Creme brulee popularna je francuska slastica koja u prijevodu označava spaljenu kremu.
To ne čudi s obzirom na to da je riječ o kremastom desertu na bazi žumanjaka i vrhnja aromatiziranih vanilijom, a koji se prekriva šećerom te spaljuje kuhinjskim brenerom za flambiranje.
Rezultat? Hrskav i karamelast omotač koji skriva bogatu kremu.
Creme brulee obično se servira u malim keramičkim posudicama u kojim se i termički obrađuje.
U slatkom krumpiru
Ako nemate pri ruci odgovarajuće posude, taj desert, koji okusom neodoljivo podsjeća na dalmatinsku rožatu, možete pripremiti i u slatkom krumpiru.
Creme brulee pečen u batatu hit je u Japanu te se zahvaljujući TikToku proširio diljem svijeta. Donosimo vam recept kako ga pripremiti i u vlastitom domu.
Sastojci:
- 1 slatki krumpir
- 140 g vrhnja za šlag
- 70 g šećera + 1 čajna žličica za posipanje
- 30 g maslaca
- 2 žumanjka
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Dobro operite batat s korom, posušite ga i ispikajte na nekoliko mjesta.
- Stavite ga peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko pola sata, odnosno dok ne postane mekan. Ostavite ga sa strane da se malo ohladi.
- Pripremite kremu: na štednjaku u lončiću zagrijte vrhnje za šlag i polovicu šećera (35 grama). Držite vrhnje na laganoj temperaturi oko pet minuta.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte žumanjke, ostatak šećera (35 grama) i kukuruzni škrob. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
- Manji dio zagrijanog vrhnja stavite u smjesu na bazi žumanjaka. Žustro miješajte dok se sastojci ne povežu.
- Sve zajedno ulijte u ostatak toplog vrhnja i nastavite miješati minutu-dvije, dok ne dobijete gustu kremu.
- Maknite kremu s vatre i u nju umiješajte komadić maslaca. Pustite da se ohladi.
- Razrežite pečeni batat popola. Izdubite krumpir i u rupu ulijte pripremljenu kremu.
- Preko vrha kreme pospite jednu čajnu žličicu bijelog šećera pa je kratko karamelizirajte brenerom.
- Desert je spreman za posluživanje. Dobar tek!
Istina ili izazov: Jelo s kojim ćete pokazati koliko ste kreativni i rasplamsati strasti u kuhinji +9