Iskoristite kupovne listove za pripremu lazanja i termički ih obradite na novi način. Od listova napravite fine rolade punjene mljevenim mesom, umakom od rajčice i čak trima vrstama sira.
Imajte na umu da ćete listove za lazanje prvo morati skuhati u posoljenoj vodi pa tek onda puniti željenim nadjevom i rolati.
Prije posluživanja rolice prekrijte sirom mozzarella i parmezanom te ih zapecite u pećnici.
Sastojci za rolade od tijesta za lazanje:
- 750 g umaka od rajčice
- 450 g mljevene junetine
- 400 g sira ricotta
- 150 g naribane mozzarelle
- 90 g naribanog parmezana
- 8 do 16 listova za lazanje
- 3 žlice bijelog šećera
- 2 žlice nasjeckana peršina
- 1 veće jaje
- ½ manjeg luka
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice sušenog origana
- biljno ulje
- sol i papar po želji
Priprema rolada od tijesta za lazanje:
- U većoj tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk.
- Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso, sol, papar, češnjak u prahu i origano. Sve zajedno pirjajte oko 10 minuta, odnosno dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dodajte umak od rajčice i šećer, dobro promiješajte i pustite da sve zajedno kuha oko 10 minuta.
- U posoljenoj vodi skuhajte listove od lazanja al dente. Kuhajte otprilike pet do sedam minuta dok tjestenina ne omekša. Pripazite tijekom kuhanja da vam se listovi na zalijepe jedni za druge.
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Pomiješajte sir ricottu s jajetom, peršinom i s dvije trećine naribanog parmezana.
- Raširite dopola kuhane listove za lazanje. Preko površine stavite mljeveno meso s umakom te smjesu na bazi ricotte. Zarolajte tjesteninu u male rolade i stavite u vatrostalnu posudu.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Preko zarolanih lazanja pospite sir mozzarellu i ostatak parmezana.
- Stavite peći rolade u prethodno zagrijanu pećnicu oko pola sata, odnosno dok se tijesto termički ne obradi do kraja, a sir ne zapeče.
- Poslužite tople rolade sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Uvrnuta tjestenina: Protrljajte dlanove i napravite omiljene talijanske "davitelje svećenika" +1