O Tomislavu Perku, koji je obišao pet kontinenata, i to s budžetom od svega nekoliko eura dnevno pa se nakon uzbudljivih avantura odlučio ukorijeniti u Zagrebu i otvoriti Roots, bar podno uspinjače, pisali smo prije nešto više od godinu dana. Sa svojih putovanja Tomislav Perko donio je pregršt ideja i spojio ih s vještinama mućkanja koktela koje je usavršavao u Zagrebu kod Filipa Lipnika, kao i u jednoj od najboljih svjetskih škola za barmene na Tajlandu.

U Zagrebu je osvojio i prvo mjesto na Junior Bar Fight Challangeu, a s njegovim sjajem u čaši mnogi su se upoznali i na zagrebačkim festivalima gdje se uživalo u džin-toniku s jestivim šljokicama. Početkom godine u Roots je stigao i zanimljiv alat za pripremu koktela koji barmenima pruža još više mogućnosti za osmišljavanje kreativnih pića. Ako ste već na Instagramu vidjeli koktelske čaše s kapom koja izgleda poput kakve nježno mekane i jestive kupole, radi se upravo o flavour blasteru koji radi na principu suhog leda i „oblači“ koktele u mjehur pun arome. Nakon što se rasprsne, za sobom ostavlja oblak mirisa.

Flavour blaster odlučili smo nabaviti kako bismo uveselili naše goste i pružili im dodatnu vrijednost za novac koju plaćaju za naručeni koktel. Vizualno je unikatan, a utječe i na cjelokupni doživljaj ispijanja koktela zbog svojih aroma koje ispušta kada se mjehurić raspukne. Popularan je jer na jednostavan način omogućuje barmenima da se dodatno igraju svojim kreacijama i nude novo iskustvo svojim mušterijama.

Može se koristiti tako da 'dimite' koktel određenom aromom ili da tu aromu najprije 'zarobite' u mjehurić koji pozicionirate na vrhu koktela i koji se nakon nekog vremena raspukne i oslobodi te arome. Koristimo ga isključivo u koktelima koje poslužujemo u čašama za martini zbog toga što ne reagira dobro na ledu i u karboniziranim pićima. Tu bismo izdvojili naše vlastite koktele poput Margarita on Fire i Snoopy, ali i neke klasike poput Daiquirija ili Gin basil smasha. U kuhinji se isto tako može koristiti, iako ga mi trenutačno koristimo isključivo za koktele, a reakcija gostiju gotovo uvijek može se opisati jednom riječju – oduševljenje“, objašnjava Tomislav Perko.

S dolaskom ljepšeg vremena osvježila se i koktelska karta u Rootsu.

„Za ljeto su najpopularniji kokteli s niskim postotkom alkohola poput Huga i osvježavajući klasici poput Mojita ili Palome. Imamo i naše varijacije na temu poput Herba Buene, Spanish Connectiona ili Old cubana. Uz nekoliko novih koktela na našoj karti uveli smo nekoliko noviteta u ostaloj ponudi, prvenstveno što se hrane tiče i naših tapasa, od kojih bismo izdvojili one s pršutom, brie sirom i pekmezom od buče“, kaže Tomislav i dodaje kako imaju i nekoliko novih smoothie bowlova, kao i deserata.

Najpopularniji hitovi u Rootsu i dalje su smoothie bowlovi koje poslužuju u kokosovim zdjelicama, a navečer se najčešće uživa u platama s pršutom i sirom te koktelima poput Use don't abuse i WW soura.

„Gostiju je definitivno manje, prvenstveno turista, koji su ipak činili nezanemariv postotak naše jutarnje smjene, ali mi smo optimisti. U radu se nije ništa previše promijenilo, držimo se mjera distance i mjera dezinficiranja nakon svakog gosta, i trudimo se svojim gostima pružiti jedno lijepo i opuštajuće iskustvo kad nas posjete“, kaže Tomislav Perko.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju