Hrskave okruglice od slanutka popularne su diljem Bliskog istoka i ''čije su bile prve'' nije baš potpuno jasno, ali neki povijesni zapisi kažu da su ih prvi spravljali Egipćani tijekom posta kada meso nije bilo poželjno. Ipak, Izraelci ih smatraju svojim nacionalnim jelom i tamo ih možete pojesti na svakom uglu, tople i hrskave, ispečene u ulju baš ispred vas pa potom spremljene u pogaču s raznim povrćem kako biste u njima mogli uživati dok šećete po gradu ili u pauzi za gablec.

Falafel je jedno od omiljenih vegetarijanskih jela diljem svijeta jer je riječ o obroku s visokim postotkom proteina biljnog porijekla i prehrambenih vlakana koja snižavaju krvni tlak.

Falafel - hrskav izvana i mekan iznutra Falafel - hrskav izvana i mekan iznutra (Foto: Nova Studio)

Iako se tradicionalno peče u dubokom ulju kako bi okruglice dobile taj hrskavi omotač, a ostale rahle i meke iznutra, postoje i zdravije varijante pripreme, primjerice u pećnici.

Dobar je izvor kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka te vitamina C i B, stoga nije ni čudo da ga je ''veganska prijestolnica svijeta'' prisvojila kao svoje nacionalno jelo. Upravo se tako samoprozvao Tel Aviv, glavni grad Izraela, države u kojoj se čak 13 % stanovništva deklarira kao vegetarijanci, a 5 % kao vegani i koja je oduvijek bila predvodnik u vegetarijanskoj kuhinji sa svojim jelima poznatima diljem svijeta kao što su humus, falafel, babaganuš ili pak šarene salate s povrćem.

Slanutak je potrebno namočiti barem 12 sati prije pripreme Slanutak je potrebno namočiti barem 12 sati prije pripreme (Foto: Nova Studio)

Namočen i nabubren slanutak, a ne kuhan, tajna je smjese za falafel. Slanutak se moči oko 12 sati pa onda zajedno sa začinima i začinskim biljem blenda u gustu pastu od koje se rade okruglice. Brža je varijanta s kuhanim slanutkom iz konzerve, no kod te pripreme postoji mogućnost da će se kuglice raspadati u vrućem ulju.

Najbrži je način pripreme ovoga gableca da uvijek imate smrznute okruglice od slanutka u zamrzivaču. Mi smo isprobali one iz Lidlove Vegenuary ponude koja traje tijekom cijelog siječnja.

Vemondo falafel u tri varijante -  klasična, sa špinatom i s ciklom Vemondo falafel u tri varijante - klasična, sa špinatom i s ciklom (Foto: Nova Studio)

Vemondo falafel možete isprobati u tri varijante – klasičnoj, s dodatkom špinata ili cikle. Njihove manje okruglice idealne su da ih stavite u tortilju ili lepinju i ponesete na posao.

Izraelci će ih najradije kombinirati s ukiseljenom repom i patlidžanom, narezanom paprikom, rajčicom i krastavcima te začiniti umakom od jogurta ili od sezama (tahini) ili pak ljutim umakom od kiselog manga (amba), a vi ih, kao i mi, možete obogatiti omiljenim sezonskim povrćem i blagim umakom od jogurta i češnjaka.

Falafel - 27 Falafel - 27 (Foto: Nova Studio)

RECEPT – IZRAELSKI FALAFEL

Sastojci:

  • 250 g suhog slanutka
  • 1 manji luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 6 grančica svježeg peršina
  • pola šake svježeg lista korijandra
  • 1 žlica slatkog čili umaka ili jedna manja čili papričica bez sjemenki
  • sok pola limuna
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • žličica limunove korice
  • 2 do 3 žlice brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 300 ml biljnog ulja, za prženje

Falafel - 42 Falafel - 42 (Foto: Nova Studio)

Priprema:

  1. Suhi slanutak ostavite u vodi neka se namače oko 12 sati ili preko noći.
  2. Potom ga ocijedite i stavite u multipraktik pa dodajte ugrubo sjeckan luk, češnjak, peršin, korijandar, slatki čili umak, sok limuna, kumin,limunovu koricu, sol i papar i sve usitnite u gustu pastu.
  3. Zatim pasti dodajte brašno i pola vrećice praška za pecivo. Pasta će i dalje biti mekša, ali će se na mokrim rukama moći oblikovati u kuglice. Falafel - 29 Falafel - 29 (Foto: Nova Studio)
  4. Zagrijte duboko ulje, namočite ruke i počnite oblikovati kuglice te ih odmah stavljajte u vruće duboko ulje. Ulje mora biti vruće jer će se u protivnom loptice od slanutka raspasti. Kasnije, kada se već uhvati hrskavi omotač, možete vatru smanjiti do srednje jačine.
  5. Kada loptice dobiju lijepu smeđu boju, izvadite ih iz ulja na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće. Falafel pecite do lijepe smeđe boje. Falafel pecite do lijepe smeđe boje. (Foto: Nova Studio)
  6. Falafel smo poslužili u džepićima od pita kruha uz umak od jogurta, tanko narezan ljubičasti luk, rajčicu i salatu. Odličan će biti i u bilo kojoj lepinji ili tortilji s puno lisnate salate i šarenog povrća, s umacima poput tahinija i humusa za vegansku verziju, ali i uz šarenu salatu s kus-kusom ili bulgurom. Dobar tek!

Falafel - 2 Falafel - 2 (Foto: Nova Studio)

Za još bržu opciju kada ujutro pripremate gablec za posao, poslužite se gotovim falafelom. Omiljeno vegetarijansko jelo potražite u siječnju u Lidlu u sklopu Vegenuary ponude te se pogostite se s čak tri vrste falafela Vemondo.

Vemondo falafel dostupan u Lidlu Vemondo falafel dostupan u Lidlu (Foto: Nova Studio)

Uz klasičan falafel za koji smo vam dali recept, isprobajte i one sa špinatom ili ciklom. Kombinirajte ih uz svoje omiljene sezonske namirnice i barem okusima, i to sve dok ste kod kuće ili u uredu, otputujte u zanimljivi Izrael.

Svakako isprobajte i ostale veganske delicije u Lidlu ovog siječnja, od kojih će vam neke, kao i falafel, možda postati novi najdraži gablec.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju