Adventska svijeća je upaljena, lampice su obasjale grad, a s kućica mirišu kobasice, kuhano vino i razni specijaliteti koje potpisuju vrsni hrvatski chefovi. Trg bana Jelačića, Europski trg, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Gajeva i Bogovićeva ulica, Zrinjevac, Tomislavac i Kvatrić, uz druge pop-up lokacije, poput primjerice Britanca ili Dolca preplavit će šušur sve do 7. siječnja 2025. godine.
U moru raznovrsne ponude mnoge najviše zanima gdje će moći omastiti brk, bilo da se radi o adventskim klasicima ili viralnim hitovima koji kruže društvenim mrežama. Kako bismo vam olakšali odabir, donosimo pet prijedloga za isprobavanje adventske ponude
Ćufte sa salsom i krumpirom
Ove godine na Oleander terasi hotela Esplanade u Zagrebu uživa se u kreativnim jelima vrhunskih chefova i pićima miksologa, talijanskim evergreenima, kao i raznim događanjima kojima ne nedostaje opuštenog, ali ipak sofisticiranog ugođaja – a jedno od jela koje je oduševilo brojne posjetitelje dolazi iz Konobe Boba na Murteru.
Za JRE kućicu chef Vjeko Bašić pripremio je Ćufte sa salsom i espumom od krumpira, pa ako vam se jede nešto fino i konkretno, možete krenuti prema Esplanadi. Dovoljno meke da ih možete rezati vilicom, ćufte su praktičan zalogaj s nogu i fino će vas zasititi. Pune okusa, savršeno se slažu s „kremom“ od krumpira, a slast im daje i perfektno napravljena salsa. Koštaju 13 eura.
Butter burger
Ljubiteljima spoja slasnog mesa i mekih peciva Ivan Zidar i njegovi Mason burgeri nisu nepoznanica, a oni koji prate njegov lik i (d)jelo znaju da odnedavno u njima može uživati u Bold.Burgeru, novom mjestu u gradu za fine burgere. O tome više možete doznati ovdje, a na Adventu vas Masonova kućica čeka na Oleander terasi gdje, između ostalog možete probati i minimalistički, ali senzacionalni Butter burger.
Burger u kojem nema ničega osim mesa, peciva i prefinog okusa maslaca posveta je kvalitetnim sastojcima i vještini pripreme jer nema umaka, niti salata koje bi zamaskirale okuse. Platit ćete ga 9,80 eura.
Gdje je Jura by Juraj Klepić - Dubai čokolada (Foto: Sandro Sklepić)
Dubai čokolada
Otkako se prije koji mjesec popularizirala na društvenim mrežama, mliječna čokolada punjena kremom od pistacija s kadaif rezancima, ove je godine postala hit u cijelom svijetu. Originalno je nastala u slastičarnici The Fix iz Dubaija, a ostalo je povijest. Tajna slasti je u teksturi: glatka izvana, nenadmašno hrskava, ali i kremasta iznutra,
Dubai čokolada je i zvijezda Adventa. Pronaći ćete je u kućici Gdje je Jura by Juraj Klepić na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Talentirani mladi Slavonac zanat je pekao kod Roberta Hromalića i Petre Jelinić, a svoju vještinu je pokazao i kao pastry chef u Jolie Petite Pâtisserie te u Torterie Macaron. Na Fuliranju nudi fritule s topljenom Dubai čokoladom i vlastitu izvedbu Dubai čokolade koja se prodaje u pločicama. Dubai fritule koštaju 11,10 eura, a 110 g čokolade platit ćete 13,3 eura.
Cacio e pepe
Tradicionalne dalmatinske delicije na Fuliranje donosi kućica Pastamisee, koja u ponudi ima poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i rafiole, ali i tjesteninu cacio e pepe, koja se dovršava u kolutu sira grana padano s paprom i sirom pecorino romano - čime donose dašak Italije. Upravo se tjestenina najviše hvali i to ne samo zbog predstave u kojoj možete uživati prilikom pripreme, nego i savršeno „pod zub“ kuhane tjestenine, kremastog umaka i puno, puno sira. Cijena je 9,50 eura
Jinglingz - 15 (Foto: Jan Humski i Tomislav Sulić)
Seljački bowl
Ako vam nije toliko važno probati nešto novo, koliko uživati u finim, domaćim okusima možete krenuti prema Kvatriću, gdje će vas dočekati Santa baka sa svojim Seljačkim bowlom koji spaja omiljene zimske delicije: sarmu, buncek, kiseli kupus i krumpir. Osim što ćete se fino najesti, jelo nećete platiti previše, barem kada govorimo o adventskim cijenama. Seljački bowl košta 9 eura. Blagdanska čarolija na Trgu Eugena Kvaternika ovogodišnji je novitet s osam tematskih kućica na kojima ćete naći kobasice, fritule, mini krafni i palačinki, kao i okuse tradicije jelima poput graha i čobanca. Jellyfish in Space donosi jedinstvenu ponudu bao bunsa, tacosa i kozica, a Lovely Bubbles nudi pjenušce, šampanjce, domaće nareske, burgere i sendviče.
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem +2