Zanatski precizna vina, čistih mirisa i okusa iz vinarije Carska vina Grgo Vasilj u Međugorju predstavila su se nedavno zagrebačkoj publici i ponovno podsjetila kako iz kamena i škrtog tla mogu nastati velika vina. HKD Napredak poslužio je kao mjesto radnje za predstavu okusa u kojoj su glavnu ulogu odigrale žilavka i blatina, kao najznačajnije sorte i predstavnice vinarije koja svoje korijene vuče još iz 19.stoljeća. Uvodeći goste u svijet specifičnog terroira i maestralne mineralnosti koja se lako pamti, kušanje se nastavilo sve do tamnijih nijansi koje su se zavrtjele u čašama. U nastavku prenosimo dio službene objave.

„Ova vinarija svoje korijene vuče još iz 19.stoljeća, računaju oko 170 godina do danas, a modernu proizvodnju i izlazak na pravo tržište počeli su 1994. godine. Grgo Vasilj je poznati hercegovački vinar a zajedno sa sinom Andrijom postigao je uspjehe koje su prepoznali kupci i stručnjaci. Prve nagrade ova obitelj je dobila još početkom prošloga stoljeća 1912 godine.

Na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80 000 litara vina. Po riječima Andrije Vasilja u kreiranju vina koriste konzultacije i poznatih hercegovačkih enologa Tihomira Prusine, Hrvoja Augusta i Darka Šimića. Prezentacija, koju je vodio, sommellier Tomo Jakopović počela je sa Carskom žilavkom premium iz 2020. U ovom vinu je 99 posto žilavka a jedan posto su također tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija. Po reakcijama iz publike ovo vino je sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova za pa čak i kada je kao treća predstavljena sjajna Carska žilavka Gregorius limited edition također iz 2020. godine.

Čak pet od sedam predstavljenih vina nose imena po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (IVA) i David. Vasilji osim domaće blatine preferiraju od crnih svjetskih sorti cabernet sauvignon. Tako smo imali priliku kušati rose Niku od CS-a, Jeanne cabernet sauvignon a u cuvee-u David zastupljen je podjednako 50 posto kao i blatina.

'Ovakvu stilistiku vina kada pijemo jedno za drugim u kratkom vremenu nije lako ocijeniti. Radi se o vrlo precizno izrađenim vinima a Vasilji su potvrdili da su winemakeri. Enolog može imati znanje, i ima, ali ne stavlja konačnu točku na proizvedeno vino već sam vinar. To je ovdje vidljivo' pohvalio je Davor Zdjelarević rad svojih međugorskih kolega

'Morate imati dobru sirovinu, ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakava vina', naglasio je Andrija Vasilj.'"

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju