Irska je vlada 1995. godine započela kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu, primjerice, posjeti više od milijun ljudi.

Iako ta svetkovina obično pada tijekom korizme, korizmeni se post prekida kako bi lokalni stanovnici uživali u gastronomskim poslasticama.

Želite li se i vi pridružiti slavlju? Donosimo vam nekoliko ideja za pripremu irske gozbe sastavljenu od jela inspiriranih Zelenim Otokom.

Irski gulaš s tamnim pivom Irski gulaš s tamnim pivom (Foto: Shutterstock)

Irski gulaš

Kakva bi to proslava bila bez finog gulaša? Irci su razvili recept za sjajan gulaš od junetine koji se začinjava neodoljivim pivom Guinness.

Gulaš u obliku slane pite Gulaš u obliku slane pite (Foto: Shutterstock)

Irski gulaš u obliku slane pite

Gulaš se vrlo lako može pretvoriti i u ukusnu slanu pitu. Dovoljno je gulaš prebaciti u vatrostalnu posudu i prekriti ga komadom lisnatog tijesta. Dakako, ako lisnato tijesto kupite u trgovini, znatno ćete si olakšati posao.

Irski krumpir colcannon Irski krumpir colcannon (Foto: Shutterstock)

Irski pire od krumpira

Idealan pire od krumpira u većini svijeta podrazumijeva glatku smjesu bez grudica. U Irskoj to nije slučaj. Irci preferiraju colcannon – pire od krumpira u koji se dodaje zeleno povrće te obilno začinjava maslacem.

Irski palačinke od krumpira Farl Irski palačinke od krumpira Farl (Foto: Shutterstock)

Recept za irske palačinke od krumpira

Jeste li ikada probali farl? Farl nazivaju irskim kruščićem ili palačinkama od krumpira koje se tradicionalno poslužuju za doručak uz pečena jaja, slaninu i grah. Priprema se od kuhanog krumpira, brašna, omekšanog maslaca i soli.

Irski kruh blaa - 2 Irski kruh blaa - 2 (Foto: Getty Images)

Pecivo blaa

Ono što je šampanjac francuskoj regiji Champagne ili parmezan u Italiji, to je blaa Waterfordu u Irskoj. Da, pecivo takvog imena zaista postoji, a lokalni Irci konzumiraju ga svakodnevno već nekoliko stoljeća. Za izradu su potrebna samo četiri sastojka: brašno, kvasac, sol i voda.

Pijani kruh sa sirom

Dan svetog Patrika možete proslaviti i vrlo jednostavnim, ali efektnim kruhom s dodatkom sira i piva u kojem će uživati cijela ekipa.

Čoko torta s Guinnessom Čoko torta s Guinnessom (Foto: Shutterstock)

Čokoladna torta s pivom Guinness

Probajte napraviti čokoladnu tortu s Guinnessom! Tamni biskvit na bazi kakaa, piva i kiselog vrhnja savršeno će se sljubiti s kremom od sirnog namaza, šećera i vrhnja za šlag.

9 neobičnih činjenica o Danu svetog Patrika: Što doista simbolizira djetelina? Sheep\'s head - 5 Irska - 3 Aranski otoci, Irska - 1 +2 Aranski otoci, Irska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju