Iskoristite kupovne listove za pripremu lazanja i termički ih obradite na novi način. Od listova napravite fine rolade punjene mljevenim mesom, umakom od rajčice i čak trima vrstama sira.

Imajte na umu da ćete listove za lazanje prvo morati skuhati u posoljenoj vodi pa tek onda puniti željenim nadjevom i rolati.


Prije posluživanja rolice prekrijte sirom mozzarella i parmezanom te ih zapecite u pećnici.

Sastojci za rolade od tijesta za lazanje:

  • 750 g umaka od rajčice
  • 450 g mljevene junetine
  • 400 g sira ricotta
  • 150 g naribane mozzarelle
  • 90 g naribanog parmezana
  • 8 do 16 listova za lazanje
  • 3 žlice bijelog šećera
  • 2 žlice nasjeckana peršina
  • 1 veće jaje
  • ½ manjeg luka
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličice sušenog origana
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Priprema rolada od tijesta za lazanje:

  1. U većoj tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk.
  2. Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso, sol, papar, češnjak u prahu i origano. Sve zajedno pirjajte oko 10 minuta, odnosno dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.
  3. Dodajte umak od rajčice i šećer, dobro promiješajte i pustite da sve zajedno kuha oko 10 minuta.
  4. U posoljenoj vodi skuhajte listove od lazanja al dente. Kuhajte otprilike pet do sedam minuta dok tjestenina ne omekša. Pripazite tijekom kuhanja da vam se listovi na zalijepe jedni za druge.
  5. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  6. Pomiješajte sir ricottu s jajetom, peršinom i s dvije trećine naribanog parmezana.
  7. Raširite dopola kuhane listove za lazanje. Preko površine stavite mljeveno meso s umakom te smjesu na bazi ricotte. Zarolajte tjesteninu u male rolade i stavite u vatrostalnu posudu.
  8. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  9. Preko zarolanih lazanja pospite sir mozzarellu i ostatak parmezana.
  10. Stavite peći rolade u prethodno zagrijanu pećnicu oko pola sata, odnosno dok se tijesto termički ne obradi do kraja, a sir ne zapeče.
  11. Poslužite tople rolade sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!

Uvrnuta tjestenina: Protrljajte dlanove i napravite omiljene talijanske "davitelje svećenika" Strozzapreti Strozzapreti - 4 Strozzapreti - 3 +1 Strozzapreti - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju