Ovaj pečeni krumpir po grčkom receptu odličan je način da unesete nešto novo i mirisno na svoj uobičajeni meni. Slagat će se sa svime uz što i inače pripremate krumpir iz pećnice, a njegov će vas okus, divno mekana sredina i hrskava vanjština apsolutno raspametiti.
Grčki krumpir s limunom peče se podliven aromatičnom mješavinom limunova soka, maslinovog ulja i temeljca. Rezultat je neodoljivo ukusan, a za pripremu će vam trebati tek 15-ak minuta, neznatno više nego da samo narezani krumpir ubacite u pećnicu. Dobar tek!
Grčki krumpir s limunom - sastojci:
- sok od 2 velika limuna
- 80 ml pilećeg temeljca
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 1/2 čajne žličice soli, ili po ukusu
- 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
- crni papar, po ukusu
- 3 žlice svježih listova origana (ili timijana), grubo nasjeckanih
- 1,2 kg krumpira za pečenje, narezanog po duljini na četvrtine ili šestine
Grčki krumpir s limunom - priprema:
- Postavite rešetku u donju trećinu pećnice i zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Pomiješajte sok od limuna, pileći temeljac, ulje, sol, češnjak u prahu, papar i dvije trećine nasjeckanog origana ili timijana.
- Rasporedite krumpir na lim za pečenje i prelijte ga preljevom od limuna, ulja i začina. Dobro promiješajte.
- Pecite krumpir 30 minuta pa promiješajte i pecite još 10 do 15 minuta, dok ne dobije lijepu boju, a tekućina se gotovo sasvim ne reducira.
- Izvadite krumpir iz pećnice, promiješajte, pospite ga preostalim origanom i posolite.