Bez obzira na ime, indijski oraščići potječu iz Južne Amerike, ali je zato Indija jedan od najvećih proizvođača, uz Mozambik, Vijetnam i Nigeriju. Osim toga, ovaj mališan nije niti oraščić nego sjemenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha.
Šaka zdravlja
"Indijski oraščići među svim orašastim plodovima imaju najviši postotak šećera, a manji postotak dijetalnih vlakana. Međutim, puni su vitamina, minerala i antioksidativnih spojeva, kao i nezasićenih masnih kiselina te proteina. Mogu pomoći pri održavanju zdravlja, a posebno srca i krvožilnog sustava, očiju i kostiju. Naime, indijski oraščići sadrže nezasićene masne kiseline koje mogu sudjelovati u snižavanju koncentracije “lošeg” kolesterola.
Osim toga, sadrže minerale bakar, željezo i magnezij koji pomažu održavanju zdravlja cjelokupnog krvožilnog sustava. Također, zbog minerala bakra i magnezija su indijski oraščići važni za održavanje zdravlja kostiju. Manjak bakra se može povezati s razvojem osteoporoze i manjom gustoćom kostiju. Magnezij pomaže kod apsorpcije kalcija u kosti“, piše portal Kreni Zdravo, na kojem možete doznati više o dobrobitima ljekovitog oraščića.
Indijski oraščić osobito je popularan u veganskoj kuhinji jer se koristi za biljno mlijeko, majonezu ili maslac, ali fantastična su i hrskava komponenta u najrazličitijim salatama i prilozima s mesom. Od indijskih oraščića možete jednostavno napraviti i zdrave grickalice ili ga izmiksati kako bi juhe, napici ili umaci imali kremastu notu.
Napitak od indijskih oraščića zahvalan je za pripremu jer ne traži cijeđenje, za razliku od primjerice bademovog biljnog mlijeka. Dovoljno je staviti oraščiće u vodu, ostaviti ih da se namoču nekoliko sati pa ih izmiksati. Dodajte i prsothvat soli te datulju ili malo meda za bolji okus. Nemate li vremena za namakanje postupak ćete skratiti ako ih stavite u toplu vodu. Biljno mlijeko iskoristite za smoothieje, kavu, žitne pahuljice ili kao baza za kremaste juhe i umake.
Hrskavi dodatak za juhe i salate
Indijske oraščiće stavite u tavu i popržite ih uz dodatak soli, papra, dimljene paprike ili kurkume. Prethodno ih možete i usitniti. Hrskavi dodatak daje slast kremastim juhama od bundeve ili cvjetače, salatama ili povrću iz pećnice.
Kremasti biljni sir
Namočite 150 g indijskih oraščića u vodi 3 sata (ili do 24 sata u hladnjaku). Nemate li vremena za namakanje, indijske oraščiće možeš kuhati u lončiću s vodom 20-30 minuta. Ocijedite oraščiće i sačuvajte vodu.
Stavite indijske oraščiće u blender ili multipraktik, pa dodajte pola žličice soli i žlicu do dvije jabučnog octa, pa blendajte pulsirajući nekoliko puta. Dodajte vodu od namakanja oraščića, žlicu po žlicu blendajući, sve dok ne postignete željenu konzistenciju kremastog biljnog sira. Dodati možete i prehrambeni kvasac, mljevenu papriku, češnjak u prahu, svježe ili sušeno začinsko bilje. Sir može stajati pet dana u hladnjaku.
Umak za tjesteninu
Izmikajte indijske oraščiće s vodom, češnjakom, limunovim sokom i začinima po želji (papar, muškatni oraščić) pa koristite vegansku zamjenu za Alfredo umak.
Slatki snack
Popržite indijske oraščiće s malo maslaca (ili kokosovog ulja), meda i cimeta pa ostavite da se ohlade. Koristite ih kao grickalicu ili dodatak zobenoj kaši, jogurtu te sladoledu.
Energetske loptice
Izmiksajte indijske oraščiće s datuljama, usitnjenim kokosom i kakaom. Prema želji dodajte med ili neki drugi zaslađivač te prstohvat soli. Oblikujte kuglice i čuvajte u hladnjaku.
Slatki namaz
Namočite 150 g indijskih oraščića u vodi i ostavite četiri sata. Namočite i 70 g datulja, 15 minuta u vrućoj vodi. Dodajte ekstrakt vanilije i prstohvat soli pa miksajte uz dodatak vode dok ne dobijeteodgovarajuću gustoću.
Preljev za salate
Izmiksajte prethodno namočene indijske oraščiće (70 g) s tri žlice limunova soka te po žlicom senfa i vode, soli i paprom. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Ako je umak pregust, dodajte još malo vode po potrebi.
Probajte umak i po želji dodajte više soli, papra ili limunovog soka. Prema želji dodajte malo češnjaka u prahu ili kurkume za boju. Umak možete ga koristiti kao preljev za salate, u sendvičima, ili kao dip za povrće. Također je odličan kao veganski namaz za kolače ili sendviče.
Izvrsna Đačka pizza za 2,5 eura i druge divote: Filmska priča male kvartovske pizzerije u Zagrebu