Razloge za umor ili osjećaj težine u želucu nakon ručka nutricionisti traže i u kombinaciji namirnica na tanjuru, a ne samo količini. Primijetite li da vam neka hrana poput kombinacije mlijeka i banana ili slanine i jaja izaziva probavne tegobe, poslušajte svoje tijelo i izbjegavajte ih na istom tanjuru.

Slanina i jaja

Različitim proteinima u istom zalogaju treba dugo da se razgrade. Stoga, ako se osjećate kao da imate kamenje u želucu nakon krepkog doručka koji kombinira jaja s mesnim prerađevinama, izbjegnite ga. 

Mlijeko i banane

Smoothieji od banane na bazi mlijeka mogu biti veliki neprijatelji dobre probave jer kombinacija voća i mliječnih proizvoda potiču višak kiseline u želucu. Stoga umjesto kravljeg, isprobajte biljna mlijeka od orašastih plodova, soje ili riže. Kako bi bili nježniji za želudac, napicima s mlijekom možete dodati malo kardamoma, muškatnog oraščića ili đumbira.

Tortilje s grahom i mesom

Ova kombinacija se može činiti očitom pogreškom, ali za kaos u želucu nije samo grah kriv. Dok su grah i sir baza finog burrita (i nadutosti), tegobama pridonose i masni ili začinjeni umaci. Za mirniju probavu smanjite količinu sira i graha, a prednost dajte povrću.

Majoneza i tuna

Kombinacija masti i životinjskih proteina stres je za probavni sustav pa ako primijetite da se ne osjećate najbolje nakon sendviča ili salate s tunom, promijenite umak. Umjesto majoneze dajte prednost lako probavljivom povrću uz koje će jelo biti sočno, ali ne i masno.

Palačinke s voćem

Voće je najbolje jesti na prazan želudac, oko pola sata prije obroka, a ne za desert ili u kombinaciji s hranom koja se dugo probavlja. Jela poput palačinki i voća napravit će „gužvu“ u probavnom sustavu pa ih je pametnije razdvojiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju