Nepopravljivi zaljubljenici u putovanja zasigurno su čuli za Tomislava Perka ili čitali o njegovim doživljajima u knjigama 1000 dana proljeća i 1000 dana ljeta. Obišao je pet kontinenata, i to s budžetom od svega nekoliko eura dnevno. Stopirao je, spavao u domovima nepoznatih ljudi, svirao gitaru na ulici, radio neobične poslove, volontirao, pa čak i preplovio Indijski ocean u 13-metarskoj jedrilici.

Družio se s policijom na granici Irana i Pakistana, meditirao u budističkom samostanu na Tajlandu, završio u selu hipija u Australiji, posjetio najljepši otok na svijetu, živio s Masai ratnicima u Africi, pronalazio smisao života u društvu šamana u džunglama Amazone. Nakon životne avanture po svijetu odlučio se na onu zagrebačku – i to ugostiteljsku.

U baru Roots podno Uspinjače Tomislav Perko odlučio je pustiti korijenje, a komadić svojih pustolovina usaditi u interijer bara gdje se nalazi „živa“ karta svijeta, uokvirena svodovima od cigle i ovjekovječena u zelenilu na jednom od zidova.

Podrumski prostor u kojem je (do koji dan) vinski bar Basement dočekivao svoje goste, dobio je novo ruho koje je zadržalo dozu rustikalnog šarma. Oni koji se požele ugrijati na suncu pijuckajući omiljeno piće ili guštati u pomno pripremljenim zalogajima to mogu učiniti na terasi s pogledom na mnogima jednu od najdražih zagrebačkih uličica.

Tomislav Perko Tomislav Perko (Foto: NB)

Sa svojih putovanja Tomislav Perko donio je pregršt ideja i spojio ih s vještinama mućkanja koktela koje je usavršavao u Zagrebu kod Filipa Lipnika, kao i u jednoj od najboljih svjetskih škola za barmene na Tajlandu. U Zagrebu je osvojio i prvo mjesto na Junior Bar Fight Challangeu, a s njegovim sjajem u čaši mnogi su se upoznali i na zagrebačkim festivalima gdje se uživalo u džin-toniku s jestivim šljokicama.

„Nisam slijedio utabani put. Najprije sam krenuo u ostvarivanje snova, a zatim se vratio kući kako bih napravio unikatnu, svjetsku – a našu priču i pustio korijene u Zagrebu“, priča nam Tomislav dočekujući goste koji su u samo nekoliko dana od otvorenja pronašli novi omiljeni hedonistički kutak u centru Zagreba.

Roots se od većine drugih barova razlikuje osviještenim razmišljanjima o prirodi, a nepušače će osobito razveseliti još jedno mjesto u gradu iz kojeg neće izaći natopljeni dimom.

Plastika ondje nije dobrodošla pa umjesto da se odluči za jeftiniju varijantu, Perko koktele poslužuje sa slamkama od čelika, bambusa ili slame, a ambalaža za van je staklena. U planu su i naljepnice kako bi oni koji je odluče ponovno napuniti u Rootsu znali da čine dobru stvar za prirodu.

Plata Plata (Foto: NB)

Tražite li idealno mjesto za fini, ali i zdravi doručak, Roots je idealan. Njihovi smoothie bowlovi držat će vas sitima do podneva, a osjećat ćete se odlično znajući da ste napravili nešto dobro za sebe. Tropical blue prava je divotica koja dolazi u posudici od kokosova oraha s priborom od bambusa. Ime i izgled duguje superzdravoj plavoj spirulini koja za razliku od zelene ima miroljubivu aromu.

To kremasto savršenstvo slast duguje i bananama te mangu. Dodatke možete odabrati sami, ali granolu nemojte propustiti; recepturu potpisuje Doris Valković (FooDoris) iz jutarnje smjene.
Hrskava granola savršeno se nadopunjuje s ploškama sezonskog voća, a osmijeh na lice navući će i domaća čokoladna kornjačica od kvalitetnog kakaa u visokom postotku.

Posebna se pozornost pridaje namirnicama koje većinom dolaze s malih obiteljskih gospodarstava. Stoga je i pijuckanje zelenog soka ili smoothieja iz Rootsa zdrava preporuka.

„Čak i oni koji nisu obožavatelji povrtnih napitaka zahvaljujući dobro izbalansiranim okusima biraju zeleno. Jedan je od omiljenih Restart od jabuke, špinata, krastavaca, ananasa, limuna i mente.

Smoothiejima se prema želji dodaju i veganski proteini, kolagen u prahu, sjemenke konoplje, maslac od kikirikija te drugo prema želji“, priča nam „čarobnica“ u kuhinji Dagmar Matijević-Klobučar.

Roots - 2 Roots - 2 (Foto: NB)

Rade i svježe domaće biljno mlijeko od badema ili lješnjaka koje se može piti u kavi ili kupiti za van, a trgnuti možete i dozu imuniteta – svaki dan goste dočekuje novi shot koji pomaže protiv primjerice želučanih problema ili ženskih tegoba.

Poželite li nešto slano, možete dabrati avokado tost, humus ili domaći sir i vrhnje s Dolca. Integralni kruh s pregršt sjemenki bez aditiva za Roots peče Korica u posebnom kalupu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Spoj Azije i Mediterana: Novo mjesto za vrhunsku tunu i sushi u Zadru

U popodnevnoj smjeni na red dolaze „pikalice“, odnosno drniški pršut, fini sirevi poput primjerice onoga s mediteranskim biljem ili teranom, domaća rikula, rajčice te nekoliko vrsta maslina i ulje iz hrvatskih maslinika.

Gligorinu siru odlična je pratnja senf od kruške, koji daje osvježavajuću notu i pojačava okus. Čak je i drvena plata na kojoj dolazi hrana hrvatski proizvod.

Za tapase koriste domaću kulenovu seku koja je osvajala nagrade za kvalitetu, kao i slane inćune iz Jadrana. Jabuka s maslacem od kikirikija i čokoladom jedno je od jela puno proteina, idealno za sportaše.

Zelena karta svijeta Zelena karta svijeta (Foto: NB)

Nakon jutarnjih smoothieja u popodnevnoj smjeni glavnu ulogu imaju kokteli, vino i pivo s nezaobilaznim slanim zalogajima, a Roots mijenja lice.

Konobari se presvlače u drukčije radne uniforme, mijenja se glazba, osvjetljenje, a djelomično i izgled prostora. S obzirom na lokaciju i vrhunska pića koja se koriste, cijene koktela su prijateljske. Vinska karta dobro je promišljena, tako da i publika koja je prije navraćala u wine bar na istoj adresi može pronaći nešto za sebe. Oko dvadeset vina može se kušati na čaše.

„Kokteli su moja kreacija. Use don't abuse (tekila, ananas, pire od manga i limeta) prvi je koji sam napravio, a zahvaljujući njemu i dobio nagradu. Naglasak imamo i na džin-tonicima sa svježim voćem i začinskim biljem“, otkriva Tomislav Perko, na čije se putovanje okusima možete ukrcati u Rootsu.

Adrenalinska ponuda Croatia Open Landa - 5 Putovanja Najbolji dokaz da Karlovac nije samo "mjesto kroz koje prođeš kad ideš na more“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju