parmezanom: Dajte prokulicama (ipak) još jednu šansu
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Sretan 65. rođendan!
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Kastel
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Oglas
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Akcija Barut u BiH: Na meti i članovi obitelji trgovca oružjem Zvonka Zubaka
Akcija Barut
Velika akcija u BiH: Na meti i članovi obitelji kontroverznog hrvatskog poduzetnika
Tko je uhićeni Leon Lučić koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
Od policajca do kriminalca
Tko je uhićeni Leon Lučić, koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
show
Novi video Gabriele Spanic šokirao obožavatelje
glumica hrvatskih korijena
Legendarna otimačica nakon estetskih korekcija više ne sliči sebi: ''Ovo nije Gabi koju poznajemo''
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Što kažete?
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
Tko bi rekao?
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
sport
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu Vatrenog u Milan?
kakva priča!
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu vatrenog u Milan?
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Liga prvaka: Puno Hrvata u akciji
VAŽNO JE BITI PS...
VIDEO PSG utrpao sedam komada na Bay Areni, PSV razbio Napoli šesticom
tv
MasterChef: Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
SAZNAJTE!
Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
Kumovi: Vidi se da joj je teško, a on joj ne prestaje to nabijati na nos
KUMOVI
Kumovi: Vidi se da joj je teško, a on joj ne prestaje to nabijati na nos
putovanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Protonska terapija
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Recept za najbrži kolač od bundeve
Spreman za 10 minuta
Recept za trenutačno najtraženiji kolač na internetu, jako je sočan i brzo gotov
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
sve
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu Vatrenog u Milan?
kakva priča!
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu vatrenog u Milan?
Sečuanski papar
Čistač organizma

Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani

Sečuanski papar naziva se još kineski korijandar, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close