Kada ste zadnji put bili u Daruvaru? Ako vam je slikoviti grad podno Papuka, koji se smjestio na manje od dva sata od Zagreba prošao ispod radara, propust valja brže-bolje ispraviti. Nepravedno zanemarena destinacija ima sve što treba za vikend-putovanje; bilo da želite guštati u aktivnostima na otvorenom, uživati u ljekovitim kupkama, osjećati se malenim ispod najvećeg i najstarijeg drveta ginka u Hrvatskoj, istraživati uzbudljivu prošlost tog kraja, kušati pivo i vino ili otkrivati bjelovarsko-bilogorski kraj kroz gurmansku tradiciju.

Fantastični burek 

Uz sve to, u Daruvaru možete pojesti i jedan od najboljih bureka u Hrvatskoj. Neki će reći i da je najbolji, ali Faruk Demiri, skromni vlasnik "titule" kralja bureka u zdravljaku Orijent na takve se hvalospjeve samo nasmije.

"Najbolji? Nitko nije najbolji. Vama paše, nekome drugome neće pasati", komentira Faruk, koji umjesto slave bira site i sretne, stalne goste jer, kako kaže, oni koje privuče reklama kako dođu, tako i odu.

Lokalci koji posjećuju Orijent dolaze na kavu, limunadu i kolač ili burek i jogurt, ali i čašicu razgovora s Farukom, usputnu šalu i dobru vibru čovjeka koji živi svoj posao. No Faruk nije od malih nogu sanjao o tome kako će razvlačiti tijesto za pite i bureke.

Faruk Demiri s Marcelom Medakom, direktorom TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Faruk Demiri s Marcelom Medakom, direktorom TZ Bjelovarsko-bilogorske županije (Foto: Nika Borovac)

Okruglih 50

Kako kaže, ušao je kasno u obiteljski posao koji će u lipnju proslaviti 50. rođendan. Kada je ušao u kuhinju, Faruk je počeo eksperimentirati sa sastojcima i tehnikama kako bi dobio najbolji burek, baš onakav kakav rade turski i albanski majstori. Od njih je mjesecima u Makedoniji učio cake i male tajne, a kada se vratio u Hrvatsku, uhvatio se eksperimentiranja s brašnom, kombinacijama tipova brašna i njihovim omjerima. Testirao je, isprobavao, fulao i bacao sve dok nije došao do formule slasti.

Faruk i bik 

Da mu se tip 380 pokazao najboljim, Faruk ne krije.
"Nema tajni. Neka ljudi isprobavaju", kaže i dodaje kako se recept za tijesto mijenja ovisno o temperaturi i vlazi, koje mijenjaju svojstva brašna. A nadjev? Meso slast duguje - čistoj slučajnosti. Kada su mu se mali lokalni proizvođači, od kojih nabavlja meso javili kako imaju bika viška, Faruk je bez obzira na ogromnu količinu odlučio kupiti meso i isprobati ga u bureku. Meso koje nema loja, nije masno, a opet šmeka, pokazalo se idealnim nadjevom. Koliko je presudna kvaliteta namirnice, pokazuje i domaći, lokalni punomasni sir.

Zdravljak Orijent u Daruvaru - 6 Zdravljak Orijent u Daruvaru - 6 (Foto: Nika Borovac)

Strašni sud

Loše pripremljeni, taman s doručka stigli smo u zdravljak gdje su gosti već točili tursku kavu iz malih džezvi u šalice. Iz vitrine su nas gledale šampite, baklave i razni drugi kolači, ali nismo se dali smesti - trebalo je probati i meso, a i sir, pa i kremasti domaći jogurt. Brže-bolje dočekala nas je hrskava zlatna korica, ispod koje su mamili komadići fino začinjenog mesa, umotani u sočne listove tijesta. Pun pogodak!

"Pita sa sirom mogla bi biti nešto masnija", komentirala je jedna od kušačica netom osnovanog žirija, a drugima se pak svidjelo upravo to što se mast ne cijedi niz bradu i laktove.

Navratiti se može i na krumpirušu, šareni burek, kombinaciju mesa i krumpira ili jabuku, ali uz prethodnu najavu. Cijena bureka je od 2,50 do 3 eura, a jogurt ćete platiti – euro. Turska kava je 1,50 eura, a kolači su po dva eura. I više nego prijateljski. Vidimo se opet! 

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju