Havajska peciva popularan su prilog u Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o nevjerojatno mekanim, laganim i slatkim pecivima koji se koriste za sendviče, ali i kao i prilog uz mesna jela. Čest su izbor i za blagdanski stol.

Havajska peciva često sadrže i sok od ananasa koje im daju neodoljivo sladak okus. Lijepo se sparuju s hladnim mesnim narescima, sirom, ali i povrćem.

Havajska peciva su dobila ime po američkoj saveznoj državi u kojoj su postale popularne još potkraj 19. stoljeća, a nakon što su portugalski iseljenici naselili ovo područje. Nadahnute su portugalskim pekarskim proizvodima – iznimno su prozračni i lagani.

Ako imate električni mikser možete ih vrlo lako napraviti i u vlastitom domu. Idealnu teksturu nešto je teže postići s ručnim miješanjem, no nije nemoguće.

Havajska peciva - sastojci:

  • 540 g brašna za kruh
  • 115 ml soka od ananasa iz konzerve
  • 115 ml toplog punomasnog mlijeka
  • 85 g rastopljenog maslaca
  • 75 g bijelog šećera
  • 30 g brašna
  • 25 g smeđeg šećera
  • 7 g instant kvasca u prahu
  • 3 jaja
  • 2 žlice vode
  • 1,5 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Havajska peciva - priprema:

  1. Pomiješajte toplo mlijeko, 70 g rastopljenog maslaca, bijeli i smeđi šećer, dva jaja, sok od ananasa, ekstrakt vanilije i instant kvasac.
  2. Dodajte 30 g običnog brašna i 280 g brašna za kruh te sol. Električnim mikserom izradite tijesto. Postupno dodajte ostatak brašna dok ne potrošite svu pripremljenu količinu. Električnim mikserom izrađujte tijesto dok ne dobijete glatku i mekanu kuglu tijesta.
  3. Prebacite kuglu tijesta u drugu zdjelu i prekrijte je plastičnom folijom. Pustite da se tijesto diže na toplom mjestu u kuhinji oko sat i pol vremena, odnosno dok smjesa ne udvostruči volumen.
  4. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, kratko zamijesite i podijelite na 15 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu i stavite na namašćeni lim za pečenje.
  5. U manjoj posudi pomiješajte jedno jaja i dvije žlice vode i premažite smjesom površinu pripremljenog tijesta za pecivo. Prekrijte sve zajedno plastičnom folijom i pustite da se tijesto nastavi dizati još oko sat vremena.
  6. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Stavite peći havajska peciva u prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  7. Premažite ih s ostatkom rastopljenog maslaca. Pustite da se ohlade do kraja prije posluživanja. Doba tek!

Možete sami raditi kruh: 5 najlakših recepata za fine štruce Proteinski kruh možete ispeći i sami kod kuće Kako napraviti kruh? - 3 Mliječni kruh +1 Kruh ***

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju