Za umak kojim niste zadovoljni gotovo uvijek ima spasa – bilo da je previše gust, rijedak, grudičast, mastan ili slan, nemojte odmah dignuti ruke od njega. Zahvaljujući trikovima chefova i vještih kuhara lako možete popraviti umak i poslužiti odlično jelo. Pa krenimo s najčešćim problemima.

Umak je prerijedak

Prva je opcija da umak reducirate – odnosno miješate ga na vatri dok ne ispari višak vode. Odlučite li se na tu metodu, imajte na umu da ima dva nedostatka. Prvi je što kuhanje dok se umak ne reducira može potrajati desetak minuta ili dulje, a pritom će se smanjiti i njegova količina, što može biti problem ako kuhate za puno ljudi. Ako želite brzo zgusnuti umak, uvijek možete pomiješati žlicu gustina u dvije žlice vode ili bijelog vina, izmiješati i polako dodati umaku miješajući pjenjačom. Gustoću pruža i pire od kuhanog pa izmiksanog povrća za juhu, usitnjeni krumpir, izmiksani kuhani grah ili slanutak iz limenke, koje za takve slučajeve spremite u smočnicu kako bi bili nadohvat ruke.

Umak je pregust

U tom slučaju dodajte vode, ili još bolje – temeljac kako biste sačuvali okus. U slučaju da nemate temeljac i osuđeni ste na vodu, okus možete pojačati dodavanjem sušenog povrća, luka ili češnjaka u prahu, maslina, sojina umaka i čilija. Za više okusa možete iskoristiti i limunov sok ili koricu, vino, pa čak i koru kakvog kvalitetnog sira. Dodati možete i maslo maslaca ili maslinova ulja.

Problemi po grudicama

Grudica u umaku možete se riješiti tako da umak procijedite kroz fino cjedilo, a također umak možete i prethodno izmiksati pa procijediti.

Preslan umak

Ubacite sirov krumpir ili jabuku narezanu na četvrtine u lonac, kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta, a potom ih izvadite iz juhe. Ako krumpir i jabuka nisu upalili, pokušajte uravnotežiti okuse žličicom šećera. Umiješajte je u umak i isprobajte jeste li se riješili viška soli. Pomoći može i dodatak octa ili limunova soka, kao i maslaca ili maslinova ulja. Osim toga, umak možete i razrijediti s nešto vode ili temeljcem.

Previše ulja

Kako biste pokupili višak masti s umaka, možete napuniti šeflju ledom, nasloniti je na površinu umaka i lagano skupiti višak ulja s vrha. Također, možete ostaviti umak da se hladi pola sata pa s vrha pokupiti masnoću pomoću papirnatog kuhinjskog ručnika ili kruha.

Neokrunjeni kraljevi gljiva: Majstori maskiranja koji nisu jestivi, ako se pripreme na pogrešan način Smrčci - 6 Smrčci - 5 Smrčci - 4 +2 Smrčci - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju