Irska je vlada 1995. godine započela kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu, primjerice, posjeti više od milijun ljudi.

Iako ta svetkovina obično pada tijekom korizme, korizmeni se post prekida kako bi lokalni stanovnici uživali u gastronomskim poslasticama.

Želite li se i vi pridružiti slavlju? Donosimo vam nekoliko ideja za pripremu irske gozbe sastavljenu od jela inspiriranih Zelenim Otokom.

Irski gulaš s tamnim pivom Irski gulaš s tamnim pivom (Foto: Shutterstock)

Irski gulaš

Kakva bi to proslava bila bez finog gulaša? Irci su razvili recept za sjajan gulaš od junetine koji se začinjava neodoljivim pivom Guinness.

Irski gulaš u obliku slane pite

Gulaš se vrlo lako može pretvoriti i u ukusnu slanu pitu. Dovoljno je gulaš prebaciti u vatrostalnu posudu i prekriti ga komadom lisnatog tijesta. Dakako, ako lisnato tijesto kupite u trgovini, znatno ćete si olakšati posao.

Irski pire od krumpira

Idealan pire od krumpira u većini svijeta podrazumijeva glatku smjesu bez grudica. U Irskoj to nije slučaj. Irci preferiraju colcannon – pire od krumpira u koji se dodaje zeleno povrće te obilno začinjava maslacem.

Recept za irske palačinke od krumpira

Jeste li ikada probali farl? Farl nazivaju irskim kruščićem ili palačinkama od krumpira koje se tradicionalno poslužuju za doručak uz pečena jaja, slaninu i grah. Priprema se od kuhanog krumpira, brašna, omekšanog maslaca i soli.

Irski kruh blaa - 2 Irski kruh blaa - 2 (Foto: Getty Images)

Pecivo blaa

Ono što je šampanjac francuskoj regiji Champagne ili parmezan u Italiji, to je blaa Waterfordu u Irskoj. Da, pecivo takvog imena zaista postoji, a lokalni Irci konzumiraju ga svakodnevno već nekoliko stoljeća. Za izradu su potrebna samo četiri sastojka: brašno, kvasac, sol i voda.

Pijani kruh sa sirom

Dan svetog Patrika možete proslaviti i vrlo jednostavnim, ali efektnim kruhom s dodatkom sira i piva u kojem će uživati cijela ekipa.

Čokoladna torta s pivom Guinness

Probajte napraviti čokoladnu tortu s Guinnessom! Tamni biskvit na bazi kakaa, piva i kiselog vrhnja savršeno će se sljubiti s kremom od sirnog namaza, šećera i vrhnja za šlag.

9 neobičnih činjenica o Danu svetog Patrika: Što doista simbolizira djetelina? Sheep\'s head - 5 Irska - 3 Aranski otoci, Irska - 1 +2 Aranski otoci, Irska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju