Kombinirani ražnjići s različitim vrstama mesa, ribe i povrća možda izgledaju lijepo na fotografijama u kuharicama i magazinima, ali u praksi nisu dobra ideja. Da biste dobili idealno pečeno meso, trebat će vam više vremena nego za pečenje povrća.

Pečete li meso i povrće zajedno, dobit ćete nepovoljne rezultate. Povrće će biti prepečeno i kašasto u trenutku kad će meso biti spremno za skidanje s roštilja. Baš zato stručnjaci za roštilj preporučuju pečenje mesa i povrća na odvojenim ražnjićima.

Isto vrijedi i za različite vrste mesa – piletina i junetina trebaju različite temperature i vrijeme pečenja, pa ih stavite na zasebne štapiće na ražnjiće.

Situacija nije jednostavnija ni s pečenjem povrća na ražnjiću – luk i paprika ispeći će se u otprilike isto vrijeme, ali svakako mnogo kasnije nego tikvica. Upravo zato pažljivo birajte što ćete zajedno zabosti na drveni ili metalni štapić za ražnjić.

Kada gradite ražnjić, pripazite da ostavite dovoljno mjesta između svakog komada mesa ili povrća kako biste osigurali ravnomjernu cirkulaciju topline te kako bi se namirnice ravnomjerno ispekle. Preporučuje se da ostavite barem jedan do maksimalno četiri centimetra prostora između svakog komada mesa.

I na kraju – režite sve sastojke za ražnjiće na otprilike istu veličinu. Ovo je pravilo posebno važno kad pečete meso jer će u suprotnom manji komadi mesa biti prepečeni dok oni veći dostignu željenu temperaturu u unutrašnjosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju