Sol je ključan sastojak u pripremi mnogih jela, pa tako i prženih krumpirića. On pretvara dosadan i bljutav krumpir u jelo vrijedno obožavanja. No kada želite postići savršenu teksturu pomfrita – hrskavu izvana, a mekanu iznutra – poslužite se jednim drugim sastojkom iz smočnice. Upotrijebite šećer!

Bijeli šećer iz smočnice ima sličan utjecaj na krumpir kao salamura na pileću kožu – on ima sposobnost vezati se s molekulama vode te izvlači vlagu prije prženja što jamči veću hrskavost željene namirnice.

Kada radite pomfrit šećer se reagirati s aminokiselinama u krumpiru – stvarajući takozvanu Maillardova reakcija što će rezultirati hrskavim jelom lijepe zlatno-smeđe boje. Baš zato neki poznati lanci brze prehrane koriste šećer odnosno dekstrozu kako bi dobili hrskave krumpiriće zlaćane boje.

Koliko šećera trebam upotrijebiti?

Da biste dobili pržene krumpiriće hrskave teksture i lijepe boje ne treba vam mnogo šećera. Dvije žlice šećera otopite u vodi – upotrijebite dovoljno vode da prekrije oguljene i narezane krumpire te ih ostavite namakati u hladnjaku preko noći.

Važno je da šećer bude u potpunosti otopljen u vodi prije nego što u nju stavite krumpire.

Kada ste spremni ispeći krumpir – ocijedite ga od šećerne tekućine, papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s površine krumpira, a potom ga ispecite na uobičajeni način.

Ako nemate previše vremena, možete se poslužiti i bržom metom. Oguljene i narezane krumpire stavite u cjediljku na sudoper, pospite istom količinom šećera i pustite da odstoje oko pola sata. Ne morate isprati kristale šećera s krumpira, ali je važno ukloniti višak vlažnosti s površine namirnice.

Potom ih začinite sa začinima po želji poput soli, dimljene paprike, začinskog bilja i slično i stavite u vruće ulje, u pećnicu ili u fritezu na vrući zrak. Dobar tek!

Praktički besplatan: Sastojak za savršene pečene krumpire uz koji vam meso i ne treba Mast na kruhu Pire Rižoto +0 Pečeni krumpir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju