• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Tako meko da se reže tanjurom: Jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se jede baby fajferica na španjolski način

Specijalitet zbog kojih istinski ljubitelji mesa prelaze stotine kilometara može se kušati kod nas, u Bicku, no osim poznate iberice na jelovniku je od nedavno i baby crna slavonska svinja...
Nika Borovac 11.10.2020 07:58 komentari
viber Created with Sketch.
Bicko - 3
Bicko - 3 (Foto:NB)

Galerija Bicko - 3 0 Bicko - 2 0 Bicko - 1 0 Španjolska i slavonska svinja 0

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite

test 1

glasova:

Mislite li da restorani trebaju naplaćivati dodatne usluge, kao što je rezanje hrane?

  • Da, gosti ne bi smjeli tražiti sve što im se prohtije
  • Ne, takve usluge trebaju biti uključene u cijenu
  • Ne razmišljam o tome, neka rade što žele

glasova:

„Da biste uživali u specialitetu cochinillo asado - kao duša mekom baby pečenom odojku, ne morate kupovati avionske karte, raditi kojekakve testove, niti ići u Španjolsku. Kušati ga možete kod nas uz prethodnu najavu“, kažu u restoranu Bicko, trenutno jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje gurmani mogu guštati u fantaziji zbog koje istinski ljubitelji mesnih gurmanluka prelaze stotine kilometara.

Novost u Bicku su baby fajferice, odnosno odojci crne slavonske svinje koji se pripremaju po uzoru na španjolsku rođakinju.

Hrskava korica koja pucketa u ustima poput kakvih tanašnih karamel-pločica, sočno, mirisno i ne premasno meso pa sok od pečenje preko hrskavih pekarskih krumpira… za ljubitelje mesa ova je slagalica aroma i okusa čisto veselje.

„Kao da je Nova godina!“ komentiralo je društvo kušača koja je u restoranu na Karlovačkoj cesti imala priliku probati crnu slavonsku svinju pripremljenu na način kako se radi u Madridu – u kultnom restoranu Sobrino de Botín. To se mjesto upisalo u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji restoran na svijetu koji radi bez prekida, a najpoznatiji je upravo po - cochinillu asadu.

Sobrino de Botín otvorili su 1725. godine veterinar i agronomka koji su osmislili recepturu kako bi meso bilo što mirisnije. To im je pošlo za rukom zahvaljujući mješavini mirodija koja bi se dodavala žitaricama u hranu prasica od oko tri tjedna prije nego što bi se oprasila. Tako arome kamilice, ružmarina i drugog mediteranskog bilja ulaze u meso.

Bicko - 2 Bicko - 2 (Foto: NB)

Da i Hrvatska ima svoje prase za gurmansku utakmicu nema sumnje. Crna slavonska svinja koja jede po šumama, baš kao i španjolska iberica ima mirisno meso, a iako je naša nešto masnija to ne dolazi toliko do izražaja. Hrvatica se baš kao i Španjolka poslužuje tako da se reže pred gostom – i to tanjurom jer je meso tako meko da nema potrebe za noževima.

Doduše, temperamentni Španjolci nakon rezanja tanjur razbiju o pod, što u Bicku nećete vidjeti jer je za predstavu sasvim dovoljan žar kojim se gosti bore za hrskave komade repa i ušiju, ili pak obraze i mozak – svakome prema guštu. Uz meso ne treba ništa drugo do pekarskog krumpira i eventualno malo luka i povrća. Za sada je cijena španjolskih i slavonskih praščića 660 kuna za 6 osoba s prilogom.

„Praščići su stari mjesec dana i ne smije biti teži od 6 i pol kilograma. Najprije se prepolove pa ostave na pet, šest sati u soli. Potom se namažu svinjskom mašću. Meso se peče najprije na leđima sat vremena na 160 stupnjeva Celzija, okreće se pa ponovno premaže mašću i zatim peče na 200 stupnjeva Celzija 35 minuta. Svaka pećnica ima svoje zakonitosti pa način pečenja ovisi i o tome.

Praščići se stavljaju u protvan s vodom na daščice, a nakon okretanja dolije se još vode. Sok od pečenja se pomiješa s vinom pa se napravi umak koji se reducira i potom prelije preko krumpira“, priča nam gazda Bicka Ivica Kovačević koji je s vlasnicom Sandrom Evačić duša restorana.

Da koronavirus može donijeti i dobre ideje dokaz je upravo baby fajferica pripremljena na španjolski način u Bicku. Ideja za to je nastala nakon što je isporuka robe iz Španjolske postala nemoguća misija. Kako Ivica Kovačević nije uspio dobiti „malog Španjolca“ odlučio je napraviti kulinarsku priču poput cochinilla asada, samo sa crnom slavonskom svinjom. Sad je samo pitanje koliko će našim uzgajivačima trebati vremena da shvate kako mogu dobro zaraditi prodajom baby prašćića. 

Osim zbog finih jela koja nastaju od pomno biranih namirnica s kojima vješti chefovi Vjekoslav Gelemanović i Karlo Kovačević itekako znaju što čine, u Bicko se na ručak poteže s drugog kraja grada i zbog atmosfere za koju su zaslužni vlasnici velikog srca.

