Garlic knots ili u prijevodu s engleskom čvorovi s češnjakom popularni su prilog u New Yorku još od četrdesetih godina prošlog stoljeća kada su prvi put osmišljeni.
Garlic knots su peciva napravljena od tijesta te oblikovanih u čvor koje se obilno premazuju s rastopljenim sirom, naribanim parmezanom i svježim peršinom.
U američkim domaćinstvima jedu se kao prilog uz jela od tjestenine, no toliko su fina da ih možete jesti i samostalno.
Vrlo lako ih možete napraviti i kod kuće – tijesto ćete zamijesiti za svega desetak minuta. Pustite da se diže otprilike 2,5 sati prije nego što ih ispečete u pećnici.
Sastojci za peciva:
- 360 g bijelog brašna za kruh
- 240 ml tople vode
- 60 g maslaca
- 7 g instant kvasca
- 2 čajne žličice šećera
- 1 čajna žličica soli
- malo maslinova ulja
Sastojci za premazivanje peciva:
- 120 g maslaca
- 45 g naribanog parmezana
- 3-4 češnja češnjaka
- mala šaka svježeg peršina
- sol
Priprema:
- Napravite tijesto za peciva: pomiješajte brašno, sol, šećer i instant kvasac. Dodajte rastopljeni maslac i toplu vodu. Pomiješajte sve zajedno na lagano pobrašnjenoj površini – mijesite tijesto oko 10 minuta.
- Tijesto oblikujte u kuglu, pospite po njemu nešto ulja, prekrijte sve zajedno s čistom krpom i ostavite da se diže na suhom i toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
- Dignuto tijesto prebacite ponovo na pobrašnjenu podlogu i oblikujte u pravokutnik dug oko pola metra. Nožem narežite tijesto na trake široke oko 2,5 centimetara.
- Svaku traku razvucite u ruci, a potom je zavežite u čvor. Rubove tijesta uvucite ispod čvora. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
- Stavite oblikovana peciva na dva namašćena pleha za pečenje. Pustite da se peciva nastavljaju dizati oko pola sata.
- Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Napravite maslac s češnjakom: rastopite maslac i u njega dodajte naribani češnjak. Pomiješajte i stavite sa strane.
- Kada peciva planirate ispeći, premažite vrh dignutih peciva s oko polovice smjese na bazi rastopljenog maslaca.
- Pecite peciva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju.
- Kada su peciva gotovo premažite ih s ostatkom pripremljenog maslaca, pospite s naribanim parmezanom i nešto soli te nasjeckanim peršinom.
- Poslužite odmah. Dobar tek!
Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... +0