Crème brûlée proizašao je iz francuske kuhinje i jedna je od najpopularnijih slastica na svijetu. Žumanjci, slatko vrhnje, mlijeko, vanilijin štapić i smeđi šećer sve su što vam treba kako biste uživali u ovom desertu – da, ali samo ako ga radite na klasičan način.
Taj genijalni kremasti desert, sličan onome koji se u Dalmaciji krije pod imenom rožata, možete napraviti i od samo tri sastojka. Osim jaja i šećera trebat će vam i sladoled od vanilije, a ako se ne želite gnjaviti s karameliziranjem, šećer možete izostaviti.
Sastojci za desert od vanilije:
450 ml sladoleda od vanilije
1 žumanjak
1 žlica šećera (prema želji)
Priprema:
1. Namjestite pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva i unutra stavite plitku posudu za pečenje s 5 cm vode.
2. Rastopite sladoled u mikrovalnoj pećnici ili na pari pa umiješajte žumanjak.
3. Ulijte smjesu u ramekine, keramičke posudice i ostavite u pećnici 45 minuta.
4. Izvadite posudice iz pećnice pa ostavite da se hlade. Prebacite u hladnjak na tri sata.
Savjet: Prema želji zagrijte žlicu šećera kako biste napravili preljev. Kad se šećer rastopi pažljivo, ali brzo prelijte preko deserta prije nego što se šećer stvrdne. Budite naročito oprezni kako se ne biste opekli i spriječili nezgode u kuhinji. Umjesto karamela možete dodati voće, voćni sirup ili marmeladu.