Ljudina, kako ga zovu oni koji ga poznaju, Ivica Kovačević je dosta izbirljiv, a gostima nudi samo ono što bi i sam pojeo. Stoga se na jelovniku nerijetko nađu namirnice koje se rijetko gdje kod nas mogu probati. 

Bicko je poznat po friškoj ribi jer imaju svoje ribare koji im dopremaju vrhunsku oboritu ribu, tunu i sabljarku – i to ne samo petkom.

Nađe se u Bicku i srdela, trlja od kamena, pauka, jadranskih i lignji, a obavezna je i adresa za tripoholičare koji hodočaste na špek-fileke. Osobito se hvali majstorski napravljen fiš od štuke, soma i šarana na koji su najčešće reakcije "Pa kako ga je već nestalo?". 

Isplati se pratiti njihov Facebook ako želite saznati kad stižu brizle s roštilja i pohani mozak, kopun i patka s mlincima, kozlić pod pekom… Uz jela se pije kućno vino ili kakvo vrhunsko s karte, a jedno on omiljenih je izvrsni kaštelanski crljenak vinarije Krolo. 

Najprodavaniji desert je definitivno perverzija. Upitate li ih što je to, reći će vam: „neobuzdani poriv za zadovoljavanjem duboko skrivenih želja“, kojeg muško društvo rijetko kad odbija.

Među događanjima u Bicku ljubitelji iznutrica ne propuštaju Nutrijade i Mare's tripp, kao ni festival fileka – a popularno je i kolinje na Martinje, no to su neke druge priče za koje navijamo da se što prije ponove…

  • #gdje sjesti
  • #cochinillo asado
  • #crna slavonska svinja
  • #bicko
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Slatki tiramisu umak recept
Ovo je savršeno rješenje!
Kad vam se jede tiramisu, ali nemate više od 10 minuta za pripremu
Na skijanje u BiH? Ovo su najpopularnije ski-destinacije u naših nealpskih susjeda
Sezona otvorena
Na skijanje u BiH? Ovo su najpopularnije skijaške destinacije kod naših nealpskih susjeda
Najgore mjesto za držanje ulja
Opasno za zdravlje
Nemojte ga tu držati! Ovo je najgore mjesto u kuhinji gdje možete spremiti ulje za kuhanje
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Riječko klizalište pod krovom Export Ice Box 2025.
Sa svjetlosnim animacijama
U Rijeci je otvoreno novo moderno klizalište, nalazi se u hali, a najviše će se svidjeti – obiteljima s djecom
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Slučaj ozlijeđene časne sestre
predavala u školi
Časnu sestru nitko nije napao? Policija šuti o slučaju, procurio dokument iz bolnice
Dnevnik Nove TV doznaje: Koncert u Švicarskoj zabranjen je zbog sigurnosti
Grad potvrdio
Dnevnik Nove TV doznaje: Zbog ovoga je zabranjen koncert hrvatskih pjevača u Švicarskoj
Maskirana skupina napala dječaka u zagrebačkom parku, završio u bolnici: "Strah me kada moj sin izlazi iz kuće..."
novi slučaj nasilja
Maskirana skupina napala dječaka u zagrebačkom parku, završio u bolnici: "Strah me kada moj sin izlazi iz kuće..."
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Aco Pejović usred koncerta otkrio je spol bebe jednom paru iz publike
"Molimo te, reci nam..."
Nastao je vrisak kad je srpski miljenik usred koncerta pročitao što piše na papiru koji mu je uručen iz publike!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
Pokrovitelj Specijalna bolnica Arithera
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Savršena kombinacija učenja i izazova – jeste li spremni za kviz?
Pokažite što znate!
Savršena kombinacija učenja i izazova – jeste li spremni za kviz?
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
Legendarni nogometaš Ljuboslav Penev hitno završio u bolnici, stanje je ozbiljno:
Nije dobro
Legenda hitno završila u bolnici: Stanje je ozbiljno, obitelj moli za pomoć
Modrić o prvom danu u Realu: Ronalda zatekao na stolu za masažu, evo što mu je rekao
Još uvijek pamti
Modrić otkrio što mu je Cristiano Ronaldo rekao nakon potpisa za Real
tv
MasterChef: Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
TOP 10
Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
Skrivena sudbina: Nije ni svjesna u što se upušta time što mu vjeruje
SKRIVENA SUDBINA
Nije ni svjesna u što se upušta time što mu vjeruje
MasterChef: Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
CRVENI IZGUBILI
Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Montažna kuća od 150 kvadrata uređena je u dom iz snova
Izgleda savršeno
Idila u susjedstvu: Pogledajte kako je bračni par montažnu kuću od 150 kvadrata uredio u najljepši dom
sve
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Restoran 1444, Mokrice
Doživljaj za nepce

Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kod Cvokonje - 4 Hrana i piće
    Do isteka zaliha

    Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

  • Pizzeria 14 Hrana i piće
    Sretna četrnajstica

    Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

  • Restoran 1444, Mokrice Aktualno
    Doživljaj za nepce

    Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close