Nekoliko minuta pješice od samoborskog šušura, tako blizu centra, a opet dovoljno daleko od buke, stoji stara samoborska vila, izgrađena na početku 20. stoljeća. Svjedok turbulentnih godina, ratova, propadanja i renoviranja, kuća koja se svega nagledala, danas je utočište za gurmane, ljubitelje vina i koktela, ljude koji znatiželjno traže hedonističke priče vrijedne listanja. Živjele su ondje brojne obitelji, a kuća je bila poznata i po ružičnjaku, iz kojeg su dolazile najpoznatije ruže u gradu. U Ulici Stanka Vraza, u zelenilu, okružena vrtovima, živi ta stara dama kojoj se godine ne vide.

Samoborska Julija i Romeo 

Restoran Cantilly Garden, nazvan po Julijani – iz milja Ljubici, velikoj ljubavi Stanka Vraza, oda je samoborskom Romeu i Juliji, podsjetnik na veliku, ali nesretnu ljubav. Ljubav (ali sretna) i dalje stanuje na samoborskom imanju - i to ne samo ona prema hrani i vinu, nego i prirodi. Investitor i vlasnik koji živi u Švicarskoj život je posvetio ekologiji, a Cantilly je sjajan primjer održivosti.

Netom dovršeni kolektori, vlastiti sustav navodnjavanja i brižni zero waste koncept maksimalnog iskorištavanja namirnica neki su od primjera kako živjeti i kuhati u skladu s okolišem. Bilje iz vrta stiže u kuhinju, a potom i na stolove, baš kao i grožđe iz malog vinograda sa starim sortama koje svrhu ispunjavaju u desertima, a ne čašama.

Restoran Cantilly u Samoboru - 11 Restoran Cantilly u Samoboru - 11 (Foto: Nika Borovac)

Moćna vinska karta 

Vino je pak posebno poglavlje koje ispisuje iskusni sommelier, miksolog i voditelj restorana Damir Klisurić na čiju je karijeru utjecao vrsni chef, sakupljač Michelinovih zvjezdica i ikona kulinarskog svijeta, Thomas Keller. Promišljena i moćna vinska karta živi je organizam koji se neprestano mijenja i nadopunjuje. S otprilike 400 etiketa zasigurno je jedna od najrazrađenijih u Hrvatskoj, a enofili će se osjećati kao kod kuće i u banci vina, posebnom prostoru koji može poslužiti za masterclassove i razna vinska druženja.

Kako nam priča gospodin Klisurić, gotovo sva vina se toče na čaše. Doduše, bilo bi pretjerano očekivati da će vam otvoriti bocu Petrusa od 390 eura radi jedne čaše ili kakvog drugog kralja Bordeauxa, Burgundije ili iz Champagne – ali tko uživa u takvim buteljama neće se zadržati na jednoj čaši. Kad je riječ o tekućim pitanjima, vino je tek početak. Miksološko znanje okusiti možete i u koktelima koji spajaju patinu tradicije s modernim pristupom. Namirisat ćete u njima (baš kao i u desertima) bilje iz vrta, pa i bermet te pjenušac.

Restoran Cantilly u Samoboru - 10 Restoran Cantilly u Samoboru - 10 (Foto: Nika Borovac)

Zrcalna kuhinja 

U šetnji vrtom inspiraciju traže i nagrađivana chefica Ružica Jukičić, jedna od najboljih u Hrvatskoj, s kojom smo razgovarali kada je radila u restoranu De Luca u Brelima te Petra Jelenić, ponajbolja hrvatska slastičarka i slastičar Božidar Akrap. Ovisno o sezoni, u tanjurima i čašama nađu se jagode, smilje, lavanda, ružmarin, šest vrsta mente, kadulja, matičnjak, jestivo cvijeće i druge divote iz vrta. Ono što ne raste u vrtu kupuje se od malih lokalnih OPG-ova, a po pjetliće se ide u Međimurje jer ih bliže od toga nisu našli. Baš kao što vinska karta zrcali hrvatske i strane etikete, tako mesni specijaliteti ogledaju veganske i vegetarijanske delicije. Tako će primjerice, teleći carpaccio pratiti onaj od cikle, a bezmesni steak vjerno pratiti mesni.

Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 10 Hrana i piće Velike porcije, prijateljske cijene: Restoran pod Sljemenom u koji se ide na bečki odrezak i tafelspitz

Proljeće na tanjurima 

Vrpca proljetnog jelovnika u Restoranu Cantilly nedavno je svečano prerezana, a od sezonskih specijaliteta pronaći ćete razne divote. Gozba započinje finim, aromatičnim maslacem koji zove na istraživanje raznih vrsta domaćeg kruha, a zatim ide dalje, do aromatičnog telećeg carpaccia, veganskih njoka od krumpirovog tijesta i tapioke, sa zelenom kremom od bilja iz vrta i paste od bučinih koštica s tostiranim košticama, zatim brokulom i tikvicama.

Mladu janjetinu pronaći ćete  s mille feuilleom od batata, divljim šparogama, špinatom i cvjetačom. Jelo koje se posebno hvali je pjetlić koji se poslužuje u vrijeme ručka, kojem slast daje mesni eliksir, tamni jus koji se priprema dva dana da bi se prelio preko fino pečenog mesa, povrća sotiranog na maslacu, karamelizirane ljutike i rotkvice…

Zaigrana, a precizna jela iskrenih okusa i sjajnog balansa prije svega vesele - izazivaju radost okusima, bojama, mirisima i teksturama, zaokružujući se u slagalici užitka. 

Restoran Cantilly u Samoboru - 6 Restoran Cantilly u Samoboru - 6 (Foto: Nika Borovac)

Petrina slatka čudesa 

I ne samo slani - i slatki tanjuri će vam štošta toga ispričati, odlučite li ih poslušati. Deserti Petre Jelenić proljeću žele dobrodošlicu šarolikom paletom: veganski, voćni, čokoladni, nježni, odvažni, lagani; za svakoga se nađe po nešto – ili još bolje, otkrivati sve po malo, po raspoloženju, usporediti pa komentirati, pamtiti i istraživati. 

Kao predah od janjetine ili mesnih jela nepce će resetirati lagana krema od jabuka kuhanih na pari s jagodama mariniranima u soku od rabarbare i mentom, biskvitom s medom i hrskavcem od jabuke i jagode. Majsku ružu ćete osjetiti u domaćem lisnatom tijestu, aromatiziranom vanilijom i citrusom, kao i u kremi i espumi, u mliječnom desertu s hrskavim bademima.

Tim restorana Cantilly Garden u Samoboru Tim restorana Cantilly Garden u Samoboru (Foto: Cantilly Garden)

Spužvasta baba osmišljena da popije i posljednju kap slatkog sirupa od konjaka i bazge slaže se sa sladoledom od karameliziranog mlijeka, vrhnja i mlaćenice te bazgom prženom u tempuri. Iako se veganski deserti često baziraju na orašastim plodovima i indijskim oraščićima, ovdje to nije slučaj; slastičarka se odlučila za lokalniji proso, koji se kuha u bademovom mlijeku.

Lagana krema nosi veo od rabarbare koja se najprije poširala, a potom našla u društvu gela od jagode. Tko više voli čokoladu u raskoši njezinih tekstura također će pronaći desert za sebe: sorbet od čokolade s donutom od vanilije i na kakao zemlji, ukrašen tamnim crispom.

"S ponosom smo predstavili naš novi proljetni jelovnik i vjerujemo da će naši stalni i svi novi gosti uživati u svakom zalogaju. Veseli me i suradnja s našom Samoborkom Petrom Jelenić jer smo slastice restorana Cantilly podigli na novu razinu i dodatno obogatili ponudu", uz nekoliko riječi zaokružila je chefica Ružica Jukičić predstavljanje proljetnog jelovnika zbog kojeg vrijedi krenuti prema Samoboru.  

Plant market na zagrebačkom Branimircu: Ovaj vikend posjetite najzeleniji festival za ljubitelje biljaka Plant market stiže na Branimirac - 4 Plant market stiže na Branimirac - 3 Plant market stiže na Branimirac - 2 +0 Plant market stiže na Branimirac - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju