Planinari troše ogromne količine energije pa je obnavljanje njihovih rezervi iznimno važno. Upravo zato u potrazi su za kaloričnom zdravom hranom koja zadovoljava njihove potrebe, a istovremeno ne zauzima mnogo mjesta u ruksaku i nije teška za ponijeti.

Dehidrirana hrana čest je odabir mnogih iskusnih planinara. Od tjestenine bolonjez preko indijskog curryja s rižom do pilećeg gulaša – svašta se može naći na tržištu u dehidriranom obliku. Vrećice dehidrirane hrane mogu se tjednima nositi sa sobom, a nisu teške.

Težina posebno dolazi do izražaja na višednevnim turama, kao što je naprimjer avantura života Highlander Velebit, koji se ove godine održava od 20. do 25. kolovoza, a na kojem sudionici u pet dana sa šatorom prelaze više od 100 kilometara jedne od najljepših hrvatskih planina. Za sve odvažne, ali i jednodnevne ture evo sedam ideja...

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

1. Orašasto voće

Orašasto voće sjajna je ideja za planinarenje. Ne samo da obiluje zdravim masnoćama već je i vrlo „izdržljivo“. Neće se lako smrviti, smrznuti ili otopiti tijekom dugog puta. Na raspolaganju su brojni miksevi, ali i pojedinačni proizvodi. U 100 grama makadamijskih oraščića nalazi se čak 720 kalorija. U istoj količini oraha oko 650 kalorija, dok je u bademima oko 600 kalorija. Oko 590 kalorija naći ćete u 100 grama kikirikija koji spada u mahunarke, ali smo ga svejedno stavili u isti koš s orašastim voćem.

2. Sjemenke

Suncokretove sjemenke su odličan izvor nezasićenih masti, prehrambenih vlakana, vitamina i minirala. Mogu se jesti samostalno kao međuobrok, ili dodati drugim jelima. U 100 grama sjemenki nalazi se 585 kalorija. Povrh svega, relativno su jeftine i dostupne za kupnju u većini trgovina. Sa sobom možete ponijeti i bučine sjemenke – 540 kalorija nalazi se u 100 grama namirnice.

3. Sušeno voće

Želite li se zasladiti na planini, sušeno voće je odlična ideja. Na raspolaganju vam je mnoštvo različitog voća poput šljiva, marelica, grožđica, datulja i slično koje u prosjeku imaju oko 300 kalorija na 100 grama proizvoda. Želite li povećati kalorijsku vrijednost namirnice, a smanjiti težinu proizvoda ponesite sa sobom čips od banane. U 100 grama čipsa od banane nalazi se čak 520 kalorija.

Pržena hrana Hrana i piće Stručnjaci potvrdili: Ovo je 6 najgorih vrsta hrane za ljudsko zdravlje

4. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su odličan izvor ugljikohidrata i možda nisu najkaloričnija hrana na svijetu – u 100 grama nalazi se „tek“ oko 400 kalorija, no zato predstavljaju sjajnu bazu za pripremu energetskih pločica, granole i mueslija. U kombinaciji sa orašastim voćem, različitim sjemenkama i sušenim voćem pretvaraju se u potentnu kalorijsku bombu bez koje je nemoguće zamisliti bilo kakvo planinarenje.

5. Mlijeko u prahu

Volite mlijeko, ali vam ga se ne da nositi u ruksaku? Ponesite mlijeko u prahu. U 100 grama mlijeka u prahu nalazi se oko 499 kalorija. Pomiješati ga možete s kakaom i vrućom vodom kako biste napravili kremasto piće ili dodali granoli koju planirate pojesti za doručak.

Slika nije dostupna Hrana i piće Jedite ga svaki dan! 5 razloga zbog kojih je kupus kralj zime

6. Tamna čokolada

Tamna čokolada je jedna od najkaloričnijih hrana na svijetu. Ne samo da ima odličan okus, već je i bogata brojnim vitaminima, mineralima i antioksidantima. U 100 grama nalazi se oko 600 kalorija. Pripazite samo kako ju pakirate – izbjegavajte je nositi po velikim vrućinama jer će se rastopiti.

7. Maslinovo ulje

Jestiva ulja su najkaloričnija grupa hrane na svijetu. U 100 mililitara nalazi se nešto manje od 900 kalorija ovisno o vrsti jestivog ulja. Maslinovo ulje sjajan je izvor nezasićenih masnih kiselina i odličan dodatak brojnim jelima. Glavni nedostatak mu je što se obično pohranjuje u staklenim bocama koje nisu pogodne za dugotrajno nošenje u ruksaku. Baš zato planinari često kupuju mala plastična pakiranja maslinova ulja za začinjavanje svojih jela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju