Gastroblogerica Sandra Rončević provela je nekoliko godina studirajući u Italiji, točnije u Pisi, čak je i njezina popularna pričo-kuharica jednim dijelom i posvećena njezinim skitnjama po Italiji. Sa sobom je kući rado ponijela njihovu kulturu druženja s prijateljima oko stola bogatoga hranom.

Za nas je složila jednu tipičnu talijansku večeru za druženje s prijateljima koja počinje mekanom burratom i prozračnom foccaciom, a nastavlja se konkretnijim jelima, sve u njihovoj prigodnoj trobojnici. Za posluživanje i kuhanje koristili smo Tognana – talijansko posuđe i tanjure, što i priliči ovakvoj gozbi kakvu znaju pripremiti samo naši susjedi.

Talijanska večera: Burrata s pršutom i rukolom Talijanska večera: Burrata s pršutom i rukolom (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

KAKO POSLUŽITI BURRATU?

Burrata, svježi sir sličan mozzarelli, koji karakterizira meko, kremasto srce, a koji nam dolazi sa samog juga Italija, iz regije Apulije (tal. Puglia), već se odavno udomaćio na našim stolovima.

Kako biste potpuno uživali u njezinu delikatnom okusu, burratu trebate poslužiti na sobnoj temperaturi, ni toplu ni hladnu, stoga ju je poželjno izvaditi iz hladnjaka barem pola sata prije posluživanja.

Talijanska večera: Burrata s pršutom i rukolom Talijanska večera: Burrata s pršutom i rukolom (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Na taj će se način, kad razrežete vanjsku opnu, kremasto „srce“ – koje se zove stracciatella – lijepo otvoriti i zadržati kremastu konzistenciju koja ga odlikuje. Ako ste slučajno zaboravili na vrijeme izvaditi burratu iz hladnjaka, ne žurite i ne stavljajte je hladnu na tanjur, već je na 10 minuta potopite u toploj vodi. Zatim je poslužite kao i mi, na Tognana porculanskom tanjuru inspiriranom Mediteranom.

Uz što poslužiti burratu? Svega nekoliko kvalitetnih namirnica, poput svježe peckave rukole i finog, tanko rezanog pršuta, dovoljno je složiti uz burratu, koja će, s obzirom na svoj nutritivni sadržaj (vitamini, proteini i kalcij) i kalorije, na taj način biti prava zvijezda jela. Prije rezanja burratu lagano prelijte maslinovim uljem, pospite svježe mljevenim šarenim paprom, razrežite i uživajte svim čulima.

Talijanska večera: Foccacia Barese - 5 Talijanska večera: Foccacia Barese - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

FOCACCIA BARESE

Divna, prozračna focaccia s juga Italije, iz grada Barija, u čijem se tijestu krije kuhani krumpir koji daje sočnost, prozračnost i prekrasnu žutu boju.

Recept za najfiniju focacciu koja uvijek i svima uspijeva, samo nemojte žuriti s njezinom pripremom, već joj dajte vremena i ona će vam vratiti trostruko.

Talijanska večera: Foccacia Barese - 3 Talijanska večera: Foccacia Barese - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sastojci (za pleh veličine cca 30 x 20 cm):
Za tijesto:

  • 500 g pšeničnog brašna tip 00 ili manitoba
  • 300 ml vode
  • 175 g kuhanog krumpira
  • 10 g soli
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 prstohvat šećera
  • 2 žlice maslinova ulja

Za nadjev:

  • 20 kom mini rajčica
  • 20 kom crnih otkoštenih maslina
  • 3-4 prstohvata suhog origana
  • 2-3 prstohvata cvijeta soli ili krupnije morske soli
  • maslinovo ulje

Talijanska večera: Foccacia Barese - 9 Talijanska večera: Foccacia Barese - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Krumpir operite i skuhajte u kori (1 komad krumpira koji teži 200 g). Krumpir kuhajte oko 25-30 minuta, ovisno o sorti. Kuhani krumpir ogulite i još vrućeg vilicom ga pretvorite u pire pa pustite da se sasvim ohladi.
  2. Suhi kvasac stavite u manju posudu, dodajte mu prstohvat šećera i žličicu brašna pa ulijte 50 ml mlake vode (oduzmite od ukupne količine vode), izmiješajte i pustite 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
  3. Brašno pomiješajte sa solju, dodajte kuhani krumpir, uzdigli kvas, vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Budući da je tijesto u početku jako ljepljivo, preporučujem da ga mijesite ručnim ili samostojećim električnim mikserom. Mijesite dobrih 10-15 minuta; što duže mijesite, to će se tijesto ljepše povezivati i bolje razvijati gluten.
  4. Umiješeno tijesto premažite maslinovim uljem, stavite ga u veću posudu, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se diže 2-3 sata. Tijesto će utrostručiti volumen. Talijanska večera: Foccacia Barese - 7 Talijanska večera: Foccacia Barese - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  5. Uzdiglo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga premijesite, rukama formirajte kvadrat (ne trebate ga tanjiti niti valjati, samo ga lagano dlanovima širite dok ne dobijete kvadrat nešto manji od pleha u kojem ćete peći focacciu), potom ga prebacite u pleh za pečenje koji ste obilato premazali maslinovim uljem. Pleh poklopite ili prekrijte folijom pa pustite da se diže još 60 minuta.
  6. Potom mokrim rukama izbodite tijesto pa utisnite mini rajčice koje ste prerezali popola i prerezane otkoštene crne masline, pospite origanom i cvijetom soli (ili krupnijom morskom solju) pa pustite da se diže još 30 minuta dok se pećnica zagrijava. Prije stavljanja u pećnicu obilato pokapajte maslinovim uljem.
  7. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230 °C i pecite oko 30 minuta, odnosno dok focaccia ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ako vam focaccia brzo tamni odozgo, na pola pečenja smanjite temperaturu na 200 °C i pecite na smanjenoj temperaturi do kraja pečenja.
  8. Prije rezanja i hlađenja ohladite. Imate li Tognana posudu za pečenje s neprianjajućim dnom, ne trebate strahovati da će se foccacia zalijepiti jer će pečena samo iskliznuti iz kalupa.

Talijanska večera: Piletina s maslinama i datterini rajčicama - 14 Talijanska večera: Piletina s maslinama i datterini rajčicama - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


POLLO ALLE OLIVE E POMODORINI (piletina s maslinama i datterini rajčicama)

Aromatično i jednostavno glavno jelo iz jedne tave koje možete pripremiti u bilo koje doba godine i u bilo kojoj prilici. Masline i kapare ovom jelu daju fini, naglašeni okus, a rajčice potrebnu kiselinu, koja se odlično slaže s delikatnim mesom piletine. Uz dodatak mirisnog začinskog bilja, jelo postaje prava eksplozija okusa, ručak ili večera koju ste pripremili za manje od sat vremena.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 kom pilećih zabataka s kostima i kožom
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 prstohvata soli
  • 3 prstohvata papra
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko grančica svježeg timijana
  • nekoliko listića svježe kadulje
  • 100 ml bijelog vina
  • 400 g konzerviranih datterini rajčica
  • 20 kom crnih otkoštenih maslina
  • 1 žlica usoljenih kapara
  • nekoliko listova svježeg bosiljka

Talijanska večera: Piletina s maslinama i datterini rajčicama - 11 Talijanska večera: Piletina s maslinama i datterini rajčicama - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

  1. Zagrijte dublju posudu ili tavu. Mi smo koristili malo dublju Tognana tavu idealnu za umake ili ovakva jela. Dodajte maslinovo ulje pa ubacite zabatke i popecite ih s obje strane oko 15 minuta, uz okretanje. Posolite, popaprite, dodajte vino (alkohol će lijepo deglazirati tavu) i nastavite kuhati dok ne ispari tekućina. Izvadite piletinu na tanjur.
  2. Na istoj masnoći zazlatite drobljeni češnjak, dodajte čili pahuljice, timijan i kadulju pa nakon minute ubacite konzervirane datterini rajčice, pirjajte oko 10 minuta. Vratite piletinu, smanjite vatru, poklopite i uz povremeno miješanje kuhajte oko 30 minuta.
  3. Na samom kraju dodajte otkoštene crne masline koje ste prerezali popola i žlicu usoljenih kapara koje ste isprali pod vodom. Kuhajte još 5 minuta, kušajte pa po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
  4. Prije služenja pospite svježim bosiljkom pa poslužite uz lisnatu sezonsku salatu.

Talijanska večera: Zapečena tjestenina punjena ricottom i špinatom - 4 Talijanska večera: Zapečena tjestenina punjena ricottom i špinatom - 4 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


CONCHIGLIONI ALLA RICOTTA E SPINACI (zapečena tjestenina punjena ricottom i špinatom)

Odlično toplo predjelo koje uvijek sve oduševi! Možete ga pripremiti unaprijed pa samo zapeći u pećnici prije no što se svi okupite oko stola. Talijani obožavaju tjesteninu na sve načine, a ova zapečena u pećnici odličan je izbor kad vam treba nešto utješno, lijepo na oko, još ljepše na zub.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 20 kom tjestenine conchiglioni (velike školjke)

Za nadjev:

  • 400 g ricotte
  • 400 g svježeg mladog špinata
  • 6-7 listića svježeg bosiljka
  • 50 g ribanog sira grana padano ili parmezana
  • 1 jaje
  • 1 režanj češnjaka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice ribanog muškatnog oraščića
  • malo svježe mljevenog papra

Talijanska večera: Zapečena tjestenina punjena ricottom i špinatom - 25 Talijanska večera: Zapečena tjestenina punjena ricottom i špinatom - 25 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
I dodatno:

  • 400 g sitno sjeckane rajčice (polpa di pomodoro)
  • 2 prstohvata suhog origana
  • 2 prstohvata soli
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 50 g ribanog sira grana padano ili parmezana

Priprema:

  1. Špinat operite, ubacite u kipuću vodu i blanširajte 2-3 minute, samo da povene. Ocijedite pa ga grubo narežite nožem. Ohladite.
  2. Tjesteninu prema naputku na pakiranju skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite je i lagano pokapajte maslinovim uljem, protresite lonac i ohladite.
  3. U zdjelu stavite ricottu, dodajte nasjeckani špinat, natrgani bosiljak i izmiješajte. Dodajte jaje, papar, sol, muškatni oraščić i još jednom izmiješajte. Na kraju umiješajte sitno ribani sir. Pripremljenom smjesom napunite slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu kojoj odrežete jedan kraj. Možete puniti i žličicom, ali vrećicom je brže i lakše.
  4. U drugoj zdjeli izmiješajte sitno sjeckanu rajčicu, maslinovo ulje, origano i sol. Polovicom rajčice premažite pleh za pečenje. Talijanska večera: Zapečena tjestenina punjena ricottom i špinatom - 4 Talijanska večera: Zapečena tjestenina punjena ricottom i špinatom - 4 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  5. Uzmite napunjenu vrećicu pa u svaku školjku istisnite dio nadjeva, napunjenu tjesteninu u jednom sloju složite u pleh s rajčicom. Ostatak rajčice prelijte po tjestenini pa obilato pospite ribanim sirom.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 20 minuta, potom okrenite grijač na gril i dodatno zapecite odozgo (5-10 minuta, dok tjestenina ne dobije lijepu zlatnu boju).
  7. Poslužite odmah kao toplo predjelo.


Uživajte u spravljenom na talijanski način i buon appetito!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju