"Već ste se umorili od adventskog maratona, fritula, kobasica, svjetlećih mačeva i kuhanog vina ponekad neobičnog okusa? Sanjate blaganske okuse, koje je s toliko ljubavi spravljala baka? Prisjećate se lampica i blagovanja kraj velike božićne jelke, dok se na tanjuru pušila Zagorska juha bogata mesom i povrćem? A možda su vaš favorit bile krpice sa zeljem ili sarma? Sve ove okuse, pripremljene po tradicionalnim bakinim receptima možete pronaći i na zagrebačkom adventu na Strossmayerovom trgu", poziva sve ljude dobre volje i teka vlasnik kućice Tringelt, Eduard Beg koji je zamolio svoju baku da mu pomogne oživjeti tradicionalne domaće oblizeke.
Kako kaže, želja mu je ponuditi posjetiteljima one dobro poznate okuse, koji su nekad bili neizostavni dio blagdanskih jelovnika - jednostavna jela bez kerefeka.
"Već spomenuta Zagorska juha toliko je bogata povrćem da je samostalan obrok. Krpice sa zeljem po mirisu ćete prepoznati izdaleka, a baka je dodala i malo bunceka. Ako niste prejedalo, možete jelo i podijeliti s ekipom, jer su porcije stvarno obilne. Sarme s kremom od krumpira i anđeli bi jeli, a štrukle, slatke ili slane savršen su desert ove blagdanske ponude. Spomenemo li još kai chai koji je bio jedno od najpopularnijih pića na jednom od prošlih Advenata kao i hot canellu, koju vjerojatno još niste probali, vjerujemo da ćete bakin obrok dugo pamtiti", kažu na kućici Tringelta, gdje su nam došapnuli i da Zagorska juha pomaže protiv mamurluka.
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine +1