Globalna kampanja tvrtke Julius Meinl, Meet With A Poem, potiče druženje i pisanje stihova te uživanje u omiljenom napitku uz dodir inspiracije. Svi ljubitelji mogli su 1. listopada svratiti u jedan od 33 partnerska ugostiteljska objekta Julius Meinla diljem Hrvatske, udvoje napisati stih i za njega dobiti dvije besplatne kave ili čaja. Za svaki napisani stih Julius Meinl daruje 4 kune udruzi Veliko srce malom srcu.

Osim same kampanje, na zagrebačkom Cvjetnom trgu održano je finalno natjecanje Julius Meinl Barista Championshipa na kojem je pobijedio je Dušan Kerić iz Zaprešića i tako si osigurao avionsku kartu za posjet Svjetskom natjecanju barista, koje će se održati 2020. godine u Melbourneu. Na natjecanju smo porazgovarali s istinskim zaljubljenicima u kavu. 

"Espresso dolazi od talijanske riječi koja označava kratak, brz period u kojem se događa ekstrakcija. Kontakt vode i kave je vrlo kratak, radi se o tek 25 sekundi.

To je važno zato što je u prvih 12-15 sekundi ekstrakcije udio kofeina u kavi znatno niži nego u periodu od 15 do 25 sekundi. Idealan omjer za espresso je 25 ml ekstrakcije u vremenu od 25 sekunde, dakle 1 : 1“, otkriva Marko Crnogorac, direktor i član uprave Julius Meinl Bonfanti te dodaje:

"Pogrešaka prilikom pripreme espressa može biti tisuću, ali prvo je i osnovno pravilo da oprema bude potpuno čista. Prilikom pripreme espressa ručku, kao i dio aparata kroz koji prolazi voda valja očistiti. Čistoća je prvi preduvjet za pripremu espressa, a drugi je da imate dobru mješavinu. Zatim kavu u zrnu treba pravilno samljeti.

Julius Meinl Julius Meinl (Foto: PR)

Granulacija, odnosno finoća mljevenja mora biti prilagođena parametrima uređaja, kao što su pritisak vode, temperatura, brzina isteka vode itd. Nakon što ste samljeli kavu, potrebno ju je pravilno potisnuti tako da bude potpuno ravna kako voda ne bi našla put kroz jednu ili drugu stranu doze kave u ručci.

Osim toga, šalica mora biti zagrijana na min 30 °C. Puno je preduvjeta i potrebno je razmišljati o puno stvari kako biste dobili pravu stvar“, savjetuje Marko Crnogorac i napominje da je kilogramu kave potrebno prosječno šest mjeseci i veliki trud da s plantaže dođe do nas i zbog toga nema smisla kompromitirati sav taj trud u 25 sekundi pripreme.

„Hrvatska kao turistička zemlja ima mnogo ljudi koji rade u ugostiteljstvu. Bitno je da svi oni, a osobito mladi ljudi stalno ulažu u svoje znanje. Oni koji to čine mogu postati baristi. Da bi to postali, trebaju znati napraviti dobar espresso, znati koristiti i održavati aparat i mlinac za kavu, pravilno tretirati mliječnu pjenu – i puno, puno vježbati. U Hrvatskoj velik postotak napitaka na bazi kave koji dolaze na stolove sadrži u sebi mlijeko.

Da bi se mlijeko pravilno termički tretiralo, trebamo imati pravi profesionalni 'lončić' za zagrijavanje, a nikada, ali baš nikada ne smijemo dva puta zagrijavati istu količinu mlijeka jer na taj način uništavamo sve korisne tvari u mlijeku, gubimo prirodnu slatkoću i nepovratno gubimo kompaktnost mliječne pjene.

Srećom, kultura kave raste i imamo sve više mladih ljudi koji ulažu u svoje znanje i podižu razinu. Prije 15 godina kada sam ušao u ovaj posao i danas, kvaliteta napitaka ne može se mjeriti. Kako se podiže razina ugostiteljske ponude, tako se podiže i razina pripreme kave“, kaže Crnogorac.

Proglašen pobjednik natjecanja Julius Meinl Barista Championship Julius Meinl Julius Meinl Julius Meinl +0 Julius Meinl

„Ovisno o tome o kojoj se kavi radi, različitom brzinom gubi aromu. Ako se radi o stopostotnoj Arabici, ona će brže izgubiti aromu nego neka robusnija mješavina. Na ugostiteljskom nivou kavu u zrnu najbolje je potrošiti jedan dan nakon otvaranja, odnosno odmah nakon što se samelje. U domaćinstvu može trajati i duže“, savjetuje.

Doznajemo da su neki od aktualnih trendova u svijetu kave drugačiji načini pripreme – poput primjerice ''Cold Brew'', odnosno hladno skuhane kave, a u domaćinstvima sve više ljudi koristi kapsule kave koje sve više uzimaju prostor tradicionalnom načinu pripreme. Osim što je ukusna, kava je i zdrava, ali pod uvjetom da se pije u razumnim količinama.

„Liječnici većinom smatraju da velike količine kave štete jer mogu povisiti krvni tlak te ostavljaju posljedice na krvne žile. No britansko istraživanje koje je provedeno na ljudima koji piju velike količine kave pokazuje da nema razlike između onih koji je izbjegavaju ili piju u velikim količinama.

Smatram da ništa u velikoj mjeri u životu ništa nije dobro, ali u umjerenim količinama kava može biti zdrava jer sadrži antioksidanse, polifenole koji mogu djelovati zaštitnički na srce. No zbog kofeina može imati negativan utjecaj na zdravlje ako se pije u velikim količinama“, kaže kardiokirurg dr. Dražen Belina.

5 razloga zbog kojih moramo češće jesti kestene Kesten-pire Hrana s kestenom - 6 Hrana s kestenom - 4 +4 Hrana s kestenom - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju