Loše vino nije dobro niti u čaši, a niti u tanjuru. Česta je pogreška dodavanje vina koje nije dobro za piće u jela, no i vino koje se koristi za kuhanje bi trebalo biti kvalitetno. Naravno, šteta bi bilo „skuhati“ kakvu vrhunsku kapljicu, ali pripazite da ne pokvarite jelo dodavanjem lošeg vina u jelo.
Ako vam se kojim slučajem dogodi da ne ispraznite bocu, vino u hladnjaku može stajati tjedan dana za piće, a pogodno je za kuhanje dva tjedna nakon otvaranja.
- Što se vino dulje kuha, to će u jelu biti manje alkohola – a ponekad za potpuno uklanjanje alkohola može biti potrebno čak 2,5 sata kuhanja.
- Suha bijela i crna vina najčešći su odabir za kuhanje. Koristite li crno vino, odaberite ono u kojem ne dominiraju tanini jer nakon kuhanja mogu jelu dati gorku notu.
- I bijela i crna vina možete koristiti za deglaziranje tave, odnosno otapanje finih mesnih sokova koji su se skupili na dnu.
- Bijela vina će se dobro nadopuniti s kremastim bijelim umacima, laganim rižotima i juhama, a crna će se bolje snaći s crvenim mesom.
- Bijela vina se češće savjetuje dodati u jela od piletine, morskih plodova i ribe, kao i ona u kojima dominira povrće.
- Školjke možete pirjati u mješavini temeljca i vina kako bi dobile fantastičan okus.
- Vino koje želite dodati umaku na bazi vrhnja najbolje je najprije zagrijati i kuhati dok se ne reducira za polovicu, a potom dodati vrhnje.
- Nekoliko žlica vina dodaje se i u marinade kako bi meso omekšalo i bolje se karameliziralo tijekom pečenja.
- Kuhati se može i sa slatkim vinima koja su sjajna za poširanje voća – ili dodavanje umacima s maslacem za plodove mora.
- Fortificirana vina, kao što su sherry, marsala ili porto, kuhari nerijetko dodaju desertima, često za mirisne slatke preljeve i umake.
- Jedan od odličnih recepata za koji će vam trebati vino je vinski gulaš, a potražite ga ovdje.