Purica koja se okreće na ražnju nad pucketavom vatrom sasvim je dovoljan prizor da se otvori apetit, a dodate li tome domaće mlince i finu juhu… Seriju slasnih videa, koji vode u domove istinskih zaljubljenika u domaću kuhinju, iskusnih, ali i mladih kuhara, potpisuju Kaj su jeli naši stari.

Manifestacija koja se održava svake godine krajem kolovoza u Vrbovcu ove je godine zbog situacije s koronavirusom otkazana, a kako bi ipak na neki način proslavila okrugli 40. rođendan, Turistička zajednica u suradnji s Gradom Vrbovcem pokrenula je projekt pod nazivom KSJNS TV.

Osim što možete vidjeti kako nastaju fina jela, možete ih i sami napraviti pomoću provjerenih recepata koji se nesebično dijele.

Dok loži vatru za vinski gulaš sa svinjskim srcima, Hrvoja Bartol naučit će vas pokojoj tajni o tom jelu koje se fino krčka u kotliću, baš kao što se to činilo generacijama u vrijeme svinjokolje kad nije bilo hladnjaka, a iznutrice je trebalo potrošiti. 

Kako pak napraviti vrbovečku pizzu - odnosno peru, pokazat će vam učenik Srednje škole Vrbovec Josip Benjak.

Doznati možete i kako se u vrbovečkom kraju kuha juha od lisičarki i kotlovina, peče carsko meso i pripremaju štrukli.

Manifestacija se tako preselila na YouTube, gdje će u tri mjeseca i prvih 12 epizoda prikazati dobra stara jela.

„Ovdje će biti plesa, pjevanja, tradicije, ali i prekrasnog i finog jela koje će nam spremati naši domaćini iz raznih vrbovečkih udruga, ali i pojedinci; zaljubljenici u kulinarstvo. Sve recepte možete pratiti i na internetskoj stranici, a osim što ćete jela moći kušati u redovnoj ponudi vrbovečkih restorana kada to najavimo, organizirat ćemo i kušaone na gradskom trgu kada to bude moguće“, kažu u Turističkoj zajednici grada Vrbovca te dodaju:

„Građani i seljaci Vrbovca i okolice, a osobito žene i udruge žena, posebno su ponosni na turističko-kulinarsku manifestaciju 'Kaj su jeli naši stari'. Sve je počelo krajem rujna 1981. kada je održana prva manifestacija na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te Općinske konferencije za društveni položaj žena. Tada, prije 40 godina, bile su žive i aktivne domaćice koje su svoja znanja stjecale u Domaćinskoj školi u Lovrečina gradu, u kojem su od 1925. do 1940. godine časne sestre.

Kaj su jeli naši stari - 4 Kaj su jeli naši stari - 4 (Foto: Kaj su jeli naši stari)

Družbe sestara milosrdnica vodile su tu školu. Prvih nekoliko godina manifestacija se izvodila isključivo kao natjecanje, a s porastom posjetitelja tijekom godina obogaćivala se i sportskim, kulturnim te zabavnim sadržajem, a natjecateljski dio ostavljen je kao zabavni segment manifestacije. Manifestacija je iznjedrila pregršt tradicijskih recepata, međutim u samim počecima jedno se jelo posebno + istaknulo te redovno u natjecateljskom dijelu odnosilo prvu nagradu, a to je Vrbovečka Pera“, otkrivaju.

Osim što svake godine udruge pripremaju tematski određene gastronomske delicije, tijekom trajanja manifestacije također sudjeluju i kulturno-umjetnička društva, zajednice te ostale institucije koje svojim sudjelovanjem i kulturnim sadržajima obogaćuju kompletnu ponudu manifestacije, a ujedno nas podsjećaju na to koliko povijesno bogatstvo baštini grad Vrbovec.

Bacite oko i na njihov Facebook ili Instagram te pratite kada se - i koja to fina domaća jela po prijateljskim cijenama mogu kušati na vrbovečkom trgu. 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju