Ako planirate putovati na Karibe, suncem okupane pješčane plaže i koktel u hladu palme bit će neizostavni dio vašeg godišnjeg odmora. U kombinaciju za čisti hedonizam obavezno ulazi i šarolika gastronomija Kariba, koja će vas lako oduševiti. Među glavnim namirnicama svakako su morski plodovi, a spoj začina kojima se koriste teško možemo naći u bilo kojoj drugoj svjetskoj kuhinji.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Kariba, odlučili smo pripremiti lagani ručak od kozica i riže, koji bi nam zbog jednostavne pripreme uskoro mogao postati omiljeno ljetno jelo u vrućim danima. Marinada od mirisnih začina, kozice i riža šarmantni su spoj uz koji ćemo u trenutku nepce odvesti na jednu od najpoznatijih destinacija za ljetni odmor.

Karipske kozice s rižom Karipske kozice s rižom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – Sočne karipske kozice s rižom

Sastojci:

  • Žličica smeđeg šećera
  • 1/3 žličice mljevenog cimeta
  • 1/3 žličice mljevenog klinčića
  • 1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • pola žličice crnog papra
  • 1 manji luk
  • Žličica češnjaka u prahu
  • Žličica suhe majčine dušice
  • Pola žličice soli
  • Žličica meda
  • Četvrtina žličice kajenskog papra
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice soka od limete
  • 1 Limeta za ukras
  • 500 g kozica
  • šalica riže Karipske kozice s rižom Karipske kozice s rižom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema

  1. Sitno nasjeckate luk pa ga stavite u blender zajedno sa svim začinima, medom, uljem i sokom limete. Dobro sve razradite u glatku gustu marinadu.
  2. Očistite kozice i stavite ih u posudu. Koristite li smrznute pustite neka se otope a zatim ih kratko ostavite na papirnatom ubrusu kako bi upio višak vode. Preko njih prelijte dobivenu marinadu. Ostavite kozice u marinadi oko 15 minuta u hladnjaku da se okusi prožmu.
  3. Zagrijte širu, dublju tavu, dodajte malo ulja pa ubacite kozice. Pržite dok se lagano ne zarumene i počnu karamelizirati. Karipske kozice s rižom Karipske kozice s rižom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  4. U lonac stavite rižu te je tostirajte minutu-dvije na jačoj vatri doodajte šalicu vruće vode i kuhajte.
  5. Nastavite postepeno dodavati još dvije šalice vode sve dok se riža ne skuha, a tekućina reducira. Riža će biti skuhana nakon 14 do 18 minuta, ovisno o tipu koji ste odabrali.
  6. Kozice poslužite uz rižu i par kriški limete te uživajte u egzotičnim okusima. Dobar tek!

Karipske kozice s rižom Karipske kozice s rižom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Tražite li inspiraciju za bijeg u toplije ljetne krajeve, Karibi svakako mogu biti pri vrhu popisa. Dok maštate o pijesku pod nogama i osvježenju u tirkiznom moru od kojeg zastaje dah, uz Lidl barem nakratko možete zamisliti da vas pod palmom u hladu čeka koktel od ruma.

U tjednu okusa Kariba od 21. do 24. srpnja na policama Lidla potražite sve namirnice s kojima možete pripremiti ukusna jela poput ove riže s kozicama u ukusnoj marinadi, ali i brojne druge namirnice kojima ćete Karibe dovesti u svoju kuhinju. Isprobajte slavni karipski roštilj s raznim tradicionalnim umacima ili na meka peciva namažite njihove slavne namaze. Uz sve to savršeno osvježenje u ovim ljetnim danima može pružiti i slasni koktel od ruma.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju