Odmor na Mediteranu obično podrazumijeva posjet Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj ili Lijepoj Našoj, no ako se zaputite daleko, daleko na istok, postoji jedna zemlja koju vrijedi vidjeti. Radi se o Izraelu, a ovo je osam razloga zbog kojih bi odmor bilo dobro provesti upravo tamo!

Neotkrivene plaže

Izraelska mediteranska obala proteže se na oko 300 kilometara, a turisti mogu birati između mnogobrojnih plaža. Na raspolaganju su im one u Tel Avivu gdje je uvijek gužvovito, ali i one izvan grada, gdje vladaju mir i tišina. U spomenutom Tel Avivu nalazi se i deset kilometara duga plaža koja ovom gradu daje „kalifornijski“ štih, ali naravno, ako tražite mir i osamu, i to ćete pronaći čim izađete s gradskog područja...

Sunce, sunce, sunce

Godišnje Izrael grije 300 sunčanih dana, tako da nije ni čudo da je ova zemlja pionir solarne energije. U srpnju prosječna temperatura iznosi visokih 31, no sjajna je vijest da i u zimu možete očekivati lijepih 18 stupnjeva, što je još uvijek dovoljno za ležanje na suncu. Možda je najbolje vrijeme jesen, koja je topla, a dolasci na ljetovanja prestanu.Normalne cijene

Malo surfajte bespućima interneta i u jesen ili zimu naći ćete povoljne avionske karte za Izrael, koje ne koštaju ništa više od onih za razvikane mediteranske destinacije. Također, pri biranju hotela nećete bankrotirati, a ni na ulicama cijene nisu takve da morate dizati kredit.

> Hrana, izlasci, umjetnost: Zašto je Tel Aviv hit godine u kojeg dolazi cijeli svijet?

Čudesni noćni život


Kao i slavni New York, i Tel Aviv nosi nadimak „grad koji nikad ne spava“ zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno. U centru su se smjestili klubovi i „fensi“ kafići, dok se u boemskoj četvrti Florentin nalazi ono što će oduševiti sve alternativce. Ako kojim slučajem dođete u Tel Aviv, svakako posjetite Imperial Craft Cocktail Bar koji se nedavno našao na listi 20 najboljih barova na svijetu.Sjajna gastronomska scena

Iako pola države prekriva pijesak, Izrael je veliki svjetski izvoznik hrane zahvaljujući tehnologiji, a u restoranima ćete naći uvijek svježe namirnice. U Tel Avivu svakako posjetite restoran North Abraxas, u kojem je kuhinja praktički spojena s dijelom za goste. U istom gradu zaputite se i na tržnicu Levinsky te upoznajte začine i hranu Izraela.

Arhitektura koja ostavlja bez daha

Tel Aviv (još se nismo odmakli od njega) dom je brojnih zgrada napravljenih u Bauhaus stilu. Bijeli grad, gradska četvrt pod zaštitom UNESCO-a krije više od 4 tisuće ovakvih građevina, a najljepše primjerke naći ćete na ulici Bialik, jednoj od najpitoresknijih gradskih avenija.

Naravno, arhitektura je čudesna i u Jerzealemu, gdje su se ispremiješali perzijski, rimski, turski i njemački stilovi.Na svakom koraku – muzej!

S više od 230 muzeja na relativno maloj površini, Izrael je sjajan odabir i za sve one koji uživaju u kulturnoj ponudi. Fascinantnog je izgleda Design Musem Holon, 15 minuta udaljen od Tel Aviva, ali u u ostalih 229+, pronaći ćete nešto za sebe i svoj gušt.

Povijest, povijest...

Posjet Izraelu nije cjelovit ako ste odlučili preskočiti Jeruzalem. Grad je ovo koji je opstao duže od 5 tisuća godina, prema tome, prepun je povijesti i zanimljivosti. Također, UNESCO je zaštitio i grad Akru na sjevernoj obali Mediterana, a kad ga ugledate, makar i na slikama, odmah vam je jasno i zašto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju