Kao prvi izazov naše tri blogerice iz regije imale su zadatak napraviti jelo koje im je kuhala baka, mama, tata, koje ih podsjeća na dom. Za to su imale, za razliku od svojih baka, pomoć moderne kuhinjske aparature, za što se pobrinula Tognana. Njihove friteze na vrući zrak, kuhinjski roboti, sjeckalice, štapni mikseri, vage, neprianjajuće tave i lonci te posuđe u četiri moderne boje pomoglo im je da tradicionalne recepte naprave brže, sa suvremenijim tehnikama i prezentacijom, a istim onim poznatim okusima.

Koliko su zaista bile uspješne u tome, presudio je naš žiri na čelu sa stručnjakom u regionalnoj kuhinji, chefom Christianom Misiračom, koji je ocjenjivao ideju, inovativnost i tehnike kojima su se blogerice služile.

Tjedan je otvorila Kristina Štriga (@cellulite_factory) sa salenjacima, slatkim lisnatim jastučićima koji grle domaći pekmez od šljiva. Vrijeme salenjaka baš je sad u studenom za vrijeme kolinja jer je za njihovu pripremu potrebno svinjsko salo. Nije ih jela godinama, ali kada smo pred nju postavili ovaj izazov, odmah se sjetila jela iz djetinjstva bez kojeg nije prolazio nijedan studeni, odnosno kolinje. Salo je usitnila sjeckalicom Tognana u glatku pastu, a salenjake ispekla u fritezi na vrući zrak, što ih je učinilo prozračnima i prekrasno lisnatima. Salenjake obožava i svake godine im se veseli i chef Christian Misirača, kojemu je i to, moglo bi se reći, jedno od vrlo dragih jela iz djetinjstva.

 

''Priprema salenjaka nije prezahtjevna. Sviđa mi se Kristinina tehnika, salenjaci izgledaju jako lijepo, a pekmez domaći fenomenalno, koliko sam vidio, i sigurno ću ih isprobati napraviti po njezinu receptu'', rekao je chef Misirača, koji je njezine salenjake ocijenio čistom četvorkom.

Nakon nje uz svoja dva najdraža recepta iz djetinjstva Sandra Pecić (@kototamo) prisjetila se bakinog dvorišta i vremena kada je ''živjela svoj najbolji život, bila uvijek u centru pažnje i jela što god je htjela''. Eh to je djetinjstvo, a s jabukama u šlafroku, kako ih u Zagrebu zovemo, odrastao je i chef Christian Misirača.

 

''Zanimljivo mi je bilo što je jabuke u tijestu pekla u tosteru Tognana, a ne u dubokom ulju i izgledaju zanimljivo. Tijesto za uštipke izgleda odlično, samo bih volio vidjeti kako izgledaju kada se peku u airfryeru. Ipak, za mene Sandra ima malenu prednost, odnosno plusić, jer je radila čak dva jela'', rekao je i Sandri dodijelio 4+.

U izazovu se zadnja okušala Ana Marija Mihelič (@vitfit_byana_adria), koja je napravila kreativnu i zdraviju verziju svoj jela iz djetinjstva – hrenovke s pire-krumpirom i špinatom. ''Špinat, pire-krumpir i hrenovke zapravo i mene vraćaju u djetinjstvo, pogotovo jer to radim sad i svojim klincima. Izvedba je bila onakva kakva je trebala biti, samo mi je žao što nije radila sa svježim špinatom, koji je još uvijek u sezoni, ali neću joj to uzeti za zlo jer zamrznuti smo i mi jeli u djetinjstvu'', rekao je chef Misirača, kojeg je oduševila izradom neke svoje inačice hrenovki i zbog te inovativnosti dao joj je peticu. 

Kao predstavnica Punkufer.hr-a, Maja Nikolorić ocjenjivala je estetiku. U njezinu ocjenjivanju kod jedne je prevagnuo završni proizvod, a kod druge savršeno osvjetljenje ili pak primamljivi kadrovi zbog kojih se odmah poželiš primiti posla i napraviti si njihovo jelo iz djetinjstva.

