Izrael je relativno mala, ali veoma raznolika zemlja koja će putnike svih uzrasta i podrijetla očarati svojim brojnim atrakcijama. Slikoviti pustinjski krajolici, bujne šume, prekrasne plaže, miris mora i neke od najznamenitijih povijesnih lokacija na svijetu očekuju vas u toj šarolikoj zemlji.

Sveta zemlja, kako zovu Izrael, kolijevka je triju najvećih svjetskih religija - kršćanstva, islama i judaizma. No iako je povijest zemlje bila poprilično trnovita, turisti se u njoj danas osjećaju sasvim sigurno. A sve što morate znati prije puta u obećanu zemlju pročitajte u nastavku.

Kada posjetiti Izrael?

Izrael je država smještena na obalama Sredozemnog mora te u većini zemlje prevladava blaga sredozemna klima, u samom zaleđu manji dio zemlje ima kontinentalnu klimu. Zemlju možete posjetiti tijekom cijele godine, no ljetni mjeseci znaju biti veoma vrući i vlažni, a zimski malo nepredvidljivi. Najbolji mjeseci za putovanje su svibanj i listopad jer je tad vrijeme s lagodno i bez prevelikih temperaturnih oscilacija.

Koliko dugo ostati u Izraelu?

Za istraživanje te divne zemlje isplanirajte godišnji barem deset do četrnaest dana kako biste mogli obići glavna turistička odredišta poput Jeruzalema, Galileje, Mrtvog mora i Tel Aviva.

Kako stići do Izraela?

Većina europskih aviokompanija nudi letove za Izrael. Iz Zagreba ima mnogo opcija s presjedanjem ili pak direktnih letova za Tel Aviv, a cijene karata su prihvatljive.

Kretanje po Izraelu

Idete li u vlastitom aranžmanu u tu zemlju, bilo bi dobro da pripremite detaljan plan kako želite istraživati Izrael. Možete se smjestiti na jednoj lokaciji te ići na jednodnevne ili noćne izlete ili pak obilaziti mjesta i noćiti na više lokacija. Najlakši je način kretanja pridruživanje dnevnim turama ili, ako imate viška novca, privatnim te VIP turama. U Izraelu možete iznajmiti i privatnog vozača koji će vas voziti do željenih lokacija.

Još je jedna od opcija da iznajmite vozilo te se tako u vlastitom aranžmanu krećete po zemlji. Što se tiče javnog prijevoza, vlakovi su dobro umreženi i pokrivaju većinu većih gradova te su svakako dobar odabir za kretanje zemljom. Autobusna mreža također je dobro razvijena, no morate znati da je javni prijevoz vrlo ograničen za vrijeme šabata, između zalaska sunca u petak i subote navečer, iako postoje privatne linije prijevoza koje nude prijevoz i tada.

Dobro je znati

Bilo bi dobro da uza se imate nešto lokalne valute za posjet tržnicama, kafićima i štandovima s hranom. Novac u Izraelu je ILS – novi izraelski šekel. Izraelci u restoranima i kafićima očekuju od vas napojnicu.

Što posjetiti?

Tel Aviv je moderan grad prepun ulične umjetnosti, šarenila i četvrti od kojih će svako umjetničko srce zakucati jače. Grad obiluje tržnicama na otvorenom, antikvarijatima prepunim starinskih blaga te barovima i restoranima koji su smješteni uz zlatne pješčane plaže. Naći ćete u ovom gradu i na mnogobrojne kulturne i povijesne znamenitosti. Stoljećima stare zgrade u prekrasnoj četvrti Jaffa vratit će vas u prošlost. A upravo u toj četvrti smjestili su se i neki od najmodernijih hotela, restorani s Michelinovim zvjezdicama te sjedišta velikih kompanija. Kažu da je noćni život u Tel Avivu posebno iskustvo te bi svakako bilo dobro iskusiti sve čari grada.

Jeruzalem

Ovim gradom vlada posebna energija koja će vas zasigurno oduševiti. Istraživanje grada započnite na Maslinskoj gori s koje se pruža pogled na stari grad te produžite do Kupole na stijeni. To je jedna je od najimpresivnijih građevina i simbol grada. Istodobno predstavlja najstarije monumentalno djelo islamske umjetnosti koje je sačuvalo svoj izvorni oblik uz tek manje modifikacije.

Svakako produžite i do najstarijeg židovskog groblja. Prošećite se i do bazilike Svetog groba, koje je veoma važno mjesto za kršćane jer se vjeruje da je tu mjesto Isusova razapinjanja i ukopa. Istražite i židovsko sveto mjesto - Zapadni zid, odnosno Zid plača. Zapadni zid na hramskom trgu u Jeruzalemu, dug 48 metara, jedini je vanjski ostatak staroga Hrama. Židovima je to mjesto molitve i cilj hodočašća koje je s vremenom poprimilo i značenje nacionalnoga simbola.

Vjeruje se da Zid plača ima "Božje uši", pa se molitve pišu na papiru i smještaju se u pukotine zidova. Godišnje se prikupi više od milijuna poruka koje su vjernici utisnuli između kamenja pa se poruke jednom godišnje uklone, ali se ne bacaju, već se pokapaju.

Prošećite se Putem suza, odnosno ulicom Via Dolorosa. To je ulica unutar zidina staroga grada Jeruzalema koja predstavlja spomen na Isusove muke te označava posljednji put kojim je Isus prošao na svojem putu od rimske utvrde Antonije, gdje je osuđen na smrt, do polaganja u grob. Via Dolorosa ima 14 postaja koje svjedoče o događajima koje je prolazio Isus idući prema mjestu raspeća. Opis Križnog puta prvi je dao dominikanski misionar Riccoldo da Monte di Croce u 13. stoljeću, ali su današnju putanju Križnog puta utvrdili franjevci u 14 stoljeću.

Navratite i do gore Sion te obiđite Davidov grob i dvoranu Posljednje večere. Kad ste u Jeruzalemu, svakako obiđite i tržnicu Mahane Yehuda, gdje možete isprobati razne bliskoistočne specijalitete, uključujući neke od najboljih humusa (namaz od slanutka). U Jeruzalemu možete istražiti još mnogo toga te vam svakako preporučujemo da uzmete dovoljno vremena za istraživanje grada i uživanje u posebnoj energiji koja vlada njegovim ulicama.

Mrtvo more

Plutanje Mrtvim morem doista je nevjerojatno iskustvo. Mrtvo more poznato je diljem svijeta po tome što ima jedinstveno svojstvo, a to je da njegova visoka količina soli pogoduje plutanju predmeta, čak i onih većih. Mrtvo more zapravo je slano jezero, poznato i pod nazivima Slano more, More smrti ili Lotovo more, a nalazi se između Jordana i Izraela. Jezero je to iz kojeg voda ne istječe, veliko je 600 kvadratnih kilometara i leži u depresiji.

Osim toga, smatra se najnižom točkom na planetu, 400 metara ispod razine mora. Iako se zove Mrtvo more, ono nije biološki mrtvo, no život u njemu ograničen je samo na mikroorganizme, anaerobne bakterije i halofite, biljke koje su se prilagodile životu u slanom okolišu.

Bez obzira na veliki salinitet, Mrtvo more ima obilježja koja pogoduju liječenju određenih bolesti. Prije svega kardiovaskularnih, plućnih i dermatoloških. Upravo zbog toga mnogo ljudi dolazi ovamo kako bi iskoristili ta svojstva te se s pravom naziva i najvećim spa-centrom na svijetu. Zanimljivo je da su još stari Egipćani koristili ljekovito blato s Mrtvog mora za balzamiranje mumija.

U blizini se nalazi i palača kralja Heroda, koja krije mnoge povijesne priče te je svakako zanimljivo mjesto za posjet. U blizini su planina Sedom te rezervat prirode Judejska pustinja, koju možete istražiti džipom. Pogled na Mrtvo more i na Jordan ostavit će vas bez daha.

O svemu onome što Izrael nudi moglo bi se pisati danima, a na vama je da isplanirate putovanje i krenete u istraživanje ove čudnovate zemlje bogate povijesti, predivnih prirodnih fenomena i izvanredne hrane.

Izraelska hrana Izraelska hrana (Foto: Getty Images)

Za početak dovedite Izrael u svoju kuhinju i barem u siječnju spremajte jela u kojima bi ste/mogli uživati u ''veganskoj prijestolnici svijeta'' Tel Avivu. Isprobajte veganske delicije iz Lidlove Vegenuary ponude koja traje tijekom siječnja te se pogostite s čak tri vrste Vemondo falafela. Poslužite ih poput Izraelaca u pita kruhu s puno šarenog povrća ili dopustite da vas humus i razni povrtni namazi barem okusom odvedu u čudesan Izrael.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju