Juraj Klepić ima nos za biznis. Mladi slastičar iz Slavonije koji je zanat pekao kod Petre Jelenić i Roberta Hromalića na zagrebački je Advent ove godine donio viralni hit – Dubai čokoladu – čokoladu punjenu kremom od pistacije i hrskavih kadaif rezanaca.
I baš svi pričaju o njoj. Bez obzira čude li se sastojcima, iznenađeni su izgledom čokolade ili se žale na visoku cijenu – ljudima su puna usta ove slastice. U doslovnom i prenesenom značenju.
Usred radnog tjedna, tek nešto malo iza 18 sati, na Strossmayerovom trgu u Zagrebu gdje se održava Fuliranje i nalazi Klepićeva kućica Gdje je Jura?, skupila je respektabilna količina ljudi. (Iznenađujuće, nema velike gužve na drugim adventskim lokacijama u centru Zagreba u ovo doba).
Dobar dio okupljenih na Fuliranju čeka upravo ispred Klepićeve kućice.
Dubai čokolada by Juraj Klepić u plastičnom pakiranju (Foto: Punkufer)
70 g za 8,80 eura
Vijest o Dubai čokoladi proširila se Hrvatskom i ljudi žele probati u čemu je stvar. Bez obzira na to što pločica od 70 grama košta 8,80 eura, a ona većeg pakiranja – od 110 grama je pet eura skuplja.
Razlog za red na Strossmayerovom trgu možda se skriva i u činjenici što između 18 i 19 sati traje happy hour, a svi proizvodi su sniženi 10 posto za plaćanje Mastercardom jedne banke.
Možda je ovako svaki dan, i u svako doba, nisam sigurna.
U redu ispred mene je troje ljudi. Iza mene još desetak! S obzirom da svi plaćaju karticama, red se brzo miče, pa do Dubai čokolade dolazim u svega par minuta. Cijena s popustom 7,92 eura.
Dubai bar omotan je u prozirni plastični omot. Znala sam da 70 grama nije puno, ali svejedno su me iznenadile dimenzije te slatke minijature.
Dugačak je tek oko osam centimetara, širok nešto manje od 3 centimetara i visok još toliko. Izgleda poput čokoladne energetske pločice na steroidima – tamna čokolada izvana je prošarana blijedozelenim artističkim zavijucima.
Ülker Dubai čokolada (Foto: Profimedia)
Ülker Dubai čokolada
Spremam je u torbicu i krećem put Deliiicija. Čula sam da i taj lanac delikatesnih proizvoda ima Dubai čokoladu, ali da je jeftinija.
Na prvi pogled odmah mi je jasno i zašto je tako.
U njihovoj ponudi nalazi se pločica od 93 grama turske multinacionalne tvrtke Ülker sa sjedištem u Instanbulu. Komercijalni omot u zelenoj, smeđoj i zlatnoj boji otkriva svijetlosmeđu pločicu dugu 14 centimetara, široku šest centimetara, a visoku tek oko pola centimetara. Ülkerova verzija je puno veća, ali i tanja. Cijena joj je 6,99 eura.
Ima li razlike u okusu? Itekako. Dubai čokolada Juraja Klepića je dizajnerska kreacija, a Ülker radi konfekciju – njihova čokolada je slađa, kontrast u teksturi manje izražen, a okus pistacija jedva prisutan. Na deklaraciji se nalazi i popriličan broj sastojaka, a najzastupljeniji je upravo šećer.
Klepićeva čokolada nema deklaraciju, ali je na prvi zagriz jasno da je riječ o dobro uravnoteženoj slastici s istaknutim teksturalnim komponentama. Čokolada nije (pre)slatka, pistacija se dobro osjeti i vrlo je kremasta, a kadaif rezanci su hrskavi i pružaju sjajan kontrast ostatku ove slatke priče.
Debljina čokolade itekako doprinosi uživanju i detektiranju svih njegovih slojeva.
Usporedba Dubai bara by Juraj Klepić i Ülkerove pločice iz Deliiicija (Foto: Punkufer)
Zašto je Dubai čokolada toliko skupa?
Dubai čokolada dobila je ime jer se isprva samo mogla kupiti u ovom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata – prema nekim medijskim zapisima košta oko 68 dirhama, odnosno oko 18 eura.
Osmislila ju je Sarah Hamouda, slastičarka britansko-egipatskih korijena sa stalnom adresom u Dubaiju kako bi utažila svoje trudničke želje.
Zahvaljujući društvenim mrežama čokolada je postala popularna diljem svijeta, a kako nije bila dostupna izvan Dubaija ljudi su počeli raditi njezine kopije.
Sastojci za ovu čokoladu nigdje u svijetu nisu jeftini. Ovoga ljeta zbog Dubai čokolade vladala je nestašica kreme od pistacija u Sjedinjenim Američkim Državama što je dodatno uvećalo njezinu cijenu.
Ne vjerujete? Evo vam recept za Dubai čokoladu. Probajte je sami napraviti, pa vidite koliko ćete potrošiti novaca.
Slano i slatko: 5 jela koja vrijedi probati na Adventu u Zagrebu +5