U Hrvatskoj traje bojkot kupovine u trgovinama zbog stalnog rasta cijena, a ako ste ga odlučili podržati to ne znači da morate gladovati.

Imate li u smočnici rižu, tjesteninu ili grahorice, namirnice iz konzerve poput tune, ili kakve druge omiljene limenke – a u hladnjaku jaja, mlijeko ili kakve veganske zamijene, lako možete napraviti fina jela koja će vas i zasititi.

U nastavku donosimo i deset ideja za slatke i slane recepte na dane koje slobodno sačuvajte za dane i nakon bojkota.

Tuna sa špagetima

Tjestenina je odlična ideja kada nemate puno vremena za kuhanje, ali i dalje želite pojesti nešto toplo i ukusno. Tuna sa špagetima jedan je od takvih recepata koji ne zahtijeva dugu termičku obradu, ali i koja se priprema od svakodnevnih sastojaka koje većina ima u svojoj smočnici. Evo recepta.

Popečci od krumpira 

Rösti je švicarsko nacionalno jelo od ribanog krumpira koje se peče u obliku palačinki, a poslužuje kao prilog slanim i slatkim jelima. Riječ je o jednostavnom receptu koji se lako svladava i s kojim nikad nećete biti gladni.

Slatki kruh se može napraviti od samo dva sastojka Slatki kruh se može napraviti od samo dva sastojka (Foto: Shutterstock)

Mekani kruh

Slatki i mekani kruh može se napraviti od samo dva sastojka – punomasnog rastopljenog sladoleda i samodizajućeg brašna. Možete upotrijebiti bilo koju vrstu sladoleda, no onaj od vanilije dat će vam najbolji neutralni okus. Pomiješajte ova dva sastojka, prebacite u kalup za kruh i ispecite u pećnici. Iznenadit će vas njegova tekstura, okus i brzina kojom nestaje s tanjura. Ovdje je i recept. 

Pogače

Nemate kruha kod kuće? Ne brinite se, ukusnu zamjenu za kruh možete napraviti u vrlo kratkom vremenu i od samo dva sastojka. Točnije, za njihovu pripremu bit će vam potrebno svega samodizajuće brašno i nešto jogurta.

Tjestenina sa sirom 

Makaroni sa sirom jednostavno su jelo koje, kako ime kaže, obuhvaća kuhanu tjesteninu s umakom na bazi sira. Postoje mnoge verzije tog jela, a mi vam donosimo onaj najjednostavniji – od samo tri sastojka koji se pripremaju u jednom loncu.

Tortilla española Tortilla española (Foto: Shutterstock)

Tortilla española

Tortilla española omiljen je španjolski nacionalni specijalitet koji dokazuje kako se na jednostavnim jelima poznaje razlika između dobrih i još boljih kuhara. Sve što vam treba su jaja, krumpir i maslinovo ulje. Evo i recepta. 

Varivo od leće

Dal ili dhal popularno je jelo indijske kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije kuhanja. Štoviše, slijedite li ovaj recept, možete ga u potpunosti napraviti s namirnicama iz smočnice.

Zabaione Zabaione (Foto: Getty Images)

Zabaione 

Ovo jelo se može piti na slamku poput osvježavajućeg shakea, poslužiti u čaši s omiljenim voćem, cimetom, čokoladnim mrvicama te mljevenim pistacijama ili pak iskoristiti kao nadjev za prozračne palačinke. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, a evo i recepta.

Banane Banane (Foto: Stockfood)

Banane u šlafroku

Jabuke u šlafroku mnogima su uspomena na sretno djetinjstvo, no sa smjesom za pohanje odlično se slažu i banane. Prema želji ih možete i izdubiti pa napuniti čokoladnim namazom služeći se slastičaskom vrećicom, pa i uvaljati u izmrvljene kekse nakon umakanja u smjesu. Tu je recept. 
 

Prefine čoko-kocke 

Kada proradi želja za slatkim, a imate u hladnjaku pokoje jaje i namaz od čokolade i lješnjaka, tek vas malo truda dijeli od sočnog deserta...

"Skupo je, ali se isplati": Brački restoran u Zagrebu u kojem morate probati carbonaru – iako u njoj nema jaja, sira ni špeka Članovi zagrebačkog tima restorana Biomania Dario Kožul vlasnik je Biomania franšize Jaffa kolač restorana Biomania +2 Avokado torta restorana Biomania