Postoji nekoliko načina priprema, ali za koji god se odlučite potrebna vam je žlica za sladoled kako biste oblikovali kugle koje potom vratite u zamrzivač na pladnju s papirom za pečenje i ostavite najmanje jedan sat prije nego krenete s paniranjem ili nekom drugom metodom za koju se odlučite.

Nakon što kugle uvaljajte u gušću smjesu za palačinke, snijeg od bjelanjaka, mrvljene kekse, cornflakes, orašaste plodove, kokosovo brašno ili neke druge sastojke, prema želji, kugle sladoleda vratite natrag u zamrzivač na par sati. Potom ih, jednu po jednu pržite u dobro zagrijanom ulju desetak sekundi.

Pohane i flambirane kugle

Zamrznute kugle uvaljajte u brašno, razmućena jaja te u krušne mrvice. Odlučite li izostaviti brašno, sladoled možete dva puta uroniti u jaja i mrvice. Zatim ih vratite u zamrzivač na dva sata prije prženja. Pržite ih desetak sekundi u dubokom ulju i poslužite s voćnim sirupom ili flambirajte rumom. Poslužite odmah.

U smjesi od cimeta i bjelanjaka

Izvadite prethodno zamrznute kugle sladoleda pa ih uvaljajte u snijeg od bjelanjaka te zatim u smjesu izmrvljenog cornflakesa i cimeta. Prema potrebi ponovite postupak da se snijeg i pahuljice lijepo uhvate pa zamrznite na tri sata. Nakon toga pržite jednu po jednu, oko 10 do 15 sekundi.

Lažni pohani sladoled

Pripremite 90 g mljevenih keksa ili cornflakesa, 120 g maslaca i 2 žličice cimeta. Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte cimet i kekse pa pržite oko pet minuta dok ne dobije zlatnu boju. Kad se smjesa ohladi, uvaljajte prethodno zamrznute kugle sladoleda. Poslužite s preljevom od čokolade ili voćnim sirupom.  

Kokos i orasi

Prethodno zamrznute kugle sladoleda, jednu po jednu, stavljajte u gušću smjesu za palačinke pa zatim mješavinu kokosovog brašna i mljevenih oraha. Vratite ih u zamrzivač na tri sata pa ispržite u ulju.

Kugle od biskvita ili kruha 

Bijeli kruh bez korice – ili obični, biskvitni kolač narežite na kriške. Ovisno o veličini, po dvije do tri kriške kolača stavite jednu do druge na prozirnu foliju pa ih razvaljajte valjkom. Na krišku stavite kuglicu sladoleda pa skupite foliju rukama i stisnite da dobijete kuglu (kao da radite snježnu grudu). Kugle od biskvita sa sladoledom stavite u zamrzivač na najmanje jedan sat.

Napravite smjesu za tempuru. Za 6 kugli trebat će vam 125 g brašna, 1 jaje i 240 ml ledene vode. Dodajte brašno i jaje u zdjelu pa miješajte pjenjačom postepeno dodajući ledenu vodu. Kugle izvadite iz folije pa uvaljajte u tijesto i kratko ispržite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju