Creme brulee popularna je francuska slastica koja u prijevodu označava spaljenu kremu.

To ne čudi s obzirom na to da je riječ o kremastom desertu na bazi žumanjaka i vrhnja aromatiziranih vanilijom, a koji se prekriva šećerom te spaljuje kuhinjskim brenerom za flambiranje.

Rezultat? Hrskav i karamelast omotač koji skriva bogatu kremu.

Creme brulee obično se servira u malim keramičkim posudicama u kojim se i termički obrađuje.

U slatkom krumpiru

Ako nemate pri ruci odgovarajuće posude, taj desert, koji okusom neodoljivo podsjeća na dalmatinsku rožatu, možete pripremiti i u slatkom krumpiru.

Creme brulee pečen u batatu hit je u Japanu te se zahvaljujući TikToku proširio diljem svijeta. Donosimo vam recept kako ga pripremiti i u vlastitom domu.

Sastojci:

  • 1 slatki krumpir
  • 140 g vrhnja za šlag
  • 70 g šećera + 1 čajna žličica za posipanje
  • 30 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Dobro operite batat s korom, posušite ga i ispikajte na nekoliko mjesta.
  3. Stavite ga peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko pola sata, odnosno dok ne postane mekan. Ostavite ga sa strane da se malo ohladi.
  4. Pripremite kremu: na štednjaku u lončiću zagrijte vrhnje za šlag i polovicu šećera (35 grama). Držite vrhnje na laganoj temperaturi oko pet minuta.
  5. U posebnoj zdjelici pomiješajte žumanjke, ostatak šećera (35 grama) i kukuruzni škrob. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
  6. Manji dio zagrijanog vrhnja stavite u smjesu na bazi žumanjaka. Žustro miješajte dok se sastojci ne povežu.
  7. Sve zajedno ulijte u ostatak toplog vrhnja i nastavite miješati minutu-dvije, dok ne dobijete gustu kremu.
  8. Maknite kremu s vatre i u nju umiješajte komadić maslaca. Pustite da se ohladi.
  9. Razrežite pečeni batat popola. Izdubite krumpir i u rupu ulijte pripremljenu kremu.
  10. Preko vrha kreme pospite jednu čajnu žličicu bijelog šećera pa je kratko karamelizirajte brenerom.
  11. Desert je spreman za posluživanje. Dobar tek!

Istina ili izazov: Jelo s kojim ćete pokazati koliko ste kreativni i rasplamsati strasti u kuhinji Ramstek s pirem od batata i umakom od nara Ramstek s pirem od batata i umakom od nara Ramstek s pirem od batata i umakom od nara +9 Ramstek s pirem od batata i umakom od nara

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju