Brojni svjetski chefovi dvaput termički obrađuju krumpir prije nego što ga posluže na stol svojim gostima. Prvo krumpir skuhaju al dente u posoljenoj vodi, dobro ga ocijede i posuše, a potom ga zapeku u pećnici dok ne postane hrskav.
Cijeli ovaj postupak možete napraviti i na štednjaku u tavi bez ulijevanja velike količine ulja.
Okus krumpira poboljšajte pametno odabranim začinima poput aromatične paprike Aleppo. Ako na raspolaganju nemate papriku Aleppo, zamijenite ga s kombinacijom slatke paprike u prahu i kajenskog papra.
Nakon pečenja začinite ga limunovim sokom i listićima korijandera po uzoru na libanonski recept za batata harru ili začinjeni krumpir.
Sastojci za hrskave krumpire sa štednjaka:
- 1 kg krumpira
- 50 ml biljnog ulja
- 30 ml limunova soka
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica paprike Aleppo
- sol po želji
- svježi listići korijandera za posluživanje
Priprema hrskavih krumpira na štednjaku:
- Ogulite krumpir i narežite ga na kocke otprilike iste veličine.
- Stavite ga kuhati u posoljenoj vodi oko 10 do 12 minuta, dok ne omekšaju.
- Dobro ocijedite/posušite krumpir.
- U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite krumpir dok ne postane hrskav sa svih strana. Za to će vam biti potrebno 8 do 10 minuta.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte ga s krumpirima oko jedne do dvije minute. Pazite da češnjak ne izgori.
- Dodajte papriku Aleppo, dobro promiješajte i pustite da se termički obrađuje oko pola minute.
- Izvadite krumpire iz tave, posipajte ih nasjeckanim korijanderom i limunovim sokom. Posolite po želji i poslužite toplo. Dobar tek!
10 savršenih recepata s krumpirom koje možete isprobati već ovaj vikend +0