''Jednom sam se okušala u izradi salenjaka i nisu izgledali toliko dobro, prhko, meko i lisnato kao Kristinini. Iako Kristina u videu to radi s lakoćom, za dobre salenjake treba se itekako potruditi, tako da same pohvale idu za ovaj recept i ideju da ih se priprema u airfryeru'', komentirala je Maja Nikolorić, kojoj se osim izgleda salenjaka svidjela i estetika videa, sunce koje mili kroz prozor i osvjetljava prhke jastučiće posipane šećerom u prahu na starinskom stolu kao kod bake.  

Salenjaci Kristine Štrige Salenjaci Kristine Štrige (Foto: Kristina Štriga)

''Sandrin meditativni video poput neke nostalgične radiodrame ili filma zbog kojeg ti je toplo oko srca teleportirao me u vrijeme njezina djetinjstva, bezbrižne igre u dvorištu nakon koje se uživa u vrućim uštipcima i jabukama u tijestu sve dok nas ne zaboli trbuh. Zbog svega toga zanemarila sam sve savršene nesavršenosti Sandrinih jela, čiji se miris mogao osjetiti i preko ekrana mobitela'', rekla je Maja, kojoj se svidio stil Sandrina videa u kojem nam je svojim slikama iz djetinjstva otvorila srce i lijepo nam dočarala koja to jela mirišu na njezino djetinjstvo. Oduševila se i idejom za šareno jelo Ane Marije.

  Sandrine jabuke u tijestu Sandrine jabuke u tijestu (Foto: Sandra Pecić)

''Osim što je ideja za domaće hrenovke odlična i sigurno ukusnija od onih kupovnih, svidjelo mi se šarenilo na njezinu tanjuru. Jelo je vrlo 'instagramično' s obzirom na to da se zapravo radi o hrenovkama'', komentirala je Maja.

Martinu Karić iz Tognane također je oduševio nostalgičan video Sandre Pecić. ''Oduševio nas je totalno filmski prikaz pripreme jela, uz savršeno uklopljene Tognana aparate i posuđe, na nenametljiv i kreativan način. Odlična upotreba tostera za pržene jabuke.''

Hrenovke s pirekrumpirom i špinatom Hrenovke s pirekrumpirom i špinatom (Foto: Ana Marija Mihalič)

Mrvicu nižu ocjenu dala je Ani Mariji i njezinim hrenovkama sa špinatom i pire-krumpirom. ''Jako nam se sviđa kako je iskoristila nekoliko Tognana aparata u pripremi jela, no malo manje nam se sviđa brzina kojom je to sve prikazano. Možda neki gledatelj neće uspjeti primijetiti brend, pa je time ocjena najniža.
Najviše joj se svidio recept Kristine Štrige- čime joj je ''zacementirala pobjedu'' u prvom izazovu.


''Jako nam je žao što smo već snimili TV spot za Tognana aparate jer da nismo, koristili bismo Kristinin video. 😊 Predivno je prikazala i montirala kadrove pripreme jela, tako da se vidi koje je aparate koristila te je na odličan način upotrijebila airfryer za salenjake, jako inspirativno'', objasnila je Martina Karić iz Tognane.

Sandra Pecić, Ana Marija Mihelič i Kristina Štriga Sandra Pecić, Ana Marija Mihelič i Kristina Štriga (Foto: Nova Studio)
Poredak i broj bodova nakon prvog izazova:
CELLULITE FACTORY - 14
KO TO TAMO - 12+
VIT FIT BY ANA - 12

U drugom izazovu kuhat će jelo koje najbolje opisuje njihov kraj, ono što prvo padne ljudima i njima na pamet kada spomenu Hrvatsku /Srbiju /Sloveniju. Pratite nas i u tom izazovu i saznajte tko je najbliže tituli pobjednice našega drugog Food Bloggers' Challengea i nagradi od 2000 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju