Odmor na Mediteranu obično podrazumijeva posjet Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj ili Lijepoj Našoj, no ako se zaputite daleko, daleko na istok, postoji jedna zemlja koju vrijedi vidjeti. Radi se o Izraelu, a ovo je osam razloga zbog kojih bi odmor bilo dobro provesti upravo tamo!

Neotkrivene plaže

Izraelska mediteranska obala proteže se na oko 300 kilometara, a turisti mogu birati između mnogobrojnih plaža. Na raspolaganju su im one u Tel Avivu, gdje je uvijek gužva, ali i one izvan grada, na kojima vladaju mir i tišina. U spomenutom Tel Avivu nalazi se i deset kilometara duga plaža koja gradu daje "kalifornijski" štih, ali naravno, ako tražite mir i osamu, i to ćete pronaći čim izađete s gradskog područja...

Sunce, sunce, sunce

Godišnje Izrael grije 300 sunčanih dana, tako da nije ni čudo što je zemlja pionir solarne energije. U srpnju prosječna temperatura iznosi visokih 31, no sjajna je vijest da i zimi možete očekivati lijepih 18 stupnjeva, što je još uvijek dovoljno za ležanje na suncu. Možda je najbolje vrijeme jesen, koja je topla, a dolasci na ljetovanja prestanu.

Plaža u Tel Avivu Plaža u Tel Avivu (Foto: Getty Images)

Normalne cijene

Malo surfajte bespućima interneta i u jesen ili zimu naći ćete povoljne avionske karte za Izrael, koje ne koštaju ništa više od onih za razvikane mediteranske destinacije. Također, pri biranju hotela nećete bankrotirati, a ni na ulicama cijene nisu takve da morate dizati kredit.

> Hrana, izlasci, umjetnost: Zašto je Tel Aviv hit godine u koji dolazi cijeli svijet?

Čudesni noćni život


Kao i slavni New York, i Tel Aviv nosi nadimak "grad koji nikad ne spava" zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno. U centru su se smjestili klubovi i "fensi" kafići, dok se u boemskoj četvrti Florentin nalazi ono što će oduševiti sve alternativce. Ako kojim slučajem dođete u Tel Aviv, svakako posjetite Imperial Craft Cocktail Bar, koji se nedavno našao na listi 20 najboljih barova na svijetu.

Arhitektura koja ostavlja bez daha

Tel Aviv (još se nismo odmakli od njega) dom je brojnih zgrada napravljenih u Bauhaus stilu. Bijeli grad, gradska četvrt pod zaštitom UNESCO-a, krije više od 4 tisuće takvih građevina, a najljepše primjerke naći ćete na ulici Bialik, jednoj od najpitoresknijih gradskih avenija.

Naravno, arhitektura je čudesna i u Jeruzalemu, gdje su se ispremiješali perzijski, rimski, turski i njemački stilovi.

Jaffa, Tel Aviv Jaffa, Tel Aviv (Foto: Getty Images)

Na svakom koraku – muzej!

S više od 230 muzeja na relativno maloj površini, Izrael je sjajan odabir i za sve one koji uživaju u kulturnoj ponudi. Fascinantnog je izgleda Design Musem Holon, 15 minuta udaljen od Tel Aviva, ali u ostalih 229+ pronaći ćete nešto za sebe i svoj gušt.

Povijest, povijest...

Posjet Izraelu nije cjelovit ako ste odlučili preskočiti Jeruzalem. Grad je ovo koji je opstao duže od 5 tisuća godina, prema tome prepun je povijesti i zanimljivosti. Također, UNESCO je zaštitio i grad Akru na sjevernoj obali Mediterana, a kad ga ugledate, makar i na slikama, odmah vam je jasno i zašto.

Sjajna gastronomska scena

Iako pola države prekriva pijesak, Izrael je veliki svjetski izvoznik hrane zahvaljujući tehnologiji, a u restoranima ćete naći uvijek svježe namirnice. U Tel Avivu svakako posjetite restoran North Abraxas, u kojem je kuhinja praktički spojena s dijelom za goste. U istom gradu zaputite se i na tržnicu Levinsky te upoznajte začine i hranu Izraela.

Falafel Falafel (Foto: Getty Images)

Dobro je znati da je Tel Aviv sam sebe prozvao veganskom prijestolnicom svijeta i čini se da se nitko tomu ne protivi. Iako se čini kako su popularni restorani ovoga grada, skoro preko noći obogatili su svoje menije sa 100 % veganskim opcijama, Izrael je oduvijek bio predvodnik u vegetarijanskoj kuhinji sa svojim jelima poznatima diljem svijeta kao što su humus, falafel, babaganuš ili pak šarene salate s povrćem.

Čak 13 % Izraelaca deklarira se kao vegetarijanci, a 5 % kao vegani, a želite li i vi poći njihovim stopama makar samo u siječnju, isprobajte veganske delicije iz Lidlove Vegenuary ponude koja traje tijekom siječnja. pogostite se s čak tri vrste falafela  Vemondo. Poslužite ih poput Izraelaca u pita kruhu s puno šarenog povrća ili dopustite da vas humus i razni povrtni namazi barem okusom odvedu u čudesni Izrael. 


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju