Jaja, pšenično brašno i šećer osnovni su sastojci većine biskvita za torte. No biskvit se može napraviti i bez ovih sastojaka. Vegani će jaja u kolaču zamijeniti za pire od jabuka ili banana ili pak za smjesu na bazi lana ili chia sjemenaka.
Osobe koje pate od celijakije upotrijebit će brašno bez glutena, a oni u potrazi za zdravijim alternativama čak i u potpunosti izbaciti brašno iz recepta.
Da, možete napraviti tortu bez brašna, ali važno je znati da će ona imati drugačiju teksturu i izgled. Biskvit bez brašna nema prozračnost niti željenu visinu – obično je niži, zbijeniji i gušći po uzoru na američki kolač brownie. Nakon što se kolač ohladi, sredina biskvita se malo uvuče i slegne.
S druge strane, torte bez brašna imaju intenzivniji okus. Budući da se okus ne "razrjeđuje“ brašnom, dobiva se koncentriraniji okus ostalih sastojaka.
Bogat okus posebno dolazi do izražaja kod čokoladnih torta bez biskvita – kod takvih deserata ne trebate pojesti veliki komad da biste se osjećali zadovoljeno.
Zašto se torta bez brašna ne raspadne?
Ako u torti ne koristite brašno, jaja će igrati glavni ulogu – ne samo da će povezati sastojke već će kolaču dati oblik i strukturu. Baš zato ovakve torte imaju veći broj jaja, ponekad šest velikih jaja ili čak više od toga.
Jaja se najčešće miješaju s rastopljenom čokoladom – ovaj sastojak dodatno je učvršćuje i daje joj stabilnu strukturu. Neki recepti koriste kakao u prahu ili čak mljeveno orašasto voće kako bi zajamčili da se torta neće raspasti nakon pečenja.
Torta caprese jedan je od takvih primjera – radi se od jaja, čokolade i sjeckanih badema, a nastala je greškom. Carmine Di Fiore ju je 1920. godine prvi put ispekao u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju, po kojoj je dobila ime.
Tekstura joj je mekša od klasične čokoladne torte, a neki kažu da je još bolja drugi dan nakon što se slegne.
Pripazite na gorčinu
Koristite li puno kakaa i tamne čokolade u ovakvim tortama bez brašna, krajnji okus mogao bi biti neugodno gorak. Da biste izbjegli taj scenarij važno je okus neutralizirati.
Tortu je nakon pečenja moguće sljubiti sa slatkim vrhnjem i šlagom, posuti je šećerom u prahu ili pak servirati sa slatkim voćem.
Gorak okus tamne čokolade možete neutralizirati i s nekim aromatičnim elementom u samoj smjesi – dodati nešto narančine korice, ekstrakt vanilije i/ili nešto kave.
10 najboljih zamjena za jaja koje spašavaju kad ne želite do dućana