Jeste li isprobali krumpir koji se priprema 15 sati, odnosno takozvani 15 Hour Potato? Riječ je o viralnom hitu Poppy O'Toole s TikToka koji podrazumijeva dugotrajno pečenje krumpira u pačjoj masti, odmaranje u hladnjaku, a potom prženje u dubokom ulju.
Iako od početka do kraja pripreme treba proći i nešto više od 15 sati, sam recept nije kompliciran. Većinu vremena čekate da se krumpir ispeče i ohladi, a rezultat je hrskav i fin krumpir koji isplati probati barem jednom u životu.
Sastojci:
5 srednje velika žuta krumpira
50 grama pačje masti
biljno ulje za prženje
sol po želji
Priprema:
1. Krumpire ogulite, operite i pomoću mandoline ili običnog noža narežite na tanke ploške.
2. Narezane ploške krumpira lagano posolite i pomiješajte s rastopljenom pačjom masti.
3. Papir za pečenje stavite u duboki i uski lim za pečenje kruha. Narezane ploške slažite jednu do druge i jednu na druge dok ne prekrijete svo slobodno mjesto u kalupu i ne potrošite sav krumpir.
4. Krumpir stavite peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 120 Celzijeva stupnja tri sata.
5. Kada je krumpir gotov moći ćete nožem lagano prodrijeti s vrha do dna posude. Ostavite da se krumpir ohladi do sobne temperature.
6. Stavite uteg na ohlađeni krumpir i sve zajedno položite u hladnjak na 12 sati.
7. Kada izvadite krumpir iz hladnjaka narežite ga na manje kocke te kratko prepržite u dubokom ulju da dobijete hrskavu koricu.
8. Poslužite s mesom i povrćem po želji. Dobar tek!
Kako se radi krumpir od 15 sati, pogledajte u YouTube videu Emmy Made.