Pão de queijo ili brazilski kruh od sira popularan je prilog u najvećoj državi Južne Amerike. Riječ je o malim okruglim slatkim pecivima napravljenima od tapioka brašna i punjenima sirom koji se u Brazilu serviraju za doručak ili kao prilog jelu.

Prve verzije pão de queijo pripremale su se od ostataka biljke manioke još u 18. stoljeću. Recept se s vremenom mijenjao i poboljšavao te se s vremenom počeo nadijevati sirom.

Danas se priprema na različite načine te nadjeva različitim vrstama sira. Najlakši način je da sve sastojke sjedinite u blenderu, stavite u kalup za muffine i ispečete u pećnici.

Najbolje od svega? Možete pripremiti veću količinu smjese za pão de queijo, pohraniti je u hladnjaku do tjedan dana i peći po potrebi.

Sastojci za pão de queijo:

  • 170 g tapioka brašna
  • 165 ml mlijeka
  • 85 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 70 g naribanog sira po želji
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica soli

Gua bao Hrana i piće Recept za najmekša peciva svih vremena koja se pune pečenim mesom ili povrćem

Priprema brazilskih slatkih peciva sa sirom:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. S malo ulja namažite unutrašnjost kalupa za muffine i ostavite sa strane.
  2. U blender stavite sve sastojke: tapioka brašno, mlijeko, ekstra djevičansko maslinovo ulje, naribani sir, jaje i sol i pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
  3. Ulijte smjesu u kalup za muffine, ali nemojte do vrha. Ostavite oko pola centimetra prostora u svakoj čašici kalupa za muffine.
  4. Stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 do 20 minuta dok se peciva ne ispeku i dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
  5. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa i poslužite. Dobar tek!

Hrskava, a meka: Recept za sočna peciva punjena sirom Pastizzi - 4 Pastizzi - 3 Pastizzi - 2 +1 Pastizzi - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju