Najveselije doba godine već je pred vratima, manje od dva tjedna dijeli nas od početka Fuliranja, koje će prve posjetitelje na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu dočekati u srijedu 27. studenoga u podne. Ovogodišnje Fuliranje bit će zaogrnuto u šarm starog Zagreba i filma "Tko pjeva zlo ne misli" te ponuditi poslastice svih vrsta - od zabavnih događanja do onih u tanjurima i čašama. 

Specijalitete sa 16 kućica Fuliranje je predstavilo u zagrebačkom Metrou, gdje su posjetitelji mogli zaviriti u uzbudljivu ponudu vrsnih chefova. Ovoga puta očekuje nas čak 57 različitih jela s naglaskom na domaćoj tradiciji i više od 20 autorskih koktela (u toplim i hladnim verzijama) u kojima ćemo uživati sve do 7. siječnja 2025. godine. 

Tringelt - Krpice sa zeljem i suvidirani buncek Tringelt - Krpice sa zeljem i suvidirani buncek (Foto: Sandro Sklepić)

Tringelt

Kako objašnjava Eduard Beg, njegova kućica Tringelt nastala je "..tako što se baka naljutila i rekla: 'Dosta bi bilo ovih pi..arija. Vrijeme je da vratimo bakinu domaću kuhinju.'" I zato je baka odlučila napraviti domaće krpice sa zeljem i buncekom, sarmu, zagorsku juhu te slane i slatke štrukle.

Cacio e pepe Cacio e pepe (Foto: Sandro Sklepić)

Pastamisee

Tradicionalne dalmatinske delicije donosi kućica Pastamisee, koja će posluživati poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i rafiole, ali i tjesteninu cacio e pepe, koja se dovršava u kolutu sira grana padano s paprom i sirom pecorino romano - čime donose dašak Italije.

Slatka pizza u suradnji Pizza Social Cluba i Neka jedu kolače Slatka pizza u suradnji Pizza Social Cluba i Neka jedu kolače (Foto: Sandro Sklepić)

Pizza Social Club

Za najpopularnije talijansko jelo na svijetu zadužena je kućica Pizza Social Club, koja će mamiti s publiku s čak pet vrhunskih pizza kao što su Margherita, Pepperoni i novitet - slatka pizza (krema od mascarponea, Linolada, crumble od pirova brašna, lješnjaka i meda te sljezovi kolačići), koju rade u suradnji sa slastičarnom Neka jedu kolače.

Institut za kobasice by Mate Janković

Za uvijek najtraženije adventsko jelo - kobasice - pobrinut će se Institut za kobasice by Mate Janković sa svojim hit-kreacijama kao što su debrecinka s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, zatim i juneći šiš-kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, a imat će i kranjsku sa sirom, bijelu bavarsku kobasicu i teleću hrenovku.

Good Food - Rudolf's Cheesy Sausage Good Food - Rudolf's Cheesy Sausage (Foto: Sandro Sklepić)

Good Food

Kreativnom ponudom kobasica razveselit će i Good Food, koji će Smoking Santa Sausage, dimljenu adventsku kobasicu, ušuškati u slatko-kiselo zelje, hren umak i ciabatta pecivo. Iza naziva Rudolf's Cheesy Sausage krije se vrhunska kobasica punjena sirom, sir cheddar, prženi luk, hrskava panceta, umak Good Food i pecivo, dok je Santa's Hot Chick pileća hrenovka u pecivu s umakom po želji. Good Food kućica u ponudi će imati i Ho Ho Holy Smoky Smash burger, Merry Potatoes te lanjski veliki hit među najmlađima: Santa's Snowy Kaiserschmarrn, odnosno trgane carske palačinke s Nutellom ili pekmezom.

Kronut s pistacijom i malinom Kronut s pistacijom i malinom (Foto: Sandro Sklepić)

Kronut by Boogie

Neodoljive slatke i slane delicije s prepoznatljivim potpisom koji je osvojio i Njujorčane donosi kućica Kronut by Boogie. Nakon što su lani bili jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa, ove se godine vraćaju s novim i još slasnijim okusima. U ponudi će imati tri slatka i dva slana kronuta - peciva napravljena od tijesta za kroasane u obliku donuta ili krafne s rupom.

Nudit će se: kronut s čokoladom i medenjacima, zatim s vanilijom, limunom i kardamomom, te s pistacijom i malinom. Od slanih tu je Pulled Beef kronut s kremom od ricotte, sezonskom salatom, trganom govedinom, mladim lukom i korijanderom. A stiže i Winter kronut - svinjska kobasica, karamelizirani luk, sezonska salata, ukiseljeni crveni kupus i umak od senfa na pecivu posve novog oblika.

Purple Monkey - Wagyu Black Pepper Noodles Purple Monkey - Wagyu Black Pepper Noodles (Foto: Sandro Sklepić)

Purple Monkey

Ljubitelje azijskih specijaliteta razveselit će kućica Purple Monkey, koja donosi: Spicy Mango Karaage Chicken (panirani pileći zabatak, mango, sweet&sour umak, chili, riža, bučine sjemenke), zatim Katsu (panirani pileći file, riža, coleslaw) te Perfectly Crisp Shrimps (panirane kozice, sweet&chili umak).

No njihov su ovogodišnji poseban adut Wagyu Black Pepper Noodles koje su pripremili na pretastingu. U središtu tog jela nalazi se nježna, sočna govedina wagyu, poznata po bogatoj prošaranosti masnoćom i posebnom okusu. 

"Wagyu je premium sorta krave koja potječe iz Japana, visoke kvalitete, koju smo odlučili ponuditi po pristupačnoj cijeni posjetiteljima Fuliranja", objasnio je chef Purple Monkeyja. 

Wagyu će posluživati uz rezance pržene u woku s umakom od crnog papra, češnjaka i umami nota na bazi soje, hrskavim povrćem i posipom od kikirikija. 

Shish & Chips - Gurmanski Shish Shish & Chips - Gurmanski Shish (Foto: Sandro Sklepić)

Shish & Chips

Posve je novo ime na gastronomskoj sceni kućica Shish & Chips, iz koje otkrivaju: "Potrudili smo se biti originalni u kreiranju ovog koncepta, a inspiraciju za jelo smo pronašli u Turskoj street food deliciji Adana Kebab, koji je poznatiji kao Shish Kebab. Pojam shish znači 'ražanj' ili 'mač', pa se tako naš shish priprema na željeznim ražnjevima."

Na Fuliranju će nuditi tri vrste shisheva (juneći, pileći i gurmanski) u pita wrapu. Posjetitelji će moći sami izraditi svoj shish birajući shish, dodatke, umake i prilog po izboru. Uz to će nuditi i pomfrit i tater tots, odnosno pržene okruglice od krumpira.

Chef’s burger by Ivan Pažanin

Pravi sočni comfort food dolazi i s kućice Chef’s burger by Ivan Pažanin. Omiljeni splitski chef okrijepit će posjetitelje svojim provjerenim hit-burgerima: Cheesy Cheese, Crispy Kapula i Truffle Panceta.

Yes Sir

Carstvo topljenog sira u neodoljivim kombinacijama ponudit će kućica simpatičnog imena Yes Sir, a slasne detalje s nestrpljenjem iščekujemo. 

Picnic MIngle & Fun - Mekani obrazi Picnic MIngle & Fun - Mekani obrazi (Foto: Sandro Sklepić)

Picnic Mingle & Fun

Hladnu će zagrebačku zimu svojim vedrim duhom i kreativnom ponudom posebno i slasno ugrijati ekipa iz zadarskog Picnic Mingle & Funa. Na Fuliranje stižu s favoritima lanjskog zagrebačkog Adventa; to su prije svega Drugačija sarma i njihov najpoznatiji proizvod, Blackie burger.

"Uz to posebno smo ove godine kreirali neka nova pića, a i neka nova jela. Svakako tu ističemo ove godine Matcha Punch. U suradnji s Materia Matchom napravili smo toplu varijantu Matcha punča s rumom, sirupom od agave, matcha čajem, amarettom i likerom od Bajadere, koji svakako mislimo da će biti jako atraktivan.

Također, naš ovogodišnji adut koji prvi put predstavljamo na Fuliranju jesu Mekani obrazi. Radi se o sporo kuhanim junećim obrazima koje dugo kuhamo u vakuumu i poslužujemo ih u brioche pecivu s coleslaw salatom s jabukom, dimljenom majonezom, čipsom od sira i mladim lukom”, otkriva Vedran Božičev iz Picnic Mingle & Funa.

Potvrdio je i da nastavljaju tradiciju spravljanja tradicionalnog skradinskog rižota na Fuliranju, stoga upišite u kalendare nedjelju 15. prosinca, kada stiže ekipa iz Skradina koja će u vrijeme ručka kuhati tu drevnu deliciju, čija priprema traje i po 13 sati.

Krivi ljudi - Freetule s umakom od jabuke, cimeta i karamele, krema od vanilije Krivi ljudi - Freetule s umakom od jabuke, cimeta i karamele, krema od vanilije (Foto: Sandro Sklepić)

Krivi ljudi

Za omiljenu zimsku slasticu, fritule, ove se godine na Fuliranju brinu na kućici Krivi ljudi, čije su Freetule lani bile ogroman hit na Fooling Aroundu. Ove će godine u ponudi imati slatke Freetule u šet okusa: klasične sa šećerom, one s Nutellom, te pistaciju i bijelu čokoladu, zatim krokant i crnu čokoladu, vaniliju i Freetule s umakom od jabuke, cimeta i karamele i kremom od vanilije. 

Gdje je Jura by Juraj Klepić - Dubai čokolada Gdje je Jura by Juraj Klepić - Dubai čokolada (Foto: Sandro Sklepić)

Gdje je Jura by Juraj Klepić

Kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić zaslužna je za najveću ovogodišnju ekskluzivu: prvi će u Hrvatskoj predstaviti svjetski viralni hit - Dubai čokoladu. Talentirani mladi Slavonac koji je zanat pekao kod Roberta Hromalića i Petre Jelinić, pa se ubrzo potom proslavio kao pastry chef u Jolie Petite Pâtisserie te u Torterie Macaron, s kućicom Gdje je Jura prvi se put predstavlja samostalno. 

Na Fuliranju će ponuditi fritule s topljenom Dubai čokoladom i vlastitu izvedbu Dubai čokolade koju će biti moguće kupiti i u pločama. Ta slastica originalno nastala u slastičarnici The Fix iz Dubaija odmah je postala globalni hit zahvaljujući društvenim mrežama, a spaja kremastu pistaciju, hrskavi kadaif i glatku čokoladu. Klepićeva Dubai čokolada, ali i kombinacija topljene Dubai čokolade s fritulama, mogla bi biti jedan od hitova Adventa.

Topli Maraska kokteli na Rakijarnici Topli Maraska kokteli na Rakijarnici (Foto: Sandro Sklepić)

Rakijarnica

Da Franjo Šafranek ne bi prigovorio: "Ovde se samo priča, a niš’ se ne pije!", pobrinut će se Rakijarnica, koja će imati sve što treba - od kuhanog vina, Guinness piva, biranih Šoškić vina, pjenušaca, alkoholnih i bezalkoholnih pića, Madre Badessa rakija i Maraska toplih koktela. Volite li macerirana vina, obvezno kušajte Šoškićev Haiku, koji nas je oduševio. 

Ginglebells

Tu je i Fulirantima omiljena kućica Ginglebells, koja i ove godine spravlja najlegendarniji kuhani džin u gradu, a imat će i zimske specijale: Warmstar Martini, s kojim najavljuju eksploziju okusa votke i prpošne marakuje u obliku toplog koktela, te Pina Hotladu, gdje karipski rum i kokos u vrućem izdanju čine pravu recepturu za ugodnu i toplu zimsku večer.

Punch House by Gin Garden

Kućica Punch House by Gin Garden ima svoje poznate adute: prošlogodišnji hit Apple Pie Monkey Punch i Gin Punch s Hendricksom.

"Kuhana Cannella jedan je od noviteta koji treba probati probati ove godine, a od ostaloga želimo istaknuti Wintermaister kombinacije jabuke i Jägermeistera", kažu iz Punch Housea te dodaju: "Imat ćemo i hladne koktele, Cold Brew with B., Cheesecake i Banana Bread.

Jako je bitno da sve svoje tople stvari kuhamo na licu mjesta s pravim začinima, Botanica Mulled Wine, klinčići, anis i pimento samo su neki od dijelova našeg toplog recepta."

Sve te delicije i tekuće čarolije na Fuliranju će biti umotane u temu “Tko pjeva zlo ne misli" uz glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka. Više detalja o glazbenom, ali i iznimno bogatom programu za najmlađe, gdje mališane vikendima očekuju nastupi zbora Zagrepčanke i dečki te popularne predstave kazališta Tvornica lutaka, kao i o hvalevrijednim ekoradionicama u suradnji sa Zelenom akcijom te jedinstvenoj ponudi unikatnih darova na HUSH HUSH market pop-upu otkrit će se već idući tjedan.

U međuvremenu svakodnevno pratite Fuliranje na Instagramu i Facebooku za sve novosti i iznenađenja.

Radno vrijeme Fuliranja 

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. 11. 2024. - 7. 1. 2025.
Ulaz: besplatan
Radno vrijeme:
pon-pet: 12:00 - 1:00
sub-ned: 11:00 - 1:00
Božić: 16:00 - 1:00
Štefanje: 12:00 - 1:00
Stara godina: 12:00 - 3:00
Nova godina: 17:00 - 1:00

  Hoće li ovo opet biti najbolji Advent u Europi? Pogledajte što vas sve očekuje ovih blagdana u Zagrebu Advent u Zagrebu - 4 Advent u Zagrebu - 3 Advent u Zagrebu - 2 +2 Advent u Zagrebu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju