• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Pripremite bicepse: 10 trikova uz koje će vam bešamel uvijek ispasti baš onako kako treba

Priprema bešamela je trening za ruke i glavu, ali kada ga usavršite bit ćete ponosni na prefini klasik koji sjajno paše s tjesteninom i mesom...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 24.12.2024 08:44 komentari
viber Created with Sketch.
Bešamel - 1
Bešamel - 1 (Foto:Shutterstock)

Galerija Bešamel - 4 3 Bešamel - 3 3 Bešamel - 2 3 Bešamel - 1 3

U trendu Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Bešamel, poznat i kao bijeli umak, ili sauce blanche jedan je od matičnih umaka francuske kuhinje, a koristi se u raznim popularnim jelima, uključujući lazanje, musaku, kao i specijalitete talijanske kuhinje koji uključuju razne oblike tjestenine, juhe, kao i delicije od mesa. Jedan od četiri mušketira francuske kuhinje, glatki, kremasti umak traži tek nekoliko sastojaka: mlijeko, brašno i maslac te malo soli. Mnogi će kuhari dodati i muškatni oraščić te luk načičkan klinčićima.

Kako je nastao bešamel?

Bešamel se stoljećima koristio u Toskani i središnjoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna, a u Francusku su ga uvezli kuhari Marie de’ Medici, druge supruge francuskog kralja Henryja IV. U to je vrijeme bešamel postao jedan od glavnih sastojaka kuhinje francuskog dvora. Originalni talijanski nazviv balsamella preimenovan je u béchamel prema markizu de Béchamelu, financijeru koji je imao počasnu poziciju upravitelja i glavnog pomoćnika kralja Luja XIV. 

Slavni umak se, pod imenom koje danas poznajemo, prvi put pojavio u Le Cuisinier François, pisanom temelju francuske kuhinje, koji je 1651. objavio François Pierre La Varenne. Bešamel je izvorno bio teleći velouté s puno vrhnja, no s vremenom se razvio do onoga što danas poznajemo kao zapršku od brašna i masti, koja se lagano kuha da ne potamni, a zatim joj se dodaje vruće mlijeko.

Musaka Hrana i piće Recept za pravu musaku u kojoj ćete uživati kao grčki bogovi

Bešamel se često koristi kao samostalni umak, nerijetko s natruhom muškatnog oraščića ili drugih začina, ali također je osnova za neke druge klasične francuske umake. Primjerice umak mornay radi se od bešamela s gruyèreom i parmezanom, dok se umak soubise, tradicionalni prilog pečenoj piletini, radi od bešamela s pasiranim lukom. Nantua, klasični umak od plodova mora, radi se od bešamela i maslaca od rakova.

Bešamel - 2 Bešamel - 2 (Foto: Shutterstock)

10 pravila za savršeni bešamel

Pripremite bicepse

Bešamel je trening za ruke jer traži neprestano miješanje. Miješajte maslac dok se topi, umiješajte brašno dok ne postane glatko, miješajte i dalje dok dodajete mlijeko, a zatim još malo miješajte. Miješajte pjenjačom po cijeloj posudi, po stranicama i dnu, kako se umak ne bi uhvatio za lonac.

Lagana vatra 

Tajna dobrog umaka je u strpljenju: vatra mora biti lagana, a sastojci se trebaju sjedini postupno i polako. Pojačate li previše temperaturu, smjesa će se skuhati prije nego što se sjedini i vjerojatno zagorjeti. Zbog jake vatre umak bi mogao puknuti, odnosno razdvojiti ili se zgrušati. Za najbolje rezultate zapršku zagrijavajte na laganoj vatri i zatim je pojačajte na srednju kad dodajete mlijeko.

Kvalitetni sastojci

Može vam se činiti očiglednim, ali da, dobri sastojci diktiraju okus umaka. Odaberite kvalitetno, punomasno mlijeko i maslac. Loš, jeftiniji maslac ima manje masnoće i više vlage.

Lazanje s četiri vrste sira Hrana i piće Lazanje s četiri vrste sira: Božanstveno jelo u koje se ne stavlja umak od rajčice

Pravi omjeri

Zbog previše brašna zaprška može zagorjeti ili ispasti grudasta, a zbog previše maslaca umak će biti rijedak. Kako ne biste previše nagađali, poslužite se vagom i koristite jednaku količinu brašna i maslaca. Što se tiče mlijeka, tu se možete malo opustiti i prilagoditi količinu gustoći umaka koju želite postići.

Maslac na kockice

Pljusnete li sav maslac u lonac odjednom, neće se ravnomjerno zagrijati, a može vam se dogoditi i da zagori na dnu, dok se vrh još niti ne krene topiti. Rezanjem maslaca na kockice osigurat ćete ravnomjerno zagrijavanje i topljenje.

Dobar tajming

Priprema zaprške nije tako jednostavna kao što zvuči,. Brašno i maslac treba prestati zagrijavati prije nego što počne smeđiti. Smeđa zaprška se može koristiti za druge umake, ali bešamel treba biti bijele boje i karakterističnog okusa. Također, zaprška ne smije biti sirova jer će umak imati brašnasti okus. Nakon otprilike 3-5 minuta zagrijavanja zaprška bi trebala zamirisati, a u tom je trenutku možete kušati. Ima li i dalje brašnasti okus, nemojte još dodavati mlijeko.

