Havajska peciva popularan su prilog u Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o nevjerojatno mekanim, laganim i slatkim pecivima koji se koriste za sendviče, ali i kao i prilog uz mesna jela. Čest su izbor i za blagdanski stol.
Havajska peciva često sadrže i sok od ananasa koje im daju neodoljivo sladak okus. Lijepo se sparuju s hladnim mesnim narescima, sirom, ali i povrćem.
Havajska peciva su dobila ime po američkoj saveznoj državi u kojoj su postale popularne još potkraj 19. stoljeća, a nakon što su portugalski iseljenici naselili ovo područje. Nadahnute su portugalskim pekarskim proizvodima – iznimno su prozračni i lagani.
Ako imate električni mikser možete ih vrlo lako napraviti i u vlastitom domu. Idealnu teksturu nešto je teže postići s ručnim miješanjem, no nije nemoguće.
Havajska peciva - sastojci:
- 540 g brašna za kruh
- 115 ml soka od ananasa iz konzerve
- 115 ml toplog punomasnog mlijeka
- 85 g rastopljenog maslaca
- 75 g bijelog šećera
- 30 g brašna
- 25 g smeđeg šećera
- 7 g instant kvasca u prahu
- 3 jaja
- 2 žlice vode
- 1,5 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Havajska peciva - priprema:
- Pomiješajte toplo mlijeko, 70 g rastopljenog maslaca, bijeli i smeđi šećer, dva jaja, sok od ananasa, ekstrakt vanilije i instant kvasac.
- Dodajte 30 g običnog brašna i 280 g brašna za kruh te sol. Električnim mikserom izradite tijesto. Postupno dodajte ostatak brašna dok ne potrošite svu pripremljenu količinu. Električnim mikserom izrađujte tijesto dok ne dobijete glatku i mekanu kuglu tijesta.
- Prebacite kuglu tijesta u drugu zdjelu i prekrijte je plastičnom folijom. Pustite da se tijesto diže na toplom mjestu u kuhinji oko sat i pol vremena, odnosno dok smjesa ne udvostruči volumen.
- Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, kratko zamijesite i podijelite na 15 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu i stavite na namašćeni lim za pečenje.
- U manjoj posudi pomiješajte jedno jaja i dvije žlice vode i premažite smjesom površinu pripremljenog tijesta za pecivo. Prekrijte sve zajedno plastičnom folijom i pustite da se tijesto nastavi dizati još oko sat vremena.
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Stavite peći havajska peciva u prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Premažite ih s ostatkom rastopljenog maslaca. Pustite da se ohlade do kraja prije posluživanja. Doba tek!
Možete sami raditi kruh: 5 najlakših recepata za fine štruce +1 ***