Garlic knots ili u prijevodu s engleskom čvorovi s češnjakom popularni su prilog u New Yorku još od četrdesetih godina prošlog stoljeća kada su prvi put osmišljeni.

Garlic knots su peciva napravljena od tijesta te oblikovanih u čvor koje se obilno premazuju s rastopljenim sirom, naribanim parmezanom i svježim peršinom.

U američkim domaćinstvima jedu se kao prilog uz jela od tjestenine, no toliko su fina da ih možete jesti i samostalno.

Vrlo lako ih možete napraviti i kod kuće – tijesto ćete zamijesiti za svega desetak minuta. Pustite da se diže otprilike 2,5 sati prije nego što ih ispečete u pećnici.

Sastojci za peciva:

  • 360 g bijelog brašna za kruh
  • 240 ml tople vode
  • 60 g maslaca
  • 7 g instant kvasca
  • 2 čajne žličice šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • malo maslinova ulja

Sastojci za premazivanje peciva:

  • 120 g maslaca
  • 45 g naribanog parmezana
  • 3-4 češnja češnjaka
  • mala šaka svježeg peršina
  • sol

Priprema:

  1. Napravite tijesto za peciva: pomiješajte brašno, sol, šećer i instant kvasac. Dodajte rastopljeni maslac i toplu vodu. Pomiješajte sve zajedno na lagano pobrašnjenoj površini – mijesite tijesto oko 10 minuta.
  2. Tijesto oblikujte u kuglu, pospite po njemu nešto ulja, prekrijte sve zajedno s čistom krpom i ostavite da se diže na suhom i toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
  3. Dignuto tijesto prebacite ponovo na pobrašnjenu podlogu i oblikujte u pravokutnik dug oko pola metra. Nožem narežite tijesto na trake široke oko 2,5 centimetara.
  4. Svaku traku razvucite u ruci, a potom je zavežite u čvor. Rubove tijesta uvucite ispod čvora. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
  5. Stavite oblikovana peciva na dva namašćena pleha za pečenje. Pustite da se peciva nastavljaju dizati oko pola sata.
  6. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.
  7. Napravite maslac s češnjakom: rastopite maslac i u njega dodajte naribani češnjak. Pomiješajte i stavite sa strane.
  8. Kada peciva planirate ispeći, premažite vrh dignutih peciva s oko polovice smjese na bazi rastopljenog maslaca.
  9. Pecite peciva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju.
  10. Kada su peciva gotovo premažite ih s ostatkom pripremljenog maslaca, pospite s naribanim parmezanom i nešto soli te nasjeckanim peršinom.
  11. Poslužite odmah. Dobar tek!

Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... Babine fritule Za palačinke se koristi i glatko i oštro brašno Zdrave vrste brašna +0 Priprema tijesta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju