Ako želite uživati u pečenim gljivama, važno ih je pripremiti na odgovarajući način. Nikad ih nemojte stavljati pod mlaz vode – radije ih očetkajte. Najbolji okus, pak, imat će ako ih termički obradite na jedan od sljedećih načina.

Na vrućoj tavi

Ispržite gljive na vrućoj tavi kako biste dobili hrskave rubove i bogatiji puni karamelizirani okus. Stavite li gljive na hladnu tavu mogli biste dobiti nezadovoljavajuće rezultate – odnosno povrće sluzave i mekane teksture.

Ako želite hrskave gljive pune okusa važno je da ih nakon stavljanja u vruću tavu ne dirate barem pet do osam minuta kako bi se površina odgovarajuće zapekla. Ovom metodom možete pripremiti različite vrste gljiva, a posebno dobro će se slagati s bukovačama.

U zagrijanoj pećnici

I dobro zagrijana pećnica je dobar izbor za pečenje gljiva. Termička obrada na visokoj temperaturi u pećnici pomoći će da istakne mesnati oku gljiva, a pogotovo kod shiitakea i smeđih šampinjona.

Da biste ispekli savršene gljive, pobrinite se da se ravnomjerno ispeku tako što ćete ih narezati na otprilike istu veličinu. Pomiješajte ih s nešto ulja i začina te stavite na rešetku koju ste stavili preko lima za pečenje u zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata dok ne porumene po rubovima.

Na roštilju

Pečenje gljiva na roštilju je brz i jednostavan način da dobijete jelo izvrsnog okusa. Ono im daje karamelizirani pikantni okus i zlatnu vanjštinu. Želite li gljivama podariti dodatnu dubinu okusa, marinirajte ih prije stavljanja na zagrijanu rešetku roštilja.

Bit će dovoljno pomiješati ih s nešto balzamtičnog octa, ulja, nasjeckanog češnjaka i začinskog bilja u trajanju od 10-ak minuta prije pečenja. Na ovaj način ispecite portobello gljive, šampinjone, pa čak i bukovače.

U tavi s vinom

Tekstura gljiva idealna je za upijanje aromatičnih sastojaka prilikom termičke obrade, a posebice vina. Bez obzira koristite li bijelo ili crveno vino za pirjanje, njezina kiselost istaknut će dubok zemljani okus gljiva. Posebno dobro složit će se sa šampinjonima.

Narežite gljive na kriške otprilike iste veličine te ih stavite peći na zagrijano ulje. Nemojte ih dirati oko dvije do četiri minute da se lagano zapeku, a potom ih podlijte s vinom i pustite da se pirjaju oko tri minute. Pripazite samo da ne pretrpavate tavu – gljive će imati bolju teksturu ako imaju prostora da se odgovarajući termički obrade.

Kada ih solite? Savjeti i trikovi za savršena jela od gljiva Slana pita od gljiva Mađarska juha od gljiva Meso s umakom od gljiva +1 Francuska juha od šampinjona

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju