Svježe ispečeno pecivo savršeno će se uklopiti u svaki blagdanski stol – možete ih poslužiti uz meso, ribu, ali i povrtna jela. Svaka država ima svoje favorite.
Iako neka peciva izgledaju komplicirano za napraviti, to često nije slučaj. Iziskuju nešto truda i strpljenja, ali isplati ih se napraviti.
Odabrali smo pet popularnih svjetskih recepata za peciva, a koja će se zasigurno naći na brojnim blagdanskim stolovima na kraju godine.
Brazilska peciva sa sirom
Pão de queijo ili brazilski kruh od sira popularan je prilog u najvećoj državi Južne Amerike. Riječ je o malim okruglim slatkim pecivima napravljenima od tapioka brašna i punjenima sirom koji se u Brazilu serviraju za doručak ili kao prilog jelu.
Havajska peciva
Havajska peciva popularan su prilog u Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o nevjerojatno mekanim, laganim i slatkim pecivima koji se koriste za sendviče, ali i kao i prilog uz mesna jela. Čest su izbor i za blagdanski stol.
Ime su dobila po američkoj saveznoj državi u kojoj su postale popularne još potkraj 19. stoljeća, a nakon što su portugalski iseljenici naselili ovo područje. Nadahnute su portugalskim pekarskim proizvodima – iznimno su prozračni i lagani.
Vatruške
Vatruške su popularna ruska peciva sa sirom i krumpirom. One se mogu raditi na slatko ili slano – često se poslužuju uz tanjur vruće juhe. U desertnoj varijanti sir se miješa s grožđicama i drugim vrstama suhog voća, ali i marmeladom.
Hot cross buns
Hot cross bun slatko je uskrsno pecivo koje je ime dobilo po križu na vrhu toga pekarskog proizvoda. Originalni recept potječe iz Engleske, a s vremenom se proširio po Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Južnoafričkoj Republici.
S obzirom na to da sadrže sušeno voće i mliječne proizvode, ta slatka peciva tradicionalno su se pekla na kraju korizme kao nagrada za dobro ponašanje tijekom posta. No pripremaju se i za druge blagdane.
Čvorovi s češnjakom
Garlic knots ili u prijevodu s engleskog čvorovi s češnjakom popularni su prilog u New Yorku još od četrdesetih godina prošlog stoljeća kada su prvi put osmišljeni. Riječ je o pecivima napravljenima od tijesta te oblikovanih u čvor koji se obično premazuje s rastopljenim sirom, naribanim parmezanom i svježim peršinom.
Možete sami raditi kruh: 5 najlakših recepata za fine štruce +1