Prstići od češnjaka Hrana i piće Kanadska pizza: Recept za prstiće od češnjaka i sira s kremastim umakom

Vruće mlijeko

Iako mlijeko ne mora nužno biti vruće, ako je previše hladno moglo bi prskati i stvarati nered, a umaku će trebati više vremena da se skuha. Bešamel traži stalni nadzor i koncentraciju, a ako produljite kuhanje povećava se i rizik od pogreške. Stoga, igrajte na sigurno i zagrijte mlijeko, bilo na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici.

Postepeno…

Ulijete li svo mlijeko odjednom, zaprška će se skupiti u male grudice na dnu posude i bit će ih teško umutiti u glatki umak. Trik je u postepenom dodavanju mlijeka i neprestanom miješanju smjese.

Čist trag

Nakon što završite s dodavanjem mlijeka umak će se početi prilično brzo zgušnjavati, ali važno je znati kada ugasiti vatru. To jednostavno možete provjeriti služeći se žlicom za juhu. Umočite žlicu u umak i ako bešamel ostaje na poleđini žlice, to je dobar znak. Zatim prođite prstom po umaku na poleđini žlice i promatrajte što će se dogoditi: ako potez prsta jednostavno napravi čist trag umak je dovoljno gust, no ako počne kliziti, kuhajte još koji trenutak.

Dobar za sve

Ako je bešamel predviđen za ljude koji su osjetljivi na gluten ili je namijenjen veganima, i dalje možete napraviti fini umak. Kako bi vaš umak bio bez glutena, zamijenite obično pšenično brašno mješavinom od četiri dijela krumpirovog škroba i tri dijela kukuruznog škroba (škrobnog brašna ili gustina). A vegane pripremite litru nezaslađenog sojinog mlijeka (ili temeljca od povrća), tri žlice dobrog maslinovog ulja, 100 grama brašna, sol i prstohvat muškatnog oraščića.

Kako ispeći carsko meso: Trikovi i recepti za pucketavu koricu i najsočnije zalogaje Carsko meso, ilustracija Carsko meso Carsko meso +0 Carsko meso

  • #kako kuhati
  • #bešamel
  • #lazanje
  • #umak
  • #francuska kuhinja
  • #Kako se radi bešamel
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Zagrebačke adrese za dobar brunch!
Bez greške
Sedam veličanstvenih: Mjesta u Zagrebu na kojima ćete pojesti odličan "brunch"
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Jeste li znali? Hrvatska ima najmanju kovanicu na svijetu, a zlatnik-rekorder teži više od jedne tone
Zanimljivosti o novcu
Jeste li znali? Hrvatska ima najmanju kovanicu na svijetu, a zlatnik-rekorder teži više od jedne tone
Vrata Like: Bajkoviti dom Frankopana, sokola i minera između Kapele i Velebita
Čudesno Brinje
Vrata Like: Bajkoviti kraj u kojem će svoje mjesto pronaći šetaći, planinari, biciklisti i ljubitelji dobre hrane
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Učenik ključem od romobila napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Roditelji na nogama
Učenik ključem napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Gošća na svadbi napala mladenku
Opći kaos u susjedstvu
VIDEO Gošća na svadbi udarila mladenku, stradao i mladoženja, a kad je stigla hitna, više nije bilo pomoći
Dron kod zračne luke europske zemlje: Bio je u blizini kontrolnog tornja
Novi incident
Dronovi kod zračne luke, vidjelo ih se iz kontrolnog tornja: Policija na nogama
show
Ella Dvornik ima novi automobil
"upgrade"
Ella Dvornik ima novi auto? Pokazala vozilo koje vrijedi pravo bogatstvo
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Životna priča Monike Radulović
ljepotica s diplomom
Tko je prelijepa bosanska manekenka? Od izbjegličkog djetinjstva došla je do svjetske modne scene
zdravlje
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Novo 15-godišnje istraživanje
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
tech
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Poznato tko je poslao poruku
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
sport
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
La Liga: Oviedo preokretom pobijedio Valenciju na Mestalli, Brekao bio u prvih 11
Totalni preokret
VIDEO Luda utakmica na kultnom stadionu: Domaćini u 75. imali penal za 2:0 pa - izgubili!
U prometnoj nesreći kod Mostara teško ozlijeđen Damir Beljo: Jedan mladić se bori za život
uh, strašno!
Beljo se oglasio nakon teške prometne nesreće: "Pomolite se za njega, neka Isus učini čudo"
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
MasterChef: Endrina će odlukom iznenaditi žiri! Što biste vi odlučili da ste na njezinom mjestu?
NOVI IZAZOV
Endrina će odlukom iznenaditi žiri! Što biste vi odlučili da ste na njezinom mjestu?
U dobru i zlu: Milan Štrljić ulazi u hit seriju ''U dobru i zlu''
U DOBRU I ZLU
Milan Štrljić ulazi u hit seriju ''U dobru i zlu''
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
Borba s troškovima
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
lifestyle
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
Jane Fonda u zlatnoj haljini na L'Oréal Paris reviji u sklopu Tjedna mode u Parizu
Stav i samopouzdanje
Žena je čudo! Jane Fonda u 88-oj godini pokorila modnu pistu u haljini za božice
sve
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
La Liga: Oviedo preokretom pobijedio Valenciju na Mestalli, Brekao bio u prvih 11
Totalni preokret
VIDEO Luda utakmica na kultnom stadionu: Domaćini u 75. imali penal za 2:0 pa - izgubili!
Umak od crnog vina
Jednostavni recept

Umak od crnog vina savršen je par pečenoj junetini, a napraviti ga možete za 20-ak minuta

Umak od crnog vina savršeno se sljubljuje s jelima od junetine, a servirati ga možete i uz pečeni odrezak – tanini i voćne note u tom vinu pojačavaju prirodne okuse mesa. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close