Postoji li nešto bolje usred radnog vremena od saznanja da vas uskoro čeka svjež, ukusan i hranjiv obrok koji ste sami jednostavno i brzo pripremili kod kuće. Samo pola sata dovoljno je da si od omiljenih namirnica pripremite ukusan gablec koji će vas tijekom radnog dana držati sitima, ali i zbog kojeg će vam rasti zazubice od nestrpljivog odbrojavanja do pauze za ručak. Pri pomisli na kinesku piletinu, španjolsku tortilju s jajima i kobasicom ili ukusnu talijansku tjesteninu s feta sirom i rajčicom dostava će zasigurno pasti u drugi plan.

Španjolski omlet ili tortilja omiljen je ručak i večera svim Španjolcima. Može se jesti kao predjelo, a ukusan je i hladan, zbog čega vam na poslu neće trebati mikrovalna. U originalnoj verziji priprema se s dodatkom ploški krumpira, što produžuje pripremu, pa smo cijeli postupak maksimalno pojednostavili. Mirisna i slasna kineska piletina marinirana u sočnim začinima i umacima vrlo brzo bi vam mogla postati omiljeni ručak koji ćete ''okrenuti'' u woku, a sve ukusne namirnice jednostavno ćete pronaći u obližnjem Lidlu.

Svjetska jela - 6 Svjetska jela - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – ŠPANJOLSKA TORTILJA S JAJIMA

SASTOJCI:


• 1 veći crveni luk
• 1 dl biljnog ulja
• 7 jaja Okusi zavičaja
• ½ češnjovka kobasice Okusi zavičaja
• Žličica soli
• Pola žličice papra

PRPREMA:
1. Luk prerežite na pola pa ga narežite na tanke kriške. Ogulite češnjovku i narežite je na tanke kolutiće pa u zdjeli izmutite jaja i dodajte sol i papar. Na teflonsku tavu stavite ulje da prekrije dno i na srednje jakoj vatri dinstajte luk i kobasice.

2. Nakon dinstanja luk i kobasice stavite u posudu s jajima pa sve lagano i pažljivo promiješajte. U tavu ulijte ostatak ulja i dodajte sjedinjenu smjesu s jajima pa ostavite tako poklopljeno na laganoj do srednjoj vatri kako bi se jaja ispekla, a ne zagorjela na dnu. Kada se jaja stisnu na vrhu, uzmite veći tanjur, poklopite tavu i preokrenite tortilju. Zapecite je još kratko i s druge strane. Dobar tek!

Svjetska jela - 9 Svjetska jela - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – KINESKA PILETINA S RIŽOM I BROKULOM

SASTOJCI:

• Šalica basmati riže
• 1 manja brokula
• 450 g pilećih prsa
• 1 žlica rižina vina
• 1 žlica sojina umaka
• 2 žličice škrobnog brašna
• 2 žličice slatko-kiselog umaka
• 1 žličica svježeg đumbira
• 1 žličica meda
• 1 mladi luk
• 1 žličica sezama
• 2 žlice ulja za prženje

PRIPREMA:

1. Piletinu narežite na manje kockice i stavite je u dublju posudu pa dodajte rižino vino, soju i slatko-kiseli umak. Naribajte svježi đumbir i dodajte med pa sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju dodajte škrobno brašno i još jednom sve zajedno promiješajte. Dok se piletina marinira, skuhajte rižu i brokulu.

2. Nauljite tavu za wok i kad se ulje jako zagrije, dodajte polovicu marinirane piletine i pecite dok ne poprimi zlatnu boju. Odložite piletinu na tanjur i ponovite postupak s drugom polovicom marinirane piletine. Dodajte u tavicu prethodno pečenu piletinu pa dodatno začinite sojom i slatko-kiselim umakom. Piletinu poslužite na prethodno skuhanoj riži, dodajte brokulu i sve pospite sezamom. Za kraj dodajte nasjeckani mladi luk i uživajte u bogatstvu sočnih okusa. Dobar tek!

Svjetska jela - 5 Svjetska jela - 5 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT: BRZA TJESTENINA S FETA SIROM, RAJČICAMA I ŠPINATOM


SASTOJCI:


• Feta sir
• ½ žličice soli
• Žličica papra
• 250 g svježih fusilla
• 500 g mini rajčica
• 2 žlice ulja
• Režanj češnjaka
• 2 šake svježeg špinata

1. U posudu za pečenje stavite rajčice i dodajte feta sir, dodajte sitno nasjeckani češnjak pa preko svega prelijte ulje i dodajte sol i papar. Uključite pećnicu na 200 °C i sve pecite 25 min.


2. Skuhajte fusille i nakon kuhanja sačuvajte 150 ml škrobne vode. Nakon pečenja rajčice i feta sira dodajte škrobnu vodu i sve zajedno promiješajte. Na kraju dodajte dvije šake svježeg špinata i još jednom prije degustacije promiješajte svoj ukusni ručak. Dobar tek!


Uz ova tri jednostavna svjetska jela, osim što ćete tijekom radnog vremena ostati siti, zbog brzinskog putovanja, barem u mislima, u Španjolsku, Kinu ili Italiju teško da ćete moći biti loše volje. Sve potrebne sastojke pronaći možete u obližnjem Lidlu, u kojem vas i dalje čeka najbolji omjer cijene i kvalitete. Podijelite svoj ručak s kolegama i uživajte u ukusnom obroku koji će nadmašiti svačija očekivanja